Cum construiti un mic iaz ornamental?

Dupa principiul „omul gospodar isi face vara sanie si iarna car”, azi vom invata cum se construieste un iaz, urmand ca imediat ce se poate, de ce nu chiar intr-o saptamana calda din decembrie, sa facem un iaz de care sa ne bucuram din primele zile ale primaverii.

Contact An Agent

Amplasarea iazului

Trebuie sa gasiti cea mai fericita pozitionare, atat in functie de casa, cat si de gradina si elementele ei de baza. De pilda, va puteti gandi la un loc din care sa vedeti iazul si aflandu-va in interiorul vilei, sa spunem in living. In acelasi timp, iazul trebuie sa poata fi vazut din punctele cheie ale gradinii (foisor de vara, piscina, gratar etc.). Un alt aspect la care trebuie sa luati seama este vegetatia si insorirea. Daca, macar o parte din zi, iazul e in semi-umbra, e foarte bine, deoarece se reduce mult evaporarea apei.

Saparea gropii

Porniti saparea dinspre contur catre interior. Mai intai stabiliti conturul pe sol, cu ajutoul unui harlet. Apoi indepartati vegetatia urmarind acel contur, pe maxim o latime de cazma. Atentie, aceasta operatiune se face cu mare atentie si cu… bolobocul la indemana, pentru a fi siguri ca marginile iazului sunt perfect orizontale! Cand perimetrul este gata, avansati catre interior. Un iaz bine construit are malurile in trepte. Acest lucru se impune din mai multe motive. Unul ar fi faptul ca pe acele trepte vor fi asezate ghivecele cu plante acvatice. Al doilea motiv este stabilitatea malului: un mal in trepte este mult mai sigur decat unul drept. Al treilea motiv, dar nu cel din urma, este accesul in iaz. De-a lungul timpului veti fi nevoit sa intrati in apa iazului, pentru diverse operatiuni de intretinere, iar acest lucru se poate face doar pe trepte.

Adancimea minima

Iazul trebuie sapat la cel putin 80 de cm adancime. Daca este mai putin adanc, se incalzeste foarte tare apa, aceasta se evapora usor si, in plus, plantele acvatice pot suferi. Daca veti popula iazul cu pesti, pentru a evita inghetarea completa pe timp de iarna, luati ca minim 100 de cm.

Izolarea gropii

Pentru ca apa sa nu se infiltreze in pamant, determinand astfel consumuri uriase de apa, iazul se izoleaza de pamantul in care a fost sapat. Acest lucru se face cu ajutorul unei folii din PVC sau a unei membrane de cauciuc. Ideala este cea din urma, deoarece ea rezista cel mai bine in timp. Cum procedati? Intindeti folia pe groapa, muland-o cu grija si avand grija sa n-o deteriorati. Nu cautati sa o tensionati, mult mai bine ar fi sa lasati cativa cm in plus. Pe mal lasati cam 1 m de membrana. Aceasta urmeaza a fi ingropata la o adancime suficienta incat sa puteti planta deasupra ei, daca intentionati sa aveti vegetatie pana in preajma luciului apei.

Umplerea cu apa si popularea iazului

Pentru a fi siguri ca membrana izolatoare nu se misca in timp ce umpleti groapa cu apa, puteti pune cateva pietre pe fundul gropii. Cu conditia ca, la sfarsit, sa nu uitati de ele si sa le scoateti de-acolo! In tot cazul, in timpul acestei operatiuni grija dvs principala trebuie sa fie legata de membrana, adica de integritate si de pozitionarea ei. Dupa ce ati umplut groapa cu apa, incepeti plantarea vegetatiei acvatice. Porniti de la adancimea mai mare catre cea mai mica, adica dinspre mijlocul iazului catre marginea lui. O problema intens dezbatuta este nisipul: sa-l puneti in iaz, sau sa-l evitati? Raspunsul depinde de la specialist la specialist. Unii spun ca el este un excelent material de finisare, si au dreptate. Altii spun ca trebuie evitat, deoarece functioneaza ca o cresa pentru tantari! Intr-adevar, tantarii depun oua in nisip, unde larvele rezultate vor iesi pe lume in siguranta. Acest lucru poate fi evitat prin popularea iazului cu pesti, caci ei se consuma cu deosebita placere larvele de tantari, insa iazul ar putea avea si zone in care, din cauza vegetatiei, pestii sa nu aiba acces.

Sursa: www.casamea.ro
Share