Cum combini culorile intr-o camera

Alegerea si combinarea culorilor pentru pereti, pardoseala sau accesorii sunt operatiuni destul de dificile pentru cei fara experienta in amenajarea locuintei, mai ales atunci cand vor sa se descurce singuri, fara sa apeleze la un designer de interior.

Contact

Cu ce incepi: cu peretii sau pardoseala?

Desi, in faza de proiect, decorarea poate parea o activitate distractiva, mai ales pentru femei, carora le place sa mixeze si sa potriveasca nuante, totusi foarte multi isi pun intrebari de genul: cu ce sa incep – cu peretii sau pardoseala? oare ce culoare s-ar potrivi mai bine pentru pereti? ar trebui sa asortez parchetul cu tapetul sau cu mobilierul? Toate aceste dileme, la care se adauga dificultatea de a alege dintr-o gama foarte variata de produse, iti pot pune nervii la incercare.

Daca incepi proiectul de la zero, adica nu ai niciun element de care sa te legi in momentul in care demarezi amenajarea sau renovarea unei camere, ar trebui sa stii ca, de obicei, peretii sunt primii care se finiseaza, lasand la sfarsit pardoseala, tocmai pentru a evita murdarirea ei.

Fara un plan bine stabilit, in care sa stii cu exactitate ce culoare vor avea peretii, ce tip de parchet si ce stil de mobilier vei alege, finisarea peretilor poate fi un bun start pentru luarea celorlalte decizii.

Schema de culori ideala

Cu totii avem o culoare preferata sau chiar mai multe, dar asta nu inseamna ca trebuie sa o folosim in exces intr-o amenajare interioara. Exista mai multe reguli in designul de interior privind alegerea si dozarea culorilor intr-o incapere.

O prima regula se refera la alegerea culorilor in functie de destinatia incaperii. Astfel, in spatiile de zi se preteaza culorile calde si soft, iar in dormitor, cele reci. O alta regula foarte importanta se refera la „proportia de aur”, potrivit careia trebuie sa te concentrezi pe trei culori, pe care sa le folosesti in proportiile 60/30/10. Daca o aplici corect, vei gasi imediat raspunsul la intrebari de genul: cum sa zugravesc peretii? In ce nuanta sa fie draperiile sau ce esenta de parchet sa aleg?

Cel mai mare procent al formulei (60%) se refera la culoarea predominanta. In cele mai multe cazuri, este vorba despre cea care va acoperi cei mai multi pereti. Culoarea secundara, prezenta in proportie de 30%, se poate regasi la mobilierul principal sau la pardoseala. Ultima valoare, de 10%, este culoarea de accent, rezervata in principal accesoriilor (pernute, perdele, cateva finisaje decorative). Ce trebuie sa retii din aceasta regula este ca, atunci cand decorezi o camera, ar fi bine sa te rezumi la trei culori si sa le dozezi dupa cum ti-am spus, pentru a nu obtine un amalgam greu de suportat. De asemenea, trebuie sa stii ca, pe langa cele trei culori din schema, poti sa folosesti cu incredere alb, negru si gri, care nu sunt considerate culori si care nu-ti vor influenta schema aleasa.

 

 

Sursa: casamea.ro
Share