Cum sa gradinarim fara o gradina?

Sunt multi aceia care viseaza cu ochii deschisi la o gradina superba, insa lipsa spatiului ii determina sa se rezume numai la un simplu vis.

Contact

 

Pentru toti acestia am gasit cateva solutii creative care le va permite sa cultive ierburi aromatice, flori, chiar fructe si legume pe balcon sau pe veranda.

Stiti paletii din lemn? Ei bine, pentru realizarea acestui suport vertical veti avea nevoie de doi paleti si cateva scanduri. Asezati paletii fata in fata.

Pentru sustinere, pe orizontala, pe fiecare nivel in parte, montati cu ajutorul unor cuie 7 scanduri cu o latime de aproximativ 20 cm. Acestea vor deveni suporturile jardinierelor. In laterale, pentru a facilita manipularea, zona va ramane deschisa.
Borcanele pe care nu le mai utilizati pot deveni adevarate ghivece pentru plantele dumneavoastra. Pentru a le suspenda pe perete veti avea nevoie de inele din metal. Acestea trebuie sa aiba diametrul borcanului si trebuie sa incorseteze foarte bine suportul din sticla astfel incat sa nu existe riscul desprinderii de pe panoul din lemn.
Pantofarul textil, impermeabil, poate fi transformat cu succes intr-o gradina verticala. Umple fiecare buzunar cu pamant si sadeste rasadul dorit.
Jgheaburile pe care in mod normal le-ai folosi pentru dirijarea apei de pe acoperis le poti transforma in ghivece pentru ierburile tale aromate sau pentru capsuni. Tot ce trebuie sa faci este sa le montezi pe una din fatadele casei si sa le umplii cu un pamant de calitate.
Mai simplu de atat nu se poate. Pentru a detine propriul colt verde, achizitioneaza un recipient din aluminiu. Cu cat volumul sau este mai mare cu atat mai multe soiuri poti cultiva. Un asemenea obiect va arata incredibil daca-l vei instala chiar la intrarea in locuinta, tot timpul va fi acolo sa te binedispuna cand ajungi acasa.


Iti doresti propriul iaz pe care sa pluteasca nuferi? Ei bine, poti avea unul artificial pe care-l poti instala chiar si in gradina blocului. Un ghiveci supradimensionat din lut accesorizat cu plante iubitoare de apa va deveni atractia intregului bloc.
Un suport adecvat il poate constitui si o ladita din lemn in care a fost tinut vinul.
Daca iubesti citricele nimic nu se compara cu un portocal la ghiveci. Insa, inainte de a te aventura in cultivarea unui astfel de soi, trebuie sa te interesezi in privinta calitatii, de asemenea trebuie sa-i asiguri conditii optime de dezvoltare. Asadar, daca ai un portocal asigura-te ca pH-ul solului este unul corespunzator, altfel spus se incadreaza intre limita minima de 5 si maxima de 8.

   O atentie deosebita trebuie acordata si udatului. Daca aproximativ 5 cm din stratul superior este uscat atunci este clar ca trebuie sa udati copacelul, insa aveti grija cata apa ii oferiti. In cazul in care apa se scurge in tavita, goliti-o. De asemenea, daca vorbim despre zilele caniculare de vara atunci portocalul solicita udari zilnice, chiar si de doua ori pe zi. O alta regula face referire la umiditate, care trebuie mentinuta intre 45 si 50%, altfel frunzele portocalului vor incepe sa cada. Atentie si la lumina! Cunoscatorii recomanda o baie de soare de minim 5 ore/zi.


Share

 


 

 

 

 

 

 

 

Sursa: casamea.ro