Cultura de hamei aduce profit „garla” cultivatorilor rabdatori
Posted by Fastimo on sept. 20, 2013 in Uncategorized | 0 comments
In prezent, in tara noastra exista doar 240 de hectare de hamei, ceea ce inseamna doar 15% din necesarul intregii industrii locale a berii. Este nevoie de rabdare si de o investitie initiala medie, insa dupa maturizare plantelor, va curge „lapte si miere” pentru producator, in conditiile in care profitul anual mediu la hectar ajunge si la 6.000 de euro.
Producatorii, cei cinci care mai cultiva hamei in Romania, sustin ca este o cultura dificil de intretinut, insa ca merita tot efortul in conditiile in care incepand cu al treilea an de la plantare iti poti recupera investitia initiala.
Avantajele plantatiei de hamei:
Perioada lunga de exploatare – Fiind vorba de o planta perena, cele mai mari costuri sunt cele de la plantare si pana la maturizarea