Firmele straine fug din Romania . Cine mai investeste in piata autohtona?

Firmele straine fug din Romania . Cine mai investeste in piata autohtona?

In ultimii ani, tot mai multi investitori straini au ales sa puna lacat fabricilor din Romania si sa se mute in state vecine care par mai atractive decat piata autohtona. Pe fondul crizei economice, cuantumul investitiilor straine directe a scazut constant din 2008 incoace, iar in luna ianuarie a acestui an a ajuns la 23 de milioane de euro, cu aproximativ 14% mai putin fata de aceeasi luna a anului 2011 , potrivit ultimelor date ale Bancii Nationale Romane.

Cea mai rasunatoare plecare a fost, in 2011 , a companiei Nokia care a inchis fabrica de la Cluj dupa numai patru ani si jumatate de la semnarea memorandumului de instalare in tara. In urma acestei decizii, 2.200 de persoane au fost disponibilizate.

Totusi, in locul acesteia, la sfarsitul lunii martie 2012, compania italiana de produse electrocasnice De’Longhi a batut palma cu Consiliul Judetean Cluj pentru preluarea parcului industrial unde urmeaza sa fie angajate circa o mie de persoane si unde ar trebui sa se faca o investitie de 30 de milioane de euro. O parte din parcul industrial de la Jucu va fi ocupat si de compania germana Bosch.

Insa in afara de Nokia, si compania israeliana Tnuva a anuntat la inceputul anului trecut ca isi inchide ferma de la Adunatii Copaceni, dupa aproape 60 de milioane de euro investiti in Romania de la intrarea sa pe piata , in 2005. De altfel, Tnuva Romania a cerut recent declansarea procedurii de insolventa.

Piata zvonurilor in 2012: pleaca Praktiker?

Nici acest an nu pare lipsit de emotii legate de posibila plecare a unor investitori straini. Firma Autoliv ar fi fost tentata sa isi mute productia in Rusia care i-a promis scutirea de taxa vamala, desi o decizie ferma in acest sens nu a fost inca luata. Compania producatoare de componente auto se afla in Romania din 1997 si are peste 3.000 de angajati in fabricile de la Brasov, Timisoara si Lugoj. Deocamdata, firma suedeza a achizitionat recent o unitate de productie la Sfantu Gheorghe unde vor fi angajate, pana in toamna acestui an, aproximativ 600 de persoane.

Zvonurile privind o eventuala retragerea de pe piata autohtona nu i-au ocolit nici pe germanii de la Praktiker, companie care a dat totusi asigurari ca nu va vinde si nici nu va inchide “o filiala atat de importanta cum este Romania”. Mai mult, directorul general al lantului de magazine de bricolaj, Thomas Fox, a declarat recent ca se va opune cererilor primilor doi mari actionari ai grupului care vor vanzarea operatiunilor din Europa de Est.

In ciuda acestui fapt, reprezentantii retailerului care are aproape 30 de magazine in Romania si care este considerat cel mai mare jucator de pe piata bricolajului din tara, au recunoscut ca in ultimii doi ani “Romania s-a confruntat cu una dintre cele mai mari scaderi pe zona DIY (n.r. do it yourself) din Europa”. Totusi, ei mizeaza pe faptul ca, in 2012, la aniversarea celor zece ani de cand sunt in Romania, piata si-ar putea reveni, mai ales in a doua jumatate a anului, in contextul lucrarilor de renovare.

De ce vin si pleaca banii straini din Romania

Specialistii in economie sunt de parere ca desele schimbari ale legislatiei romanesti sunt motive care indeparteaza banii straini de vistieria autohtona. Mai mult, coruptia din sistem de care se plangeau unii reprezentanti diplomatici la Bucuresti ar mai fi o alta piatra de moara in calea atragerii de noi investitori straini. Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, desi subliniaza ca “nu toti investitorii aleg sa plece”, este de parere ca printre obstacole s-ar numara “mediul institutional, legislativ incurcat si schimbator, si nivelul total al fiscalitatii care este mare”. In plus, economistul mai crede ca, in afara fortei de munca, “in Romania nu exista o parte din infrastructura de baza – cea energetica, informationala, nu neaparat cea rutiera”.

Pe de alta parte, tot expertii sustin ca mana de lucru ieftina si taxa unica sunt principalele atu-uri pe care le are Romania pentru atragerea de investitori strani. Mai mult, Liviu Voinea subliniaza faptul ca “sunt inca multe de facut in Romania, este loc pentru produse care in Occident au ajuns la maturitate”.

De altfel, una dintre cele mai importante investitii straine a fost anuntata in 2010, in plina criza, si apartine companiei spaniole Iberdrola Renovables care ar urma sa construiasca in Romania 50 de parcuri eolinene, in perioada 2010-2017, in urma unei investitii de doua miliarde de euro.

Tot o companie spaniola,CAF, a castigat anul trecut licitatia organizata de Metrorex care dorea sa cumpere 16 trenuri noi, oferta ibericilor fiind in valoare de 97 de milioane de euro. Interesata de noi investitii este si compania americana Plexus, specializata in echipamente de telecomunicatii si de infrastructura wireless, care ar urma sa aloce aproximativ 40 de milioane de dolari pentru amenajarea unei noi unitati la Oradea. Lucrarea ar urma sa fie finalizata in 2013 iar in noul spatiu s-ar angaja inca 250 de oameni.

Relocare la vecini

in ultimii ani, mai multe companii au ales sa se retraga din Romania si sa se stabileasca in tari invecinate, mai atractive pentru ele.
Kraft Food a decis in 2008 sa inchida fabrica de ciocolata de la Brasov, pe motivul lipsei de spatiu si a creat una noua in Bulgaria.

Colgate-Palmolive, intrata pe piata romaneasca in 1992 a fost inchisa dupa 16 ani, iar activitatea a fost mutata in Polonia

Nestle a anuntat in 2008 ca va inchide fabrica de inghetata de la Bucuresti si a transferat punctul de lucru la Varna, in Bulgaria

Coca Cola HBC, liderul bauturilor non-alcoolice a anuntat in 2009 ca pune lacatul pe fabrica de la Iasi si ca se muta la Chisinau

•Geox a renuntat in 2009 la fabrica de la Timisoara dupa opt ani de activitate in Romania, disponibilizand aproape 1.800 de angajati

 

 

Sursa: fin.ro
Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *