Ce prejudecati incetinesc dezvoltarea litoralului romanesc
Posted by Fastimo on iul. 21, 2013 in Uncategorized | 0 comments
Cunosc bine litoralul romanesc si este una dintre destinatiile mele favorite, din Romania si de oriunde. In ultimii ani s-au produs schimbari in bine pe riviera noastra, iar o parte dintre ele au inceput sa fie percepute de catre publicul autohton. Din pacate, din cauza primilor 15 ani de dupa Revolutie, in care litoralul nostru a mers de-a dreptul haotic, din cauza paguboasei locatii de gestiune si a altor factori, exista inca idei preconcepute si prejudecati privind una dintre principalele zone turistice ale Romaniei.
Pe care incerc sa le demontez:
1.Litoralul romanesc este scump
Dimpotriva, litoralul romanesc este cel mai accesibil litoral pentru turistii romani, atat ca pret, cat si ca distanta. Este drept, exista o mare variatie de preturi: sunt hoteluri de 5 stele premium, in special in Mamaia, unde o familie poate plati 1800 de euro per sejur in plin sezon, dar si hoteluri de 2 stele cu mic dejun, in sudul litoralului, unde o familie poate sta, tot o saptamana, cu mai putin de 200 de euro. Iar conditiile sunt de-a dreptul decente.
Mai nicaieri altundeva nu poti petrece un sejur in conditii acceptabile cu 200 de euro, nici macar la bulgari. Pe litoralul vecin, un sejur decent, cu all inclusive, costa minim 400 de euro in sezon si poate ajunge si la peste 1000 de euro, la 5 stele. Este drept, am avut nevoie de criza si de inasprirea competitiei pentru a ajunge in aceasta situatie, insa acum, exista hoteluri, in sudul litoralului, care ofera camere si la 20 de euro sau mai putin pe noapte, unele si cu mic dejun. Asta ar insemna 10 euro de persoana. Mamaia este ceva mai scumpa, dar acolo si cererea este foarte mare, fapt constatat de mine.
2. Calitatea serviciilor este slaba
Partial adevarat, partial fals. Este drept, o mare parte dintre angajatii de pe litoral sunt sezonieri, multi dintre ei studenti sau tineri care cauta un job de vara. Si este clar ca, de multe ori, cat de mult s-ar stradui, nu au pregatirea necesara. Pe de alta parte, sunt si multi angajati cu pregatire, care se straduiesc sa ofere servicii de calitate, mai ales la hotelurile de la 3 stele in sus.
Atentie! Litoralul romanesc mai are o „problema”. Avand putine hoteluri in regim all inclusive, aceasta inseamna ca la toate celelalte, servirea este a la carte. Si cu totii stim ca a la carte este mult mai greu: mai multi ospatari, servire la mese etc. La all inclusive, turistii se servesc ei. Am observat, de asemenea, ca si la noi, pe litoral, avem personal mai zambitor, mai amabil si mai comunicativ ca inainte.
3. All inclusive pe litoralul romanesc nu merge
Total fals. La ora actuala exista 13 hoteluri cu servicii all-inclusive, in statiuni precum Mamaia (6 hoteluri), Neptun (3), Jupiter (1), Venus (2) si Saturn (1). De asemenea, se dezvolta animatia si divertismentul pe litoral. La mare parte dintre ele, calitatea este exact ca in Bulgaria sau ca in Turcia, in regiunea Kusadasi. Iar aceste hoteluri sunt pline si foarte solicitate, in special de catre turistii romani. Deci se poate si la noi!
Am testat si eu doua hoteluri all inclusive din Mamaia: Mercur-Minerva, de 3 stele, primul family club din Romania, precum si Best Western – Savoy, de 4 stele. Ei bine, serviciile sunt foarte bune, mancarea este variata, iar preturile, la fel ca in Bulgaria. La Mercur-Minerva, 70 de camere sunt rezervate, saptamanal, pentru turisti straini din Germania si Polonia, veniti prin Thomas-Cook – Neckermann si adusi de partenerul roman Karpaten Turism. Orice ar spune oricine, familiile cu copii si nu numai doresc servicii all inclusive si in Romania! Nu este adevarat ca la noi nu merge!
