Firmele mici prind gustul fondurilor europene. Vezi cazuri de succes

Firmele mici prind gustul fondurilor europene. Vezi cazuri de succes

Microintreprinderile sunt cele mai interesate de accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea regionala. Antreprenorii care finalizat deja proiecte in cadrul Programului Operational Regional (POR) se declara multumiti si se pregatesc sa aplice din nou.

Pana in prezent, pe Axa 4 a POR, linia de finantare 4.3 – Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, lansata acum trei ani, au fost finalizate 340 de proiecte la nivel national, 900 sunt in implementare si multe alte sute sunt verificate in prezent.

Mai exact, doar in cadrul ADR Muntenia, linia de finantare dedicata microintreprinderilor este cea mai accesata, cu 466 de proiecte depuse si 293 de proiecte contractate, suma totala solicitata ridicandu-se la 61,2 de milioane de euro, peste suma alocata. Asadar, fondurile au fost suplimentate cu 24 de milioane de euro, dubland practic alocarea initiala.

„Regiunea noastra a devenit beneficiara celei mai mari alocari de fonduri nerambursabile Regio pentru domeniul major de interventie 4.3. Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”, au declarat pentru Business24, reprezentantii ADR Muntenia.

De altfel, regiunile Sud, Nord-Est si Sud-Vest sufera cel mai mult din cauza lipsei de competitivitate a mediului de afaceri. Densitatea societatilor comerciala ajunge abia la 60-70% din media nationala, medie care este de trei ori sub cea europeana, cu doar 20 de IMM-uri la 1000 de locuitori.

Intr-un astfel de context, banii eurooeni au facut fericiti multi antreprenori, in ciuda dificultatilor intampinate, mai ales in obtinerea cofinantarii.

Antreprenorii care au accesat fonduri europene dedicate firmelor mici abia asteapta sa aplice din nou

Business24 a contactat mai multi antreprenori care au implementat proiecte cu ajutorul fondurilor europene pentru firme mici si toti s-au declarat multumiti de rezultate.

Ion Andrei Jeles, un om de afaceri din Oltenita care administreaza firma Tughs, a achizitionat, printr-un proiect de 200 de mii de euro, utilaje pentru producerea de mase plastice, mai exact ciuperci pentru fixarea polistirenului.

Este foarte multumit de rezultatele proiectului si declara ca investitia a contribuit semnificativ la cresterea cifrei de afaceri. Jeles intentioneaza sa mai acceseze o data fonduri europene in urmatorii trei ani, desi a intampinat dificultati in cofinantarea proiectului cu 30% din valoarea sa.

„Lucrul cu banca a reprezentat cel mai dificil aspect. Am negociat doua luni cu patru banci. A fost greu sa ii convingem ca exista siguranta, avand in vedere ca proiectul era deja aprobat”, a spus administratorul Tughs.

Cine si-a permis, a evitat relatia cu banca. Este si cazul unui cabinet stomatologic din Pitesti, Mara-Nico Dent, care a finalizat in 2012 un proiect in valoare de 170 de mii de euro, prin care a dotat cabinetul cu aparatura performanta.

Pe de alta parte Dumitru Tepordei, administratorul unei firme de amenajari exterioare din Comisani, Dambovita, a fost curtat de banci.

„Nu au fost probleme in obtinerea imprumutului de la banca. Din momentul in care ni s-a aprobat proiectul, ne-au contactat trei banci. Am beneficiat si de garantie FNGCIMM”, a spus omul de afaceri.

Proiectul pe care l-a implementat a vizat achizitia de „utilaje specifice spatiilor verzi, pentru taierea ierbii, semanare, masini de santuri, utilaje pentru nivelare etc.”.

Proiectul s-a incheiat in acest an, prea devreme pentru a culege roadele investitiei de 200 de mii de euro, insa Tepordei remarca avantajele de a detine propiile utilaje fata de varianta inchirierii lor, la care apela pana acum.

 

 

Share

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: business24.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *