Cum vrea Romania sa devina nodul rutelor comerciale din sud-estul Europei
Posted by Fastimo on sept. 4, 2013 in Uncategorized | 0 comments
Un proiect cu finantare europeana de 5,2 milioane de euro renaste speranta intr-o politica mai eficienta a transportului de marfuri prin portul Constanta. Romania, alaturi de alte 13 tari europene, vor elabora pana la finalul anului viitor o strategie pentru dezvoltarea transportului maritim si feroviar ca optiune la cel rutier, dar si o politica comuna care sa fluidizeze activitatile de vamuire din sud-estul continentului.
Proiectul „Platforma multimodala Adriatica-Dunare-Marea Neagra – ADB Multiplatform” finantat prin Programul de Cooperare South East Europe (SEE) a fost initiat de Administratia Regiunii Friuli Venetia Giulia din Italia, in colaborare cu alti 42 de parteneri din 13 tari europene. Partenerii romani sunt Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa S.A. si Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta.
Scopul proiectului ADB Multiplatform il constituie identificarea modalitatilor de optimizare a conexiunii intre porturi si tarile fara iesire la mare, din regiunea de Sud-Est a Europei.
Harta tarilor care participa la Programul de Cooperare South East Europe (SEE)
Dintre obiectivele punctuale amintim dezvoltarea transportului multimodal (maritim/feroviar) si a retelei feroviare, care sa conecteze Marea Neagra cu tarile fara deschidere la mare, prin principalele retele catre porturile de la Marea Adriatica.
In acest scop, partenerii proiectului au in vedere urmatoarele patru cazuri pilot:
- Marea Neagra – tari fara iesire la mare (maritim + feroviar si transport maritim pe distante scurte + feroviar);
- Adriatica de Nord – tari fara iesire la mare (maritim + feroviar);
- Bari-Durres-Tirana-Sofia-Varna (maritim + feroviar);
- Bratislava-Constanta (cai navigabile interioare).
Timisoara se vrea poarta Europei de Vest, Iasiul- de Est
Proiectul european nu reprezinta singurul demers pentru dezvoltarea transportului multimodal in Romania. Judetele Timis si Iasi au intrat in competitie pentru realizarea unui „super port” regional, care va conecta rute de transport rutier, feroviar si aerian, proiecte finantate cu fonduri europene, prin programul POS Transport.
Prima initiativa pentru realizarea unui centru intermodal modern cu ajutorul banilor europeni a venit de la autoritatile locale din judetul Timis, in cadrul proiectului „Centrului Intermodal Regional de Transport Marfa Timisoara”, care ar putea demara in 2014.
Sursa foto: Centrul Intermodal Transport Johnny Weissmuller – Masterplan. Zona industriala Timisoara
Marfurile care vor intra in „Centrul Intermodal de Transport Johnny Weissmuller” vor putea fi transferate foarte usor de pe un vehicul pe altul: camioane, trenuri sau avioane. Structura intermodala se va realiza pe o suprafata de 23 ha, iar platformele de stocare se vor intinde pe o suprafata de 10 ha.
„Superportul” banatenilor este in competitie cu nou proiect depus de Consiliul Judetean Iasi. Moldovenii vor sa implementeze conceptul in comuna Holboca: „Pe parcursul anului 2014 speram sa avem o prima imagine referitoare la aprobarea spre finantare a proiectului”, a declarat pentru Business24, Marius Parciu, purtator de cuvant al Consiliului Judetean Iasi.
Schita Centrului Intermodal Transport Iasi
Prima etapa ar urma sa fie realizata pe o suprafata de 10 ha, teren public, iar valoarea investitiei s-ar ridica la aproape 40 de milioane de euro. Si Centrul Intermodal de Transport de la Holboca ar avea potential de conectare rutier/feroviar/aerian, iar amplasarea rutiera si feroviara sunt pe reteaua centrala TEN-T.