Transformarea unei garsoniere intr-un apartament confortabil

Un joc de texturi, nuante si transparente a transformat acest mic apartament intr-o locuinta cu o atmosfera tinereasca, luminoasa si relaxanta.

Contact

 

Situat intr-un imobil rezidential nou, acest proiect se articuleaza in jurul problemei transformarii unui mic spatiu – o garsoniera – intr-un apartament potrivit pentru un cuplu tanar.

Principalul obiectiv a fost cel de a crea un spatiu continuu si fluid. Singura zona autonoma a fost la inceput baia, restul functiunilor fiind incluse intr-un open space. Planul a fost conceput in functie de proportiile spatiului si de prezenta ferestrelor pe fatada. Diversele spatii sunt separate prin panouri de sticla transparenta, lasand lumina naturala sa inunde cele mai mici colturi ale apartamentului. Panourile de sticla montate pe un sistem de sine deschid sau inchid spatiul in functie de nevoi. Structura de sticla produce o impresie de lejeritate, contrastand cu peretii ce intaresc senzatia de soliditate a volumelor interioare. Peretii si tavanele au fost zugraviti in alb – o optimizare ingenioasa a conditiilor initiale prea putin favorabile.

Spatiul se articuleaza in jurul unui perete ce separa zona bucatariei de cea a livingului. Peretele, de sine statator, proiectat astfel incat sa incorporeze panourile de sticla in el, mareste fluiditatea spatiului. Acesta defineste si in acelasi timp mascheaza bucataria. In interiorul bucatariei are functie si de sustinere pentru mobilier, in timp ce in zona livingului pozeaza ca fundal pentru canapea si suport pentru o serie de fotografii inramate.

Bucataria, intr-un verde vibrant, se desfasoara pe doua fronturi, unul avand functiunea clara de preparare, in timp ce al doilea are incorporata in mobilier si functiunea diningului: un panou intr-o nuanta de galben intens se desprinde din mobilier, rotindu-se intr-un element pivotant pana se transforma intr-o masa.

De cealalta parte a peretelui oblic, livingul contine doar trei elemente: o canapea gri ce atenueaza ritmicitatea tuselor de culoare, o masuta in fata acesteia si o biblioteca creata pentru zona tv. Adiacent livingului este un mic colt de relaxare, ascuns in spatele unui paravan vopsit in aceeasi nuanta de verde cu cea a bucatariei.

Unul dintre principalele elemente ce definesc acest spatiu este un modul multifunctional, polivalent si autonom. Acesta separa dormitorul de restul spatiilor, serveste ca paravan pentru intimizarea acestei zone, este dotat cu rafturi pentru carti si decoratiuni, fiind de-a dreptul un element sculptural. Acest element a fost gandit astfel incat sa fie accesibil pe ambele parti, fie din zona de zi, fie din dormitor. In carcasa liniara au fost introduse mai multe alveole puternic colorate ce dau lungime peretelui.

Dormitorul se poate inchide complet fata de restul spatiilor printr-o draperie grea din tafta, lasand in spatele ei panourile transparente din sticla. Din tot proiectul doar baia si dormitorul au posibilitatea sa aiba propria autonomie, separandu-se si vizual.

Puritatea liniilor si sobrietatea formelor sunt echilibrate de paleta cromatica variata in tonuri vesele. Materialele bogate in culori si texturi produc o atmosfera calda si primitoare.

Caracteristica esentiala a acestui proiect este capacitatea de a jongla cu utilizarea spatiului, cu lumina si mobilierul pentru a transforma acest mic apartament intr-o casa practica si moderna.

Sursa: casamea.ro

Share