Banii de pe cardul de credit, greu de scos

Banii de pe cardul de credit, greu de scos

Unele bănci nu permit clienţilor să retragă lunar de la ATM peste 40% din limita aprobată pe cardul de credit, ceea ce îi încurcă pe cei ce vor să achiziţioneze cu banii jos un produs de valoare.

La un cost de 17 – 18% anual, creditul de pe card este o alternativă interesantă la împrumutul de consum al băncilor, ţinând cont că este uşor de accesat.

Dacă ai luat un card de credit ca să faci o achiziţie importantă, băncile ţi-ar putea strica însă socotelile. Unele au impus o limită lunară pentru suma retrasă.

Astfel, la Raiffeisen Bank clientul poate retrage lunar de la bancomat maxim 40% din limita de credit aprobată. La BCR, limita este tot 40%. Dacă ai de cumpărat ceva cu banii jos bazându-te că îi scoţi de la ATM, nu vei reuşi dacă nu te încadrezi în limita de 40%.

Ca să ai acces la încă 40%, va trebui să repeţi operaţiunea luna viitoare. De ce procedează astfel băncile? Creditul pe card se acordă uşor, dar implică şi riscuri mari pentru bancă.

Fixând o limită lunară de retragere, unii creditori vor să se asigure că nu le dispar deodată prea mulţi bani din cont, după cum explică un bancher.

Pe de altă parte, produsul nu este destinat retragerilor de la bancomat, ci plăţilor la comercianţi. Retragerile de bani sunt supuse chiar unor costuri prohibitive, cum ar fi comisionul de 1 – 2% din sumă, plus o valoare fixă, de 2-5 lei, în funcţie de bancă.

Totodată, dacă pentru achiziţiile în magazin clienţii pot beneficia de perioadă de graţie, pentru retragerile de la bancomat se percepe automat dobândă. Nu toate băncile impun, însă, limita lunară.

Spre exemplu, la BRD se pot retrage zilnic maxim 7.000 de lei. Clientul poate ridica întregul credit făcând o solicitare la casierie.

Banca Transilvania impune o limită zilnică de 9.000 de lei, existând varianta de a retrage de la casierie tot creditul, la cerere.

Card de credit sau overdraft

Overdraftul de pe cardul de debit este alternativa împrumutului de pe cardul de cre dit. Principalele diferenţe dintre cele două pot consta atât în suma ce poate fi accesată într- o singură operaţiune, cât şi în modalitatea de rambursare.

De exemplu, rata lunară a unui împrumut pe cardul de credit de la Banca Transilvania trebuie să fie cel puţin egală cu 10% din valoarea creditului accesat.

La overdraft, este suficient ca pe card să existe dobânda aferentă împrumului pentru luna respectivă, care va fi retrasă de bancă de pe card. La Raiffeisen, limita de plată lunară pentru creditul de pe card este de 5%.

Asta nu înseamnă însă că datoria la bancă devine, lunar, cu 5% mai mică. Banca va opri din rată o parte din dobânda datorată de client, restul reprezentând datoria efectivă.

Rata lunară pentru creditul de pe card este de 5-10% din valoarea accesată 2% din suma accesată poate fi comisionul de retragere cash de la bancomat

Sursa: EVZ.ro
Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *