Lupta pentru IMM-uri. Credite personalizate sau daruri grecesti?
Posted by Fastimo on iul. 10, 2013 in Uncategorized | 0 comments
Dupa ce mai multe institutii financiare si asiguratori au venit cu oferte tentante pentru finantarea IMM-urilor, o banca din Romania face un pas inainte si deschide o sucursala destinata exclusiv acestui segment de piata. Cu toate acestea, reprezentantii IMM-urilor spun ca ofertele nu sunt utile atat timp cat nu se adapteaza nevoilor reale.
Bancile cauta sa-si „impresioneze” clientii cu oferte personalizate sau diferite alte avantaje cum ar fi: consultanta, garantarea creditului sau chiar „sucursale speciale pentru IMM-uri”.
Piraeus Bank face un pas inainte si infiinteaza un Business Center pentru IMM-uri, adica un fel de banca cu oferte personalizate pentru companii.
Noul Business Center Piraeus va functiona pe Calea Grivitei si va avea o echipa compusa din peste 30 de specialisti. Noua structura gestioneaza in mod direct activitatea de vanzari, administrarea contractelor, precum si relatia directa cu IMM-urile.
„Banca personalizeaza oferta in functie de datele prezentate de fiecare dintre IMM-urile solitante. Spre deosebire de imprumuturile retail, conditiile de creditate pentru IMM-uri sunt variabile in functie de o serie de factori, astfel incat nu putem identifica un numitor comun”, au declarat pentru Business24 reprezentanti ai bancii.
Ministerul Agriculturii devine banca pentru fermieri
La randul sau, si Ministerul Agriculturii face eforturi pentru a sustine afacerile fermierilor. Daca bancile nu se inghesuie dea credite agricultorilor, pentru ca este un domeniu „imprevizibil”, autoritatile au gasit solutii. Printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul a alocat 300 de milioane de lei (68 milioane de euro), suma ce va fi pusa la dispozitia unor institutii bancare, din care sa acorde fermierilor credite pe o perioada de pana la zece ani.
Termenele de rambursare a microcreditelor si de plata a dobanzilor aferente acestora se stabilesc prin negociere intre beneficiarii microcreditului si institutia selectata, in functie de destinatia microcreditului si de perioada de valorificare a productiei obtinute din investitia creditata.
Asigurari speciale de la Coface si Omniasig
Alte institutii financiare care s-au „grabit” sa sara in ajutorul IMM-urilor, au fost Coface si Omniasig. Cele doua companii au lansat anul acesta asigurarea creditelor contractate de IMM-uri.
Asigurarea de Credit Comercial SMART, lansata de Coface, asigura riscul de neincasare a creantelor. Costul acestei asigurari de credit variaza intre 3.500 si 15.000 de euro pe an.
Asigurarea Omniasig ofera protectie pentru cladiri si continut, pierderi din exploatare rezultate din intreruperea activitatii, accidente ale angajatilor, raspundere civila fata de terti, raspunderea chiriasului fata de proprietar (in cazul in care firma isi desfasoara activitatea in locatii inchiriate).
Relatia banci IMM-uri, una complicata
„Relatia dintre banci si IMM in Romania este destul de complicata si tensionata. Aceasta situatie este mult mai dificila decat in alte tari, pentru ca in Romania, sistemul bancar este dominat in proportie de 93 % de banci cu capital strain. La acest aspect se adauga si faptul ca, dintr-un anumit punct de vedere, bancile straine, cu management strategic in alte parti, nu au ca preocupare principala sa ajute sau sa contribuie la relansarea sectorului de IMM-uri, ci preocuparea lor principala este legata de prioritatile bancilor mama cu sediu in Franta, Austria, Olanda”, a declarat pentru Business24Ovidiu Nicolescu, presedinte CNIPMMR.
Potrivit lui Nicolescu, exista cateva elemente care „pun piedica” in relatia dintre banci si IMM-uri.
„In Romania, obtinerea unui credit este lunga si anevoioasa, decat in toate tarile din Europa Centrala si de Est, iar cauzele sunt multiple: bancile nu au capital aici, nu au interesele lor strategige ca sa arate bine economia din Romania, costurile pentru a obtine un credit in Romania sunt de circa 2 ori mai mari decat costurile medii europene pentru o unitate de credit, iar garantiile care se cer sunt foarte mari, mult mai mari decat garantiile care se cer in alte tari”, a adaugat Nicolescu.
CNIPMMR: Care sunt solutiile
Bancile trebuie sa indrepte spre nevoile IMM-urilor din Romania. Trebuie sa aiba capital pentru a finanta, intrucat motivul principal pentru care s-au vandut bancile din Romania unor banci straine a fost pentru aportul de capital. Bancile din Romania trebuie sa faca pentru firmele din Romania niste produse similare cum sunt cele pentru firmele din tara in care isi are sediul banca-mama;
Bancile trebuie sa pregateasca personalul pentru a lucra cu IMM-urile. Companiile mici si mijlocii nu sunt ca firmele mari, ele au o medie de 2,5 salariati, deci nu au specialisti in finante care sa negocieze cu ei. Bancile trebuie sa aiba personal pregatit pentru relatia cu IMM-urile pentru a face jonctiunea dintre oferta bancilor si cerintele IMM-urilor, ca sa ii ajute sa ia acele produse de care au nevoie si pe care sunt in stare sa le managerieze cu succes.
Sursa: business24.ro