Amenajarea unei gradini comune, pentru un bloc nou
Gradina unui bloc trebuie sa asigure un loc de relaxare pentru mai multe familii, asa ca amenajarea ei trebuie sa aiba in vedere mai multe functiuni si sa impace gusturile mai multor clienti
Lucrarea din imagine a fost contractata de o asociatie de proprietari care administreaza un bloc nou. Locatarii isi doreau mai multe spatii verzi si un loc unde sa poata socializa si unde sa-si plimbe copiii, dar in acelasi timp sa fie feriti de ochii curiosilor.
De la ce s-a pornit?
In total, terasa blocului din imagine are o suprafata de 180 mp, iar gradina aferenta lui, de 400 mp. Proprietarii ne cereau sa tinem cont de anumite functiuni, sa folosim un foisor si plante agatatoare prin intermediul carora sa obtinem o delimitare fata de vecinatati, terasa avand strazi pe doua dintre laturi.
Ce s-a facut?
Prima etapa a facut o separare spatiala din punct de vedere functional. In perimetrul unor proeminente existente pe terasa a fost propusa o pergola. Am apelat la niste elemente simple, dar de efect, pentru realizarea mobilierului multifunctional din incinta foisorului: cuburi din zidarie de culoarea fatadei blocului.
O parte din aceste forme cubice sunt folosite drept locuri pentru asezat; de asemenea, pot fi uitilizate ca masute. In completarea locurilor pentru asezat sunt puse banci.
Fata de starea initiala, acum exista si zone de odihna, un joc de apa si un leagan.
O perspectiva catre un perete inestetic a fost rezolvata prin mascarea zidului printr-o rama cu iedera. Tot in aceasta situatie se afla si unul din colturile terasei, unde sunt instalate aparatele de aer conditionat. Pentru mascarea acestora au fost puse perimetral jardiniere cu gard viu.
Pentru a crea un spatiu intim au fost necesare plante care cresc inalte si compacte, puse in jardiniere.
Vegetatia folosita la amenajarea terasei a constat in: berberis, evonimus, glicina, iedera, plante aromatice si erica, pentru pete de culoare.
Un adversar serios a fost curentul de aer existent aici, asa ca plantele alese trebuia sa corespunda acestor conditii.
Pentru gradina cu o suprafata de 400 mp s-a ales un cadru aerisit. Intrarea in bloc a fost marcata de doua tufe mari de azalea si cateva forme de evonimus. Restul gradinii, prin pozitionarea plantelor propuse, creeaza un cadru elegant. Speciile folosite sunt: arbore de matase, mesteacan, corcodus rosu, molid argintiu, tuia, chamaecyparis, pin pitic si juniperus.
Sursa: www.casamea.ro
Share