Semnificaţii istorice pentru ziua de 10 aprilie

Semnificaţii istorice pentru ziua de 10 aprilie

Pe data de 10 aprilie 1839 s-a născut Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, domnitor al Principatelor Române, din 1866, iar din 1881 Rege al României.

Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (Imagine: Wikipedia)

1839 – S-a născut Carol I, primul Rege al României (m. 10 octombrie 1914).


1925 – Scriitorul F. Scott Fitzgerald a publicat romanul “Marele Gatsby”.


1938 – A avut loc anexarea Austriei de către Germania.


1994 – Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Tratatul de aderare la Comunitatea Statelor Independente şi la Uniunea Economică, documente semnate anterior de preşedintele Mircea Snegur.


1995 – A avut loc, la Luxemburg, prima sesiune a Consiliului de asociere România-Uniunea Europeană şi reuniunea miniştrilor de Externe ai ţărilor asociate la Uniunea Europeană. Şefii diplomaţiilor din cele şase state est-europene asociate la Uniunea Europeană au solicitat celor 15 miniştri de Externe ai Uniunii să accelereze procedurile pentru ratificarea Cartei Albe, care descria legislaţia necesară integrării în piaţa unică.


1996 – Comisia juridică din Senat a avizat favorabil cererea de ridicare a imunităţii parlamentare senatorului PRM, Corneliu Vadim Tudor. Cererea a fost aprobată cu un singur vot împotrivă.


1996 – Asociaţia Reprezentanţilor şi Importatorilor de Automobile din România (ARIA) s-a transformat în Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), în urma aderării la această organizaţie a principalilor producători români de autovehicule. Prin aderarea noilor membri, Organizaţia Internaţională a Constructorilor de Automobile (OICA) a recunoscut România ca ţară producătoare de autovehicule.


1997 – Parchetul General a dispus începerea urmăririi penale împotriva lui George Constantin Păunescu, sub acuzaţiile de fals în declaraţii şi infracţiuni la Legea societăţilor comerciale, în legătură cu provenienţa a zece milioane de dolari cu care acesta a cumpărat acţiuni la Bankcoop.


1997 – A avut loc vizita la Bucureşti a preşedintelui Comisiei Europene, Jacques Santer care a promis, în cursul unui discurs rostit în faţa Parlamentului României, sprijinul Comisiei pentru programul de reforme al Cabinetului Ciorbea.


1997 – A încetat din viaţă Petru Creţia, filosof, eseist şi traducător român (n. 21 ian. 1927).


1998 – A avut loc vizita în Statele Unite ale Americii a ministrului român de Externe, Andrei Pleşu, unde acesta a avut o serie de discuţii cu secretarul american de stat, Madeleine Albright, privind problema admiterii României în NATO.


1998 – A murit Arhiepiscopul Serafim al Atenei, care era şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Greciei.


2001 – Preşedintele Ion Iliescu a propus organizarea unui forum cu reprezentanţii insitutelor de cercetare.


2002 – Filmul „Filantropica” a obţinut Premiul Publicului la Festivalul de Film de la Paris.


2007 – Naveta rusească Soyuz TMA-10, avându-l la bord pe cel de-al cincilea turist spaţial, americanul Charles Simonyi, şi doi astronauţi ruşi, Fedor Iurtşikin şi Oleg Kotov, a arimat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS).


2009 – Fostul şef al Diviziei Generale Contraspionaj Paul Iordache, eliberat din funcţie în urma scandalului Timofte-KGB, a fost numit interimar în funcţia de adjunct la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI.


2010 – Un avion Tupolev 154, la bordul căruia se afla preşedintele polonez Lech Kaczynski, s-a prăbuşit la aterizare într-o pădure din apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei, provocând moartea tuturor persoanelor aflate la bord.


2010 – A murit scriitorul constănţean George Vasilievici (n. 3 iunie 1978).

 

 

Sursa: mediafax.ro
Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *