Antreprenoriatul la sate, cu mulţi bani europeni

Antreprenoriatul la sate, cu mulţi bani europeni

Un nou proiect cu finanţare europeană, „Înfiinţarea şi Sprijinirea Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală”, îi ajută pe antreprenorii de la sate să înţeleagă importanţa asocierii şi să transforme cunoştinţele în bani.

Cum funcţionează acest sistem: dacă un mic fermier vrea să vadă ce tehnologii aplică fermierii din alte state europene, aplică la RNDR (unde deja există pe site o bază cu proiecte de bune practici) şi este ajutat să găsească cele mai bune exemple, în toată reţeaua europeană. În acel moment, prin proiectul RNDR se poate finanţa o vizită în ţara respectivă, astfel încât fermierul care a aplicat să se poată documenta şi să poată face schimb de experienţă.

Prin acest program vor fi alocate, timp de aproape patru ani, circa 108 milioane de lei, în vederea stimulării dezvoltării zonelor rurale din România. „Orice fermier poate deveni membru al reţelei, însă are mult mai multe şanse să obţină informaţii, mai multe şi mai bune, dacă se înscrie într-o asociaţie. Asociaţiile pot deveni membre ale reţelei şi au tot interesul să colaboreze”, explică Viviana Vasile, şef de echipă în cadrul proiectului. Prin RNDR nu se finanţează achiziţii, ci know-how-ul. „Este un proiect de educaţie, prin schimburi de idei, prin informare, prin proiecte de cooperare şi educaţie prin training.

Am lansat un studiu, pentru a descoperi care sunt nevoile de training, iar studiul va fi finalizat la sfârşitul lunii aprilie. Atunci vor fi delegaţi şi oamenii care vor susţine cursurile, acestea fiind targetate pe nevoia de pregătire a celor care fac deja parte din Grupurile de Acţiune Locală, astfel încât aceste GAL-uri să funcţioneze ca nişte miniagenţii de plată. Membrii Gal vor şti ce înseamnă un proiect, cum se evaluează, şi îi vor putea sfătui pe cei care vor să facă proiecte”, mai explică Viviana Vasile, specificând faptul că fiecare GAL are deja un contract de 2.800.000 de euro semnat de Ministerul Agriculturii, iar în toată ţara sunt 81 de astfel de grupuri până în prezent, urmând ca numărul lor să crească, la fel ca şi valoarea finanţării.

Oamenii din mediul rural pot beneficia de banii GAL-ului pe raza căruia activează dacă depun proiecte de finanţare pentru afacerile lor, iar membrii GAL îi învaţă cum să-şi facă aceste proiecte.
Cu alte cuvinte, proiectul RNDR pregăteşte membrii GAL ca la rândul lor să-i poată ajuta pe oamenii din mediul rural să-şi facă singuri proiecte prin care să acceseze fonduri pentru a-şi finanţa mici afaceri. Membrii GAL îi vor ajuta pe oameni să scrie proiecte, vor găsi parteneri pentru ei, îi vor ajuta în relaţia cu băncile. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a lansat acest proiect în vederea stimulării dezvoltării zonelor rurale din România. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României şi implementat de compania spaniolă Innovacion y Desarrollo Local, SL-IDEL.

Reţeaua românească se alătură astfel celorlalte reţele naţionale din Uniunea Europeană şi beneficiază de informaţiile şi experienţa dintr-un spaţiu vast şi performant. Prin acest proiect, RNDR va asigura legătura între actorii din mediul rural românesc şi cei din Uniunea Europeană, contribuind în acest fel la dezvoltarea eficientă, durabilă şi coordonată a întregului spaţiu rural european.

 

 

Sursa: jurnalul.ro
Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *