Au reînceput finanțările pentru cei care au idei de afaceri. Află cum poți obține zeci de mii de euro nerambursabili

Au reînceput finanțările pentru cei care au idei de afaceri. Află cum poți obține zeci de mii de euro nerambursabili

Debutanţii în afaceri pot primi până la 10.000 de euro fonduri nerambursabile în cadrul unui program public. Într-un al doilea program, finanțarea ajunge la 100.000 de lei, 70% nerambursabil.

Întreprinderile mici şi mijlocii, în special cele debutante, au cea mai ingrată soartă atunci când vine vorba de finanţare. Lipsa unui istoric al business-ului face băncile şi ceilalţi finanţatori extrem de reticenţi când vine vorba de creditare.

Vestea bună este însă că şi în 2012 continuă două programe guvernamentale adresate celor care sunt la începutul carierei de antreprenoriat. Este vorba de „Programul pentru tinerii debutanţi în afaceri” şi „Programul Start” care oferă, cumulat, 31 de milioane de lei pentru anul în curs.

Primul program acordă fonduri nerambursabile de până la 10.000 de euro debutanţilor în afaceri cu vârsta până la 35 de ani. Acestea trebuie să nu reprezinte însă mai mult de 50% din planul de afaceri.În plus, noul angajator este scutit de la plata contribuţiilor sociale pentru patru angajaţi, fiind obligat să angajeze cel puţin două persoane. Creditele necesare pentru realizarea planului de afaceri pot fi garantate în proporţie de 80% de către Fondul Naţional de Garantare.

Potrivit Andreei Vass, consilier al premierului, anul trecut s-au depus 1.256 de dosare în cadrul acestui program, numărul total de beneficiari fiind de 1.100. În 2012, până pe data de 26 martie, 368 de aplicanţi au depus proiecte în cadrul programului.

Training şi 100.000 de lei pentru IMM-uri cu vechime sub doi ani

Programul Start se adresează celor cu vechime de maxim doi ani în afaceri şi oferă o alocaţie nerambursabilă de până la 100.000 de lei de beneficiar, maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru investiţii.

Programul include două etape. Iniţial sunt organizate pentru participanţi workshopuri de pregătire antreprenorială. În cadrul celei de-a doua etape se acordă finanţarea pentru planul de afaceri prin alocaţie financiară nerambursabilă, în limita fondurilor alocate.

Anul trecut programul a avut 100 de beneficiari, din 416 firme aplicante. Bugetul programului este în 2012 de 10 milioane de lei.

Cele două programe se derulează prin Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM-uri (www.aippimm.ro).

Sursa: EVZ.ro
Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *