Angajatul viitorului – deschis specializarilor multiple

Angajatul viitorului – deschis specializarilor multiple

Una dintre problemele existente pe piata fortei de munca este polarizarea joburilor, fenomen care poate fi depasit printr-o flexibilitate mai mare a angajatilor si prin dobandirea unor competente noi, ceea ce presupune o specializare multipla.

Adancirea crizei din Europa si revenirea economiei din Statele Unite ale Americii distrag atentia de la o problema importanta care persista de multa vreme, si anume cea a locurilor de munca.

Piata actuala a fortei de munca este caracterizata de o serie de discrepante: salariile de top management cresc continuu, cele ale persoanelor necalificate se mentin la acelasi nivel, in timp ce castigurile persoanelor aflate la mijlocul acestui interval continua sa descreasca.

In tarile dezvoltate, joburile bine platite care se incadreaza in clasa medie de castiguri salariale inregistreaza un declin din punct de vedere salarial, pe fondul automatizarii.

Problema nu este simpla, iar solutiile nu sunt usor de gasit, dar guvernele trebuie sa aiba in vedere acest domeniu. Fenomenul este numit polarizarea joburilor. Astfel, salariile de la nivelul managementului cresc, iar cele din varf inregistreaza o majorare si mai accentuata. In acelasi timp, salariile platite in cazul muncii necalificate reusesc sa se mentina la acelasi nivel.

Problema apare in cazul castigurilor medii, segment al pietei de munca afectat de scaderi, potrivit unui studiu realizat de profesorul de economie David Autor de la Massachusetts Institute of Technology si alti cercetator.

 

 

Sursa: business24.ro
Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *