FMI cu fata umana. Fondul Monetar da semnale pozitive economiei romanesti
Posted by Fastimo on iul. 31, 2013 in Uncategorized | 0 comments
Romania va mai beneficia inca pentru doi ani de „centura de siguranta” FMI, dupa ce autoritatile au ajuns impreuna cu delegatia FMI si reprezentantii Comisiei Europene la un acord. Noul program de tip preventiv va dura 2 ani si pune la dispozitia Romaniei patru miliarde de euro.
„La nivel tehnic am ajuns la un acord. Acordul stand-by trebuie sa fie aprobat de boardul executiv al FMI, reuniunea fiind programata in cursul acestei toamne”, a precizat Andrea Schaechter.
Asistenta financiara va fi de patru miliarde euro, acordata in mod egal de FMI si CE, a precizat Schaechter.
Aurelian Dochia: Este o constientizare ca economia ramane vulnerabila
Analistul economic Aurelian Dochia a precizat ca rezultatele negocierilor cu FMI nu mai sunt o surpriza pentru nimeni intrucat in ultima perioada oficialii s-au intrecut in declaratii pe aceasta tema.
„Se pare ca cea mai mare parte a oficialilor este de acord ca Romania are nevoie de o asemenea „centura de siguranta”. Pe de alta parte, este o constientizare ca economia romaneasca ramane inca cu anumite vulnerabilitati. Este bine sa ai o ancora in astfel de conditii”, a declarat Aurelian Dochia.
Potrivit analistului, cel mai important beneficiu pe care il are Romania dintr-un astfel de acord este legat de consturile de imprumut.
„Experienta ne-a aratat ca atunci cand suntem intr-un acord cu FMI avem ceva mai buna credibilitate in fata investitorilor straini si costurile noastre de imprumut pe pietele internationale sunt ceva mai bune”, a adaugat Dochia.
Radiografia economiei: 2013, primul an in care estimarile sunt pe plus
Reprezentantul FMI a facut, in cadrul conferintei sustinute la Banca Nationala a Romaniei o radiografie a economiei nationale. Schaechter a precizat ca Fondul Monetar International a crescut prognoza de crestere economica a Romaniei la 2% pentru acest an.
„Constatam ca redresarea economica se accelereaza. In prima parte a anului exporturile au fost mai puternice, productia agricola este mult mai buna”,a adaugat seful Misiunii FMI din Romania.
Prognoza de crestere economica pentru 2014 este de 2,25%.
„Ne asteptam ca structura cresterii PIB sa se ajusteze mai mult in directia cererii interne (..). Anticipam ca inflatia va scadea pe parcursul anului, pe masura ce se estompeaza impactul cresterii preturilor alimentare”, a precizat Schaechter.
Analistul financiar, Aurelian Dochia a explicat ca anul agricol bun contribuie la cresterea economiei romanesti prognozata de FMI.
„2013 se anunta un an cu o crestere economica mai mare decat cea din prognozele initiale dupa ce ani de zile prognozele intiale au fost tot timpul modificate in sens negativ. O mare contributie o are anul agricol bun, dar au fost si alte elementele care au evaluat pozitiv: exporturile au evoluat in sens pozitiv”, a explicat Dochia.
Bila neagra: intarzierile la plata la nivelul administratiilor locale
„Au intervenit intarzieri la plata in trecut la nivelul autoritatilor locale, la nivelul administratiei centrale, dar si la nivelul intreprinderilor de stat. In mod clar aceasta practica a creat, exact ca praful sau nisipul care intra intr-un mecanism si incetinesc rotitele acestui mecanism, toate aceste blocaje, care se raspandesc in toata economia. Este evident ca acest lucru trebuie eliminat, aceste arierate trebuie eliminate pentru a nu avea impact asupra sectorului privat, care ar putea astfel cauza sa aiba dificultati la plata obligatiilor fiscale si asa mai departe”, a spus Schaechter.
Ministerele trebuie sa se abtina sa intervina in conducerea companiilor de stat
Seful FMI a facut referire in radiografia economiei din Romania si la managerii privati din companiile de stat, un punct critic in cadrul negocierilor cu FMI.
„Pentru noi este foarte important ca ordonanta privind guvernanta corporativa sa fie aplicata in spiritul si litera ei. Am sfatuit cu fermitate autoritatile sa aplice aceste prevederi, sa se asigure ca noile numiri (de manageri privati – n.a.) se fac in conformitate cu prevederile ordonantei, acum transpusa si intr-o lege. Este o lege buna, facuta cu asistenta Bancii Mondiale. Este vorba despre implementarea ei, va fi important ca autoritatile sa se retina de la interventia in conducerea acestor intreprinderi de stat”, a subliniat reprezentanta FMI.
Obiectivele principale ale noului program economic
Potrivit lui Schaechter, Guvernul de la Bucuresti trebuie sa ia in calcul continuarea reformelor structurale.
„Stabilitatea macroeconomica singura nu este suficienta, trebuie combinata cu reforme structurale. Guvernul este determinat sa realize o consolidare fiscala treptata. Ieri Guvernul si-a propus sa respecte angajamentele in Pactul de Stabilitate”, a declarat seful FMI in Romania.
Pe lista masurilor pe care le are de indeplinit Guvernul se numara: efectuarea platilor in economie in timp util sau facilitarea finantariii catre IMM-uri.
Sursa: business24.ro