Gradini verticale
Gradinaritul pe verticala inseamna pur si simplu cresterea plantelor si a legumelor pe verticala. Multe curti si gradini sunt ideale pentru a fi aranjate pe verticala. Garduri, rafturi, arbori de gradina si scari inestetice pot fi folosite ca zone de crestere.
Gradinaritul pe verticala face economie de spatiu
Utilizarea fiecarui centimetru din spatiu este importanta pentru gradinari. Gradina verticala deschide o oportunitate absolut noua pentru oamenii cu gradini mici. Chiar si cei care locuiesc la bloc pot folosi curtea interioara sau balconul pentru a cultiva o gradina verticala, prin utilizarea inspirata a ghivecelor, rafturilor si spaliere. Balustrada de pe marginea balconului poate fi folosita ca spalier pentru legumele si plantele agatatoare. Jardinierele pot fi dispuse strategic, pentru a fi baza de crestere a plantelor. Un stalp decorativ poate sustine greutatea unui vas. Ghivecele pot fi asezate pe scari vechi mobile, din lemn, si plantele pot fi “invatate” sa creasca in sus, de-a lungul scarii, sau pot fi lasate sa atarne.
Aranjarea gradinii pe verticala iti poate oferi intimitate, deoarece poti crea un paravan. Aseaza florile, legumele si vita de vie astfel incat sa se urce de-a lungul unui gard de plasa, acoperind rapid ochiurile acestuia. Oaze de liniste mai mici pot fi create de paravane verticale. Aseaza strategic splierele si lasa plantele sa se catere pe ele. Unele specii de plante pot fi „invatate” cu ajutorul aracilor sau prin prinderea lor de structura de sustinere.
Dispunerea pe verticala a gradinii va crea umbra. Profita de acest aspect, asezand plantele care nu suporta lumina directa a soarelui sub plantele agatatoare. Pergolele, spalierele si arborii de gradina pun la dispozitie o structura potrivita pentru cresterea pe verticala. Vegetatia care creste pe un arbore de gradina sau pe o pergola va umbri zona de dedesubt si va crea un loc racoros pentru gradinar, unde acesta se poate relaxa intr-o zi fierbinte de vara.
Ce ne facem cu daunatorii plantelor
Cosurile suspendate, jardinierele si ghivecele asezate pe rafturi sunt doar cateva idei de a tine plantele departe de parazitii de gradina. Dispunerea pe verticala, care tine planta suspendata, elimina o mare parte din pericolul reprezentat de daunatorii de gradina. Pradatorii nu pot ajunge la plantele valoroase. Bolile care se gasesc in sol sunt si ele contracarate atunci cand gradina pe verticala este dispusa in aer. Produsul este tinut departe de sol si recolta este mai buna.
Ce plante sa alegem ?
Trandafirii cataratori si iedera cresc pe verticala, dar mai exista si alte plante ideale pentru gradinile pe verticala. Legume ca fasolea, mazarea si rosiile sunt avantajate de o dispunere pe verticala, deoarece ele cresc pe araci. Chiar si fructele si legumele mai grele, ca pepenii si dovleceii, pot creste in sus. Suporta greutatea produsului cu funii facute din resturi de materiale, sfoara sau plasa. Nu folosi sfoara subtire, deoarece poate taia tulpina plantelor.
Sursa: www.infogradina.ro
Share