Intretinerea si curatarea piscinelor

Durata de viata a unei piscine si aspectul ingrijit al acesteia depind de intretinerea si curatarea periodica a apei, a finisajelor si a bazinului.

Contact

Tinand cont de faptul ca piscina necesita „tratamente” speciale in functie de anotimp, pentru fiecare etapa premergatoare ingrijirii acesteia aveti nevoie de echipamente adecvate.

Pregatirea piscinelor pentru sezonul estival/hibernal

Deschiderea sezonului estival inseamna multe ore si weekenduri petrecute la soare, la plaja si in piscina. De aceea, piscina trebuie sa fie pregatita pentru astfel de activitati; trebuie sa se „dezmorteasca” din iarna grea printr-o curatare eficienta.

In mod evident, curatarea apei din piscina este pe primul loc in topul prioritatilor. Dupa o iarna grea in care bazinul nu a fost folosit, praful, depunerile de calcar sau frunzele și insectele trebuie indepartate. De asemenea, curatarea apei este un proces relativ usor, daca aveti la dispozitie echipamentele necesare si urmati cativa pasi simpli. Pe langa faptul ca apa trebuie sa fie proaspata si schimbata periodic, igienizarea ei este la fel de importanta.

Totodata, este posibil ca, in timp, din cauza temperaturilor scazute si a depunerilor masive de zapada, finisajele unei piscine exterioare sa fie afectate. S-ar putea ca, uneori, chitul de rosturi sa se degradeze (in cazul bazinelor placate cu gresie si faianta) si prin urmare sa necesite inlocuirea sau ca scara de acces sa fie acoperita de depuneri de tartru, ce trebuie indepartate.

Eliminarea impuritatilor si pregatirea piscinei pentru un nou sezon estival incep cu golirea bazinului de apa, dupa care atat peretii, cat si scara se vor sterge cu solutii chimice de curatare, detartrante, cu ajutorul unei carpe moi. S-ar putea ca si corpurile de iluminat subacvatice sa necesite atentia noastra.

Aceeasi meticulozitate intervine si cand vine vorba de pregatirea piscinei pentru anotimpul hibernal. Exista doua solutii: fie goliti complet bazinul de apa, fie pastrati apa, dar va asigurati ca aceasta este curata si nu contine nicio urma de particule solide (frunze, insecte etc.). Daca optati pentru a doua varianta, este bine sa stiti ca apa se trateaza cu solutii speciale care asigura protectie pe parcursul iernii. Montarea prelatei reprezinta ultimul pas ce trebuie facut in ingrijirea piscinei pentru sezonul rece. Acest lucru este posibil dupa ce restul de echipamente si accesorii au fost dezasamblate cu grija.

Echipamente recomandate pentru curatarea piscinelor

Cele mai importante echipamente pentru ingrijirea piscinei sunt urmatoarele:

– aspirator si accesorii aferente pentru fiecare colt al bazinului;

– perii pentru diferite intrebuintari (frecare, aspirare) pentru suprafata apei, peretii piscinei sau fundul bazinului;
– plasa de suprafata si adancime;
– termometru digital sau analogic care sa permita citirea cu exactitate a temperaturii apei din piscina, atat in grade Celsius , cat si Fahrenheit;
– maner telescopic din aluminiu care sa se poata extinde de la 5 la 10 m;
– furtun de aspirare;
– sistem de electroliza a sarii care sa dezinfecteze apa din piscina;
– clorinator plutitor pentru tratarea apei care permite dozarea cu usurinta a chimicalelor in piscina, datorita formei sale ergonomice;
– pompe si filtre.

Sisteme de incalzire pentru piscine

Incalzirea apei din piscina nu este un lux, ci o necesitate, fie ca vorbim de piscine acoperite sau in aer liber. O piscina incalzita nu sporeste doar confortul, ci si perioada de utilizare a acesteia, in sensul ca sezonul calduros poate fi prelungit pana la inceputul toamnei. In plus, de multe ori, se intampla sa avem parte de zile insorite, dar apa din piscina sa fie rece sau calduta, dar nu pe cat de calda ne-am dori noi.

In functie de tipul piscinei si de cat de des este folosita (in timpul saptamanii sau doar in weekend) puteti alege intre o pompa de caldura, schimbatoare de caldura legate la centrala din casa sau incalzitoare electrice. De asemenea, o solutie ecologica si economica este folosirea sistemelor solare pentru incalzirea apei. Un astfel de sistem este compus din panouri solare conectate intre ele prin care circula direct apa din piscina. Incalzirea apei cu ajutorul acestor echipamente depinde de suprafata pe care sunt montate panourile solare (intre 50% si 85% din suprafata totala), de orientarea panourilor catre soare, dar si de panta suprafetei pe care sunt montate.

Sursa: casamea.ro
Share