Etape si sfaturi pentru o gradina noua

Daca aveti un petec de gradina, mic sau mare, si ati ajuns in momentul in care doriti sa faceti o schimbare, iata cativa pasi in reamenajarea spatiului.

Contact An Agent

1. Planul – incepeti sa va asterneti mai intai ideile pe hartie. Faceti o schita pe baza masuratorilor din teren.

Cu o sfoara sau furtunul de udat gradina, pozitionati liniile principale ale viitoarei gradini. Simtiti-va liberi sa faceti oricate modificari pana ce gradina a luat forma ideala, apoi marcati aceste zone cu nisip sau faina. Atentie, nu folositi var!

In functie de zona unde doriti noua gradina, luati in considerare umiditatea, soarele si tipul de pamant atunci cand alegeti viitoarele flori si plante.

2. Zona de lucru, in cea mai defavorabila situatie, poate fi cu pamant, nisip si piatra sau o zona cu iarba.

In zona cu iarba, scoteti-o cu o cazma. Daca doriti sa o replantati, taiati-o in format patrat sau dreptunghiular, in functie de locul o veti replanta.

In cazul pamantului amestecat cu pietre, sapati la o lungime de cazma, curatand in acelasi timp pamantul de pietre, radacini si alte deseuri, apoi greblati folosind o grebla cu dinti lungi. Nisipul este bun intr-un pamant tare, argilos, pentru ca asigura o buna drenare.

3. Sapati si imbogatiti solul – Cum am scris mai sus, saparea se va face la o adancime nu mai mare de o lungime de cazma (aprox 25-30 cm).

Daca aveti un pamant de proasta calitate si puteti depozita pamantul din sapatura, atunci, pe fundul sapaturii asezati mai intai o membrana antiradacina, apoi un strat de 5-10 cm de balastru pentru a asigura o buna drenare a pamantului de deasupra.

Dupa ce ati sapat si eliminat toate resturile, imbogatiti pamantul cu ingrasamant organic, cum ar fi compostul. Amestecati-l in timp ce sapati si greblati pamantul.

4. Delimitarea gradinii – Marginea exterioara a noii gradini este si cu rol de bariera pentru radacinile altor plante straine sau iarba.

Putem opta fie pentru borduri din lemn, din beton sau din plastic.

Eu personal aleg lemnul de cele mai multe ori, dar conteaza mediul inconjurator si tema noii gradini.

5. Asezarea plantelor – Este foarte indicat ca inainte de plantare, sa asezati plantele pe viitoarea lor pozitie si astfel sa va stabiliti spatiul dintre plante, forma si coloritul viitoarei gradini.

Cel mai important… Nu va grabiti!. Aspectul gradinii dvs. depinde de acest moment.

6. Plantarea – Plantarea poate incepe din momentul in care sunteti siguri ca totul este la locul lui.

Radacinile plantelor din ghivece trebuiesc putin aranjate: descalcite, aerisite, scurtate (dupa caz).

7. Aspect – Pentru a oferi un aspect deosebit gradinii, va sfatuiesc sa adaugati si cativa bolovani de calcar si/sau granit, alaturi poate de cateva obiecte de ceramica sau lemn-radacini, tulpini.

De asemenea, puteti adauga culoare folosind si rumegus din scoarta de copac de diferite nuante.

Pe langa aspect, acestea mentin umezeala pe timp secetos si stopeaza aparitia si dezvoltarea buruienilor.

8. Udarea – Udati bine gradina. Pamantul proaspat aranjat va absorbi multa apa si se va tasa. Udati fiecare planta pe rand.

Sursa: www.casamea.ro
Share