Transilvania-medievala.ro, o investitie care iti planifica vacanta intr-o alta epoca
Posted by Fastimo on aug. 13, 2013 in Uncategorized | 0 comments
Cu bani europeni, o asociatie din Romania promoveaza bisericile fortificate si cetatile medievale printr-un concept nou pentru piata turistica din tara, dar folosit cu succes in Occident: vacanta planificata pe cont propriu, online. Un circuit „rezervat” pe site-ul transilvania-medievala.ro costa cel putin 100 de lei si include vizita la minim doua atractii turistice.
Aproape trei sferturi din atractiile turistice medievale din Romania, fie ca vorbim despre biserici fortificate, cetati sau turnuri de aparare, se concentreaza in trei judete: Brasov, Mures si Sibiu.
Cetatea Rupea, din judetul Mures. Sursa foto: transilvania-medievala.ro
In „inima tarii” se afla peste 75 de astfel de obiective, pastrate in conditii bune, dar care sufereau la capitolul promovare. Cu o investitie de aproximativ 230.000 de euro din fonduri europene, Asociatia Romana pentru Promovarea Calitatii si Practicilor de Succes a lansat proiectul „Circuit turistic medieval in Transilvania”, care isi propune, printre altele, dezvoltarea si consolidarea turismului intern, dar si cresterea numarului de turisti care viziteaza obiectivele medievale.
interiorul Bisericii Cristian, din judetul Sibiu. Sursa foto: transilvania-medievala.ro
Un rol important in dezvoltarea turismului il are site-ul transilvania-medievala.ro, care le permite celor interesati sa isi organizeze singuri vacanta, intr-un mod extrem de flexibil, in functie de timp, buget sau preferinte personale.
Castelul Racos, din judetul Brasov. Sursa foto: transilvania-medievala.ro
„Circuitul dureaza minim o zi si presupune vizitarea a trei-patru obiective.
Turistul poate opta si pentru circuite de trei zile, de o saptamana sau chiar mai lungi. El isi alege zona pe care vrea sa o viziteze, folosind motorul de cautare de pe site. De asemenea, poate alege un sejur organizat de una dintre cele sase agentii de turism partenere, sau poate merge pe cont propriu”, explica Horia Moasa, presedintele Asociatiei care a lansat proiectul, pentru Business24.
Cetatea Cincsor. Sursa foto: transilvania-medievala.ro
Preturi de la 100 de lei pentru un circuit
Pentru un circuit de o zi planficat pe cont propriu, turistul nu va plati mai mult de 100 de lei, in acesti bani fiind inclus si transportul, mai spune Horia Moasa. „Daca vrea sa mearga impreuna cu o agentie de turism, atunci pentru varianta de o zi va plati cel putin 160 de lei, pentru ca agentiile asigura transportul si un ghid specializat. Circuitele medievale mai lungi, de trei patru zile, costa in jur de 400 de lei, cu ajutorul agentiei”, precizeaza presedintele Asociatiei.
Cetatea Fagarasului. Sursa foto: transilvania-medievala.ro
Un exemplu de circuit care poate fi parcurs intr-o zi este „Brasov – Bran”, care dureaza, in medie, cinci ore. Traseul incepe din Brasov, unde se viziteaza Biserica Neagra si cetatuia Brasovului. pe urma, turistii vor vedea bisericile fortificate din Ghimbav, Cristian, Vulcan, cetatea Rasnovului, circuitul incheindu-se cu Castelul Bran.
Cetatea Codlea. Sursa foto: transilvania-medievala.ro
Pe site exista si tururi virtuale, pentru cei care nu se pot deplasa din diferite motive, fie din ratiuni ce tin de partea financiara, fie din cauza unor probleme de sanatate.
Planuri de viitor
In acest moment continutul site-ului transilvania-medievala.ro este asigurat de membrii Asociatiei, care nu au voie sa il monetizeze in niciun fel, aceasta fiind una dintre restrictiile prevazute in contractul finantarii europene.