A existat doar prejudecata ca la noi nu sunt aceleasi servicii ca la mai… sud. Turistii s-au convins ca e bine si la noi, iar aceste hoteluri sunt pline si nu au momentan concurenta. Pentru anul viitor am semnale ca mai multe hoteluri doresc sa introduca animatie si servicii all inclusive.
4. Litoralul romanesc nu este atractiv pentru turistii straini
Partial adevarat. Atat specialistii de la Organizatia Mondiala a Turismului, cat si cei ai Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor au spus ca e bine ca momentan sa uitam de litoral si de statiunile montane pentru promovarea externa si sa ne indreptam catre turismul cultural, ecologic, rural, balnear si de evenimente (MICE).
Ei bine, o data ca pe litoral se poate face turism balnear si de evenimente. Pe de alta parte, am observat ca foarte putinele hoteluri in regim all inclusive au turisti straini. Pentru ca strainii doresc all inclusive! E normal, asa cum si multi romani care pleaca in afara vor all inclusive. Motivele sunt multiple: bariera de limba, dorinta de a nu te aventura atunci cand calatoresti in afara etc. Ia sa avem noi 100 de hoteluri de calitate, cu animatie si all inclusive, si garantez ca de la zeci de mii de turisti straini, cati avem acum, vom ajunge la sute de mii.
5. Nu ai ce face pe litoralul romanesc in afara hotelului
In extrasezon poate, dar in sezon nu este chiar asa. Atat in Mamaia, cat si in sudul litoralului exista festivaluri si concerte tot timpul sezonului. Sunt mai multe hoteluri decat anii trecuti (e drept, inca putine), care au entertainment. In Mamaia se pot face croaziere pe mare, parasailing etc. In sud se poate face scuba diving pentru amatori. Multe hoteluri ofera tururi si circuite de o zi in Delta Dunarii, la Murfatlar, Histria, Constanta etc. Din pacate, majoritatea doritorilor sunt straini. Unele hoteluri si unii touroperatori ofera chiar si excursii in Bulgaria (Cap Kaliakra, Balcik etc.).
6. Hotelierii nu isi dau interesul in a se dezvolta
Nu este adevarat, cel putin pentru hotelierii care chiar traiesc din turism. In ultimii ani au avut loc destule investitii si ofer doar cateva exemple: Mohammad Murad a modernizat hotelurile Majestic si a construit hotelurile Phoenicia, Marius Usturoiu, proprietarul touroperatorului Mareea, a preluat si modernizat complexul Mercur-Minerva, pe care l-a trecut in regim all inclusive, Nicolae Bucovala, proprietarul hotelului Tomis din Mamaia, a preluat complexul Steaua de Mare din Eforie Nord si l-a modernizat, Mihaela Borcea a preluat hotelul Muntenia din Olimp, l-a redenumit Pam-Beach si l-a modernizat (desi, din pacate, nu este ajutata deloc de statiune), Luchi Georgescu a investit in hotelurile Melodia si Favorit din Venus si mai pot da multe exemple.
Problema e ca litoralul nu este suficient promovat peste hotare ci doar in tara, nu exista multe campanii (cu exceptia statiunii Mamaia), fiscalitatea este excesiva (TVA pentru servicii de masa se ridica la 24%, pe cand in Bulgaria si alte tari turistice este de cel mult 10%), Mangalia, de care tin cele 7 statiuni din sud, nu isi permite sa investeasca in infrastructura acestora, fata de Constanta, care este unul dintre cele mai mari orase din Romania si are in custodie doar statiunea Mamaia etc. Iar de multe ori, hotelierii sunt „don quijoti” care se bat cu morile de vant. Si nu in ultimul rand, romanii au inca o perceptie negativa asupra intregului litoral si-l vorbesc de rau, uneori nejustificat. Cum te poti promova cu bine peste hotare daca nu ai incredere, din interior, in propriul tau produs?
Per total, cred ca litoralul romanesc se descurca onorabil, tinand cont ca nu este sprijinit nici de legislatie, si este si destul de mic. Noi avem circa 70 de km de litoral pentru turismul de masa, pe cand bulgarii au sute de km iar grecii, mii. Pe de alta parte, cel mai bun produs de turism intern vandut prin agentiile de turism este litoralul romanesc: 80% din locurile de cazare se vand prin agentii si touroperatori. Asta spune ceva…
Sursa: business24.ro