Din momentul in care a dat primul fir de iarba si pana toamna tarziu, gradina devine pentru multi dintre noi o a doua casa.
Insa pentru a ajunge un loc incantator, plin de viata si de culoare, in care sa ne dorim sa petrecem cat mai mult timp, e necesar sa o schimbam, imbunatatim si retusam permanent.
Acest lucru presupune sa ne documentam si sa ne inspiram constant din amenajari exterioare superbe, precum cele din imagini.
Clasic englezesc
Daca dispunem de un teren generos, este pacat sa nu profitam de el si sa nu amenajam o gradina-parc in stil englezesc. Ce anume trebuie sa avem in vedere? Atunci cand spunem gradina englezeasca, automat ne gandim la un peisaj elegant, cu gazon verde, perfect intretinut, cu trandafiri superbi si labirinturi de buxus misterioase, tunse la mare arta… Sa le luam pe rand. Gazonul este elementul principal al unei astfel de amenajari, asa ca trebuie sa-i acordam o atentie speciala. Pentru a fi verde, frumos si sanatos aproape tot timpul anului, trebuie sa-l intretinem ca la carte, adica sa-l tundem, sa-l udam si sa-l fertilizam in mod constant. Un alt rol-cheie il are gardul viu, pe care il putem “modela” imaginativ. Iar daca totusi ni se pare ca fundalul nu e suficient de… verde, putem planta pe langa casa si gard specii cataratoare (gen iedera). In ceea ce priveste florile, avem libertatea sa apelam la o varietate de specii, cu conditia ca decorul obtinut sa fie pe de o parte armonios cromatic si estetic, iar pe de alta parte sa emane un aer dezinvolt si atractiv.
Simplu si aerisit
Foarte multi dintre noi preferam amenajarile exterioare simple si aerisite. Acestea se preteaza foarte bine in cazul spatiilor mici si au avantajul ca nu presupun un efort foarte mare in ceea ce priveste realizarea si intretinerea. Practic, toata suprafata unei gradini de acest tip este acoperita cu gazon, care da senzatia de ordine, spatiu si prospetime. Pentru dinamism si un plus de personalitate, putem crea ici-colo − de exemplu, langa alei, langa casa − ronduri superbe, cu flori multicolore de diferite talii.
Romantic si sarmant
O amenajare romantica, desprinsa parca dintr-o poveste, ii va cuceri in mod sigur pe cei indragostiti de frumusetea salbatica a naturii. Cuvintele-cheie in cazul ei sunt multa verdeata si tufe de flori lasate sa creasca natural, insa nu haotic. Garduletul din lemn, arcada cu trandafiri cataratori si felinarul albe, scoase in evidenta de fundalul verde bogat, sunt detalii romantice, care, alaturi de florile de la ferestre si de cele din gradina, creeaza un cadru idilic.
Rustic provensal
Multa piatra naturala, vegetatie lasata sa creasca in voie, tufe delicate de levantica, plante aromatice, un ochi de apa sau o fantana din piatra − sunt “ingredientele” de care avem nevoie pentru a crea o gradina rustica frantuzeasca, care ne va duce cu gandul la insoritele si romanticele dealuri ale Provence-ului. “Punerea in opera” a unei astfel de amenajari este simpla si nepretentioasa, avand in vedere ca ideea de baza pe care trebuie sa o respectam este aceea de naturalete.
Sursa: casamea.ro