Interiorul Bisericii Ghimbav, din judetul Brasov. Sursa foto: transilvania-medievala.ro
„Dupa doi ani, la mijlocul anului 2015, vom putea introduce un nou modul pe site care sa le permita turistilor sa faca si rezervari la unitatile de cazare sau la restaurantele din regiune”, anticipeaza Horia Moasa.
De altfel, Asociatia pe care o conduce este una non-profit, iar promovarea acestor obiective turistice medievale se realizeaza cu scopul de a atrage turisti atat de pe piata interna, cat si de pe piata externa.
Cetatea Selistat, din judetul Brasov. Sursa foto: transilvania-medievala.ro
„De pe piata interna se tinteste in primul rand spre orasele din Regiuna Centru care au pe teritoriul lor astfel de obiective turistice medievale, dar si centrele urbane mari precum: Bucuresti, Constanta, Timisoara, Iasi, centre care pot furniza un numar important de turisti pentru obiectivele medievale din Regiunea Centru.
Cetatea Ungra. Sursa foto: transilvania-medievala.ro
De pe piata externa tintim tari care au un nivel economic mediu si ridicat ce le permite locuitorilor acestor tari sa calatoreasca (ex. tarile scandinave). In plus, tintim si tarile care au avut legaturi strase cu Romania (ex. Franta, Italia, Spania) deoarece aceasta relatie istorica apropie cele doua tari si reprezinta un factor motivator pentru achizitionarea de vacante in tara noastra”, arata membrii asociatiei.
Destinatii la strada
Cele mai cautate destinatii sunt cele „la strada” asa cum glumeste Horia Moasa, adica obiectivele cu o pozitie buna si de vizibilitatea mare. Desigur, castelul Bran conduce in topul preferintelor turistilor straini, urmat indeaproape de cetatea Rasnov.
Castelul Bran. Sursa foto: tudorphoto.blogspot.com
„La Bran vin in fiecare an cel putin 500.000 de turisti, in timp ce la Rasnov numarul acestora se ridica la 20.000 pe an. Foarte cautata este si cetatea Fagarasului, iar acum au crescut si solicitarile pentru bisericile fortificate”, explica presedintele Asociatiei.
Pe teritoriul Romaniei, bisericile fortificate se afla in administratia Bisericii Evanghelice, institutie care evita, in trecut, sa se implice activ in promovarea, amenajarea si dezvoltarea turismului, pentru ca „nu erau suficienti turisti interesati”. Acum, spune Horia Moasa, Biserica Evanghelica a mai angajat personal pentru bisericile introduse in circuit si a prelungit programul pentru alte edificii.
Biserica medievala Viscri. Sursa foto: transilvania-medievala.ro
Pensionarii danezi, atrasi de bisericile medievale din Romania
Organizatorii proiectului au remarcat un interes sporit din partea turistilor straini, in special din Danemarca. Horia Moasa precizeaza ca Romania a fost inclusa pe lista destinatiilor de vacanta pentru „seniorii danezi”, beneficiaza de o serie de reduceri daca viziteaza statul roman.
In fiecare saptamana pe aeroportul din Targu Mures aterizeaza un charter cu aproximativ 100 de turisti straini, marea majoritate fiind pensionari. Ei se cazeaza la localnicii din Mures si practica un „turism agri”, adica stau impreuna cu gazdele lor, le observa stilul de viata si se implica activa in muncile gospodariei.
Danezii nu se numara printre turistii care viziteaza cel mai des Romania, dar, datorita site-ului transilvania-medievala.ro, vor afla mai multe despre obiectivele turistice de aici si vor contribui la promovarea tarii peste hotare.
Cei mai multi vizitatori straini inregistrati in structurile turistice cu functiuni de cazare (hoteluri, sate de vacanta si vile), respectiv 157.039 persoane, au venit din Germania, Italia si Franta, reprezentand 20,8% din totalul celor 754.845 turisti de peste hotare, potrivit datelor referitoare la primul semestru din 2013, furnizate de Institutul National de Statistica.
Sursa: business24.ro