Investeşte în Vietnam. Acolo îşi duc banii bogaţii lumii

Investeşte în Vietnam. Acolo îşi duc banii bogaţii lumii

Unde investim în aceste vremuri, când țările dezvoltate se zbat încă în convulsiile crizei datoriilor suverane, iar piețele emergente scârțâie sub presiunea incertidinilor legate de evoluția economiei mondiale? Vietnam ar fi una dintre variante. De ce?

În primul rând pentru că Vietnam a demonstrat, în aceste vremuri agitate, stabilitate socială și politică. Nu întâmplător numeroși oameni de afaceri au preferat să-și retragă capitalul din Grecia, Italia, Spania sau din alte state europene afectate de degringolada financiară, orientându-se spre Vietnam. A nu se înțelege că acest stat cu o suprafață de 331.210 kilometri pătrați și o populație de aproape 87 milioane de locuitori a fost ocolită de criza mondială. Nu. După avântul de la începutul anilor 2000, investițiile străine directe (ISD) au scăzut în 2009 , dar politica de deschidere promovată de puterea de la Hanoi a protejat atractivitatea țării. Rezultatul: în 2011 , ISD au înregistrat un nivel record, de peste 11 miliarde de dolari, față de mai puțin de 2 miliarde în 2000.
Să ne mai mirăm, în aceste condiții, de ce experții agenției Bloomberg cred că, dacă economia vietnameză va continua să evolueze în ritmul de până acum (o creștere anuală medie de 8% în primul deceniu al mileniului trei și de 6,8% în 2011 ), va urca pe poziția a treia în Asia, după China și India. Iar specialiștii thailandezi anticipează că în 2015, Vietnamul, cu cele 135 de zone industriale ale sale, poate deveni un centru regional de comerț și investiții în cadrul ASEAN. Sună provocator pentru orice investitor!

Care sunt punctele forte ale economiei vietnameze?

  • Perspective economice pozitive în termeni de creștere.
  • O mână de lucru tânără și relative ieftină, o piață de desfacere promițătoare, o industrie în plină ascensiune și tot mai bine tehnologizată.
  • Angajamentul guvernului de a liberaliza economia și de a introduce reforme bazate pe principiile eoconomiei de piață.

Cum nimic nu e perfect, există și puncte slabe.

  •  Sectorul financiar: în pofida reformelor în curs de derulare, acest segment nu este nici foarte bine reglementat, nici pe deplin independent de guvern.
  • Nu este garantată respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.
  • Un nivel ridicat al corupției.
Pe de altă parte însă, pentru a înființa o întreprindere în Vietnam sunt prevăzute numai 9 proceduri, pentru care este nevoie de 44 de zile. În general, se lucrează 48 de ore pe săptămână, împărțite în cinci zile și jumătate. Se practică atât contratele cu durată limitată, cât și cele pe perioadă nelimitată, salariul minim fiind de 420 de dolari pe an, cel mediu lunar atingând 126 de do­lari. Iar valoarea totală a taxelor și impozitelor se ridică în Vietnam la 22,1% din profit, față de 35,4% în Regiunea Asia-Pacific, de 46,8% în SUA sau 48,2% în Germania. În plus, pentru a stimula interesul investitorilor străini, guvernul vietnamez a stabilit o serie de facilități fiscale pornind de la criterii legate de localizarea geografică a investițiilor și de caracterul acestora.
Care sunt cele mai recomandate domenii pentru investiții? Înainte de toate industria alimentară, care asi­gură aproape două treimi din vânzările totale din sectorul retail. La fel de căutate sunt produsele de larg consum. Imobiliarele reprezintă alt segment deosebit de atractiv. Printre altele, în 2011, Asociația americană a investitori­lor în acest domeniu a clasat Vietnamul în fruntea listei țărilor celor mai avantajoase pentru astfel de afaceri. Nu trebuie uitat, de asemenea, sectorul energetic și mineritul, Vietnamul dispunând de importante zăcăminte de petrol și gaze naturale, precum și de minereuri.

CINE A INVESTIT ÎN VIETNAM

  • Sarl Suzuki Vietnam, filială a unuia dintre marii constructori japonezi de automobile .i motociclete, grupul Suzuki Motor, a început construc.ia propriei sale uzine, o investiţie de 13 milioane de dolari.
  • Producãtorul de telefoane mobile Nokia a investit aproape 300 milioane de dolari în construcţia unei fabrici, care va avea o capacitate anuală de 180.000 de unităţi şi care va oferi loc de muncă pentru 10.000 de persoane.
  • PepsiCo a angajat un program de investi.ii pe trei ani, în valoare totalã de 250 milioane de dolari şi care îşi propune, printre altele, cre.terea capacităţii întreprinderilor sale din această ţară.
  • Gigantul rus Gazprom a semnat un acord cu societatea Petrovietnam în vederea exploatării a două zăcăminte de pe platoul continental al Vietnamului, rezerve evaluate la 55,6 miliarde metri cubi de gaze naturale.
  • Compania petroliera Lukoil a încheiat, la rândul ei, un acord de parteneriat cu Petrovietnam în vederea dezvoltãrii unor proiecte comune.

 

Sursa: incomemagazine.ro

 

Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *