Iluminatul solar al exteriorului – economic si spectaculos

Intretinerea unei case este, de cele mai multe ori, extrem de costisitoare. De acest lucru s-au convins toti cei obligati sa plateasca facturi cu multe zerouri la utilitati

Contact An Agent

 

Solutia in acest caz nu este reducerea confortului, ci apelarea la surse alternative de energie.

Energia solara este inepuizabila, gratuita si, mai ales, la indemana oricui! In aceste conditii, de ce sa nu profitati de ea pentru a avea o proprietate sigura, frumoasa, cu arhitectura si gradina puse in valoare chiar si noaptea? Aproximativ 15% din cheltuielile lunare generate de intretinerea unei case sunt produse de factura la electricitate, dar vestea buna este ca energia solara poate fi produsa individual si va poate ajuta sa faceti economii consistente. Daca montarea unor panouri solare, pentru asigurarea energiei electrice a intregii proprietati, este destul de costisitoare, nu acelasi lucru se poate spune si despre amplasarea lampilor solare pentru gradina si pentru peretii exteriori. Iluminarea solara a exteriorului implica doar costurile instalarii echipamentelor specifice care se gasesc pe piata intr-o gama extrem de variata de modele, la preturi pentru toate buzunarele. In aceste conditii, daca este gratis, de ce sa nu va bucurati de timpul petrecut in aer liber vara, chiar si dupa lasarea intunericului? Sau de ce sa nu aduceti, iarna, spiritul sarbatorilor in curte cu ajutorul a sute de beculete, care sa puna in valoare casa si sa sporeasca siguranta proprietatii?

Daca ar fi sa va ganditi la trei motive pentru care merita sa alegeti lampi solare exterioare, luati in calcul faptul ca acestea nu implica costuri (fiind independente fata de reteaua de alimentare cu energie electrica), folosesc leduri (generand o lumina plina de viata) si au o autonomie de trei zile noroase sau ploioase consecutive, ceea ce le face functionale chiar si in sezonul rece.

Sistemul solar pentru iluminatul exterior functioneaza dupa un principiu simplu. „Motorul” sunt panourile fotovoltaice aflate in partea superioara a corpului de iluminat, avand o orientare sudica de 35-45 de grade, astfel incat radiatia solara preluata sa fie maxima. Energia solara este transformata in energie electrica, inmagazinata in baterii cu ajutorul unui dispozitiv de incarcare, fiind apoi folosita pentru alimentarea becurilor. Becurile cu led au puteri cuprinse intre 7 si 70 W, fiind unele dintre cele mai eficiente surse de lumina. Concret, calculele au aratat ca un led de 7,5 W genereaza lumina echivalenta a unui bec clasic de 60 W, ceea ce il face, in medie, cu cca. 80% mai economic. Lampile solare sunt comandate de un mic senzor de lumina care le porneste si le opreste automat. Puterea luminoasa este direct dependenta de puterea panoului solar, a acumulatorului si a becului economic.

Cat economisiti?

Iluminatul solar al exteriorului este o adevarata „afacere” pe care si-o poate permite orice proprietar. Economia este generata, in primul rand, de faptul ca lampile solare se alimenteaza de la soare, fara facturi. In plus, nefiind necesara racordarea la reteaua electrica, nu este nevoie sa angajati o echipa de electricieni si nici sa cumparati conductori sau alte materiale. In ceea ce priveste pretul acestor corpuri de iluminat, acesta porneste de la 30 de lei (pentru cele mai mici modele) si poate ajunge la 400 de euro (la lampile de dimensiuni mari folosite pentru protectia proprietatii). Daca aceste lucruri nu au reusit sa va convinga, va mai spunem doar ca lampile solare nu necesita cheltuieli de intretinere, beneficiind de o garantie de doi ani din partea producatorilor.

Regulile iluminatului exterior

Iluminatul exterior al unei case este la fel de important ca si cel ambiental, asa ca are nevoie de o atentie sporita din partea dumneavostra. Iluminatul exterior va creste securitatea casei si, in acelasi timp, va pune in valoare arhitectura si gradina pe timpul noptii. Arhitectii spun ca prin pozitionarea corpurilor de iluminat, cu fascicul puternic si concentrat se poate pune in valoare o anumita zona sau un detaliu arhitectural. Daca gradina prezinta paturi de flori, garduri vii si zone de gazon, acestea pot fi puse in evidenta prin intermediul unor corpuri de iluminat care asigura o imprastiere a luminii. Pentru evidentierea aleilor este recomandat sa se plaseze corpuri de iluminat incastrate in sol, pe mijloc sau pe margine, ori lampi tip felinar, alimentate solar, amplasate de-a lungul aleii.

 

 

Sursa: casamea.ro
Share