Banca Naţională a Austriei: Peste jumătate din populaţia României trăieşte în locuinţe supraaglomerate şi improprii

Banca Naţională a Austriei: Peste jumătate din populaţia României trăieşte în locuinţe supraaglomerate şi improprii

Românii trăiesc în locuinţe scumpe, aglomerate şi cu dotări improprii. Aceasta este una dintre concluziile care se desprind dintr-un raport publicat recent de Banca Naţională a Austriei.

Studiul oferă o imagine de ansamblu a evoluţiei pieţei imobiliare rezidenţiale din zece state din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est (ECESE), membre UE în ultimii 10 -15 ani. Studiul ia în calcul printre altele evoluţia preţurilor de pe piaţa imobiliară, condiţiile de locuit, accesibilitatea şi finanţarea achiziţiei de locuinţe.

Statele cuprinse în analiză sunt Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

După ce preţurile de pe piaţa rezidenţială au atins cote record înainte de declanşarea crizei în general scăderea a fost bruscă, în cele mai multe dintre ţările ECESE şi a continuat câteva trimestre consecutive, menţionează raportul citat. În Estonia şi Letonia, preţurile au scăzut foarte mult în 2007. În Cehia, Slovacia, Bulgaria şi România preţurile de pe piaţa imobiliară au început să scadă începând de la jumătatea anului 2008.

Evoluţia preţurilor pe piaţa rezidenţială:

Sursa: Residential Property Markets in CE SEE EU Member States

Studiul menţionează că în România s-a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri de preţuri de pe piaţa rezidenţială, însă scăderea preţurilor a fost mult mai redusă comparativ, de exemplu, cu cea din ţările baltice, unde s-a observat cea mai pronunţată ieftinire a preţurilor pe piaţa imobiliară.

Autorii studiului au prezentat şi un indicator calculat ca raport între indicele preţurilor proprietăţilor rezidenţiale (din capitale) şi indicele salariilor şi veniturilor la preţurile curente. Evoluţia acestui indicator este prezentată mai jos:

Sursa: Residential Property Markets in CE SEE EU Member States

Peste 50% din totalul populaţiei din România locuieşte în locuinţe supraaglomerate

Raportul citează şi un sondaj realizat în câteva dintre statele analizate şi care arată că în timp ce numai aproximativ 3% dintre locuitorii chestionaţi din România locuiau în case închiriate, în 2002, acest procent se ridica la 16% în Lituania şi aproximativ 30% în Polonia.

Studiul mai arată că accesibilitatea populaţiei de a avea o casă de bună calitate a rămas redusă în ţările analizate, în special pentru cei care aveau salarii mici. În plus, ponderea relativ ridicată a populaţiei care trăieşte în locuinţe supraaglomerate arată că este nevoie ca această temă să fie abordată de către factorii de decizie politică, potrivit analizei menţionate.

La acest capitol România se „mândreşte” cu o rată mare a supraaglomerării. O persoană este considerată ca trăind într-o locuinţă supraaglomerată în cazul în care, printre altele, gospodăria nu are la dispoziţie câte o cameră pentru fiecare persoană în vârstă de 18 ani şi peste această vârstă.

Astfel, peste 50% din totalul populaţiei din România locuieşte în locuinţe supraaglomerate, în timp ce 30% dintre cetăţeni locuiesc în locuinţe improprii. Acestea din urmă sunt definite ca fiind şi supraaglomerate şi, în plus, având cel puţin una dintre următoarele caracteristici: nu au duş, nu dispun de grup sanitar interior şi au un acoperiş necorespunzător.

Ponderea scăzută a creditului imobiliar în totalul împrumuturilor acordate de bănci:

În România, ponderea creditelor de consum în PIB a fost de peste două ori mai mare decât împrumuturile ipotecare, în timp ce în Bulgaria şi Ungaria ambele tipuri de împrumuturi au fost relativ egale ca pondere în PIB.

 

 

Sursa: gandul.ro
Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *