Cum să nu-ţi laşi afacerea să se înece precum Titanicul

Cum să nu-ţi laşi afacerea să se înece precum Titanicul

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la scufundarea Titanicului. Ce legătură are această aniversare sumbră cu afacerea dvs.? O mare legătură, scrie site-ul entrepreneur.com.

Dacă deţineţi o afacere, cu siguranţă doriţi să evitaţi scufundarea ei. Iar tragedia Titanicului ne poate învăţa cel puţin cinci lecţii.

1. Uită-te încotro te îndrepţi. Echipajul Titanicului nu a reuşit să urmărească atent direcţia în care mergea nava pentru a descoperi la timp iceberg-urile. A fost o scăpare fatală, având în vedere cât de dificil este să schimbi direcţia unei nave de dimensiuni mari ca aceasta. Iceberg-urile s-au dovedit a fi prezente în acel an în locuri unde nu se aflau de obicei. Ultimele cercetări au dezvăluit motivul: luna neobişnuit de aproape de Pământ a provocat o maree excepţional de mare, mişcând iceberguri-le, care au ieşit în calea Titanicului.

Acest aspect aminteşte de ceea ce sa întâmplat în unele industrii cum ar fi închirierile de casete video şi afacerile cu muzică. Companiile de modă veche au continuat afacerea în stilul lor obişnuit ignorând toate semnele că piaţa s-a schimbat, mutându-se în mediul digital. În consecinţă, noii concurenţi le-au furat clienţii, iar vechile afaceri au sucombat. Aşadar, fiţi atenţi la tendinţele pieţei, urmăriţi care sunt schimbările pentru a vă menţine afacerea pe linia de plutire.

2. Nu fi obraznic. Titanicul a fost promovată ca fiind faimoasa navă care nu poate fi scufundată. Nicio afacere nu ar trebui să creadă vreodată despre sine ca fiind invulnerabilă sau de nescufundat. Puţine companii rezistă pentru totdeauna şi toate, fără excepţie, au puncte slabe. Ce se poate face? Proprietarii afacerilor inteligente reduc riscurile, luând în considerare şi făcând planificări pentru fiecare risc posibil, chiar şi pentru cele care par aproape de neimaginat.

3. Planul de rezolvare a problemelor. Scufundarea Titanicului ar fi fost mult mai puţin tragică dacă nava ar fi fost echipată cu suficiente bărci de salvare. Nava era conformă cu legea de atunci, care însă nu prevedea dimensiuni precum cea a Titanicului. În loc să facă ceea ce trebuie, constructorii Titanicului au tăiat din colţuri, pentru a păstra un spaţiu mai mare pentru punte şi a reduce costurile.

Costul real al acestei atitudini neserioase faţă de siguranţă a fost, însă, pierderea a peste 1.500 de vieţi omeneşti. Din fericire, greşelile în afaceri nu provoacă decese. Însă, dacă deţineţi o fabrică, practicaţi exerciţii de evacuare a angajaţilor. Asiguraţi-vă că alarmele de incendiu funcţionează, iar ieşirile sunt operaţionale.

4. Nu neglijaţi trainingul. Evacuarea Titanicului a întârziat din cauza lipsei echipajului şi de lipsa de pregătire a pasagerilor. Bărcile de salvare s-au dovedit a fi mai puţine decât numărul persoanelor care trebuiau salvate. Rezultatul a fost haos şi confuzie şi, probabil, mai puţine vieţi salvate. Nici măcar cea mai bună companie din lume nu ar putea funcţiona eficient în cazul în care angajaţii săi nu ştiu ce să facă.

5. Îngrijiţi-vă de lucrurile cu adevărat importante. Termenul „rearanjarea scaunelor pe puntea Titanicului” a ajuns să simbolizeze punerea accentului nepotrivit pe lucrurile mărunte, în timp ce probleme mari stau nerezolvate. Acest lucru este observat la prea mulţi proprietari de afaceri. În cazul în care nava se scufundă, mergeţi în camera motoarelor şi aflaţi ce se întâmplă cu adevărat.

Sursa: EVZ.ro

Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *