Alegerea corpurilor de iluminat in functie functionalitatea incaperii
Contact An Agent
Intrarea principală
Putem alege corpuri de iluminat exterioare pentru usa de la intrarea in casa în mod practic, funcţional dar şi expresiv. Folosind spoturi pentru uşă/poartă, activate automat prin senzori de mişcare, putem ilumina atât zona din jurul uşii cât şi detalii ca placuţa cu numele proprietarului sau soneria.
Dacă spoturile rămân aprinse pe toată durata nopţii, este indicată o lampă fluorescentă compactă de 18 watt, deoarece consumă puţină energie sau o lampă halogenă de 50 watt de tip proiector. O variantă mai clasică o reprezintă felinarele prinse pe perete, fie deasupra uşii, fie de o parte şi de alta a acesteia.
Braţul felinarelor este de obicei realizat din fier forjat şi modelele variază de la o simplă arcuire, la adevărate dantele metalice. În cazul caselor cu garaj, va exista bineînţeles un proiector şi deasupra garajului, iar în cazul unor grădini şi alei, iluminatul devine un proces decorativ complex personalizat în funcţie de fiecare proprietate în parte.
Holul
Această încăpere reprezintă trecerea de la lumea din exterior la cea din cămin şi deci şi lumina tebuie să fie una de tranzit. Se optează în general pentru spot sau aplica de perete cu becuri halogene. Dacă intrarea se deschide cu un coridor mai lung, pe această cale tavanul poate fi presărat cu spoturi halogene de 35 watt la intervale de 1,5 m şi intervale mult mai mici în holul propriu-zis (vestibul sau antreu).
Aplica de perete cu lumină indirectă este o soluţie, însă nu cea mai bună pentru că se creează o atmosferă ternă. Sunt mai indicate lămpile cu glob de sticlă care să lumineze puternic atât planul vertical (tablouri pe perete, feţele persoanelor pe care le primim în casă, oglinda în faţa căreia ne aranjăm înainte de a ieşi) cât şi cel orizontal (podeaua spre care ne aplecăm pentru a ne încălţa/descălţa, pentru a alege sau curăţa pantofii).
Dacă holul se continuă cu o scară, putem opta pentru veioza de perete fixata în linie ascendentă sau spoturi încastrate fie în perete în dreptul treptelor fie direct în trepte (din 2 în 2 sau din 3 în 3 trepte pentru ca scara să nu devină “împodobită”, nu doar iluminată).
Baia
În primul rând corpurile de iluminat din baie trebuie să îndeplinească anumite norme de siguranţă, să ţină seama de protecţia utilizatorilor împotriva şocurilor electrice, şi numai după aceea de aspectul estetic şi funcţional.
Gradul de protecţie al corpului de iluminat (notat cu IP XY) este marcat pe ambalaj sau direct pe corpul de iluminat. El arată nivelul până la care acesta este protejat împotriva: pătrunderii corpurilor străine / a
prafului (X) şi a pătrunderii umezelii (Y). Gradele de protecţie IP XY sunt cuprinse între IP 00 şi IP 68, unde IP 68 reprezintă cel mai înalt grad de protecţie împotriva pătrunderii apei şi a prafului.
Odată verificată siguranţa corpului de iluminat, trebuie să ne gândim la funcţionalitate. În baie avem nevoie de o lumină puternică, pentru a vedea bine atât obiectele din jur, care apar mai curate cu o lumină rece fluorescentă, cât şi pentru a ne vedea corpul şi faţa în vederea unei ingrijiri şi igiene corecte.
Este foarte importantă iluminarea oglinzii care necesită o lumină mai puternică şi directă faţă de restul încăperii. Pentru aceasta există numeroase opţiuni: tuburi luminoase (“tuburi cu neon”) desupra sau în stânga şi în dreapta oglinzii, aplice sau veioze pe
perete, spoturi încastrate într-o nişă sau pe părţile laterale ale dulăpioarelor; există chiar oglinzi cu ramă luminoasă încorporată. În restul locuinţei ne putem juca cu nuanţele şi culorile lămpilor, însă în baie e recomandată culoarea albă sau galbenă.
Un corp de iluminat aplicat pe tavan asigură de asemenea o lumină uniformă în băile de mari dimensiuni. Pentru un ambient pretenţios şi rafinat, se pretează chiar şi un candelabru, însă amenajarea băii în acest caz trebuie concepută cu mare grijă şi cunoştinţe de stiluri pentru a nu cădea în ridicol sau kitsch.
Dormitorul
Funcţia principală a acestei încăperi este odihna, relaxarea, deci şi iluminatul trebuie gândit astfel încât să confere o atmosferă plăcută, liniştitoare, cu nuanţe calde de galben sau orange. Dormitorul are nevoie de o lumină generală, indirectă, oferită de corpuri suspendate: de exemplu o lustra clasica cu mai multe braţe sau o lampa cu abajur suspendat care să creeze o lumină difuză, liniştitoare. Lumina din dormitor nu trebuie să fie una puternică.
Putem ilumina local unele obiecte importante: oglinda, comoda cu sertare, dulapul sau dacă există o măsuţă. Pentru lectura în pat există două variante: fie o v
eioză pe noptiera de la marginea patului şi astfel nu este prea deranjată persoana cu care este împărţit patul, fie lămpi fixate pe perete deasupra tăbliei patului.
În dormitoarele grandioase cu un pat impunător, cu draperii cu falduri elegante, mobila din lemn masiv sau piese de mobilier rafinate, este foarte potrivit un candelabru cu braţe bogat ornate. Dacă există un dulap încorporat în perete sau un dressing atunci trebuie prevăzută o iluminare separată pe plafonul acestuia.
Sursa: www.4interior.ro
Share