Cum vrea statul sa ii tina in frau pe strainii care vor sa cumpere terenurile agricole

Cum vrea statul sa ii tina in frau pe strainii care vor sa cumpere terenurile agricole

Romania se pregateste pentru liberalizarea pietei funciare din 2014, iar autoritatile promit ca vor folosi toate mijloacele pentru a limita vanzarea terenurilor catre straini. Chiar in aceste zile, la Ministerul Agriculturii, se „negociaza” un proiect de lege prin care statul vrea sa „conditioneze” cumpararea de catre straini a terenurilor statului.

Romanii se „pregatesc” de o invazie a fermierilor straini incepand cu 2014 in conditiile in care se liberalizeaza piata functiara. In plus, strainii vor fi atrasi si de pretul terenurilor agricole din Romania, mult mai mic fata de alte tari din Europa.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii admit ca in prezent se lucreaza la un proiect de lege prin care sa fie introduse o serie de „restrictii” pentru fermierii straini. Pentru a putea fi acceptat de Comisia Europeana, si fermierii romani trebuie sa respecte aceleasi reguli, a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Printre masurile restrictive incluse in noul proiect de lege se numara:

– o persoana nu poate achizitiona mai mult de 100 de hectare de teren agricol (masura valabila atat pentru romani cat si pentru straini) dupa intrarea in vigoare a legii;

– strainii care cumpara terenuri agricole in Romania trebuie sa dovedeasca faptul ca au cunostinte in domeniu sau ca lucreaza in agricultura de mai bine de cinci ani de zile;

– doi agricultori straini veni nu pot detine impreuna mai mult de 200 de hectare de teren agricol.

In ciuda eforturilor autoritatilor, este greu de crezut ca Bruxelles-ul va accepta un set de restrictii pentru agricultorii straini interesati sa cumpere terenuri in Romania.

Lista incercarilor nereusite

Romania nu este la prima incercare de a introduce o serie de restrictii pentru agricultorii straini care vor sa cumpere terenuri agricole din 2014.

Un proiect de lege initiat de Ioan Munteanu, deputat USL a fost respins de Guvern. Proiectul viza, pe de o parte, prelungirea termenului pentru liberalizarea pietei funciare, iar pe de alta parte, introducerea unor „conditii” pentru strainii care vor sa cumpere terenuri in Romania.

Potrivit lui Munteanu, care ocupa si functia de secretar in cadrul Comsiei pentru Agricultura din cadrul Camerei Deputatilor, in explicatia Guvernului este invocat refuzul Comisiei Europene pentru introducerea unei astfel de legi.

„Imi este greu sa cred ca fara acceptul UE cineva poate sa blocheze vanzarea terenurilor catre straini. Interesul lor este sa se cumpere terenuri ieftine in Romania”, a declarat pentru Business24 Ioan Munteanu.

Si nu este singura incercare. O alta initiativa de acest gen apartine asociatiei de producatori RO PAC. In cadrul acestei propuneri, agricultorii straini interesati sa cumpere terenuri in Romania ar fi avut obligatia, printre altele, sa prezinte o diploma de studii universitare in limba romana.

In plus, ei ar fi avut posibilitatea sa cumpere terenuri agricole doar daca suprafata pe care si-o doresc a fost in prealabil cumparata de romani.

„A mai existat un proiect initiat de Ro PAC, o asociatie de producatori din Ardeal. Este o gluma buna in care spune ca un strain poate sa cumpere teren in Romania daca are studii superioare in limba romana, daca stapaneste bine limba romana. Cel mai important aspect: un strain are dreptul sa cumpere in Romania daca intre timp romanii au cumparat aceeasi suprafata”, a explicat pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Romania este obligata in baza Tratului de Aderare la UE sa liberalizeze piata funciara incepand din 2014. Practic, strainii si romanii vor putea in egala masura sa cumpere terenuri agricole in Romania. Schimbarea vizeaza in special persoanele fizice in conditiile in care si pana in prezent companiile care aveau sediul stabilit in Romania putea achizitiona terenuri de la romani.

 

 

 

 

 

Share

 

 

 

 

 

 

Sursa: business24.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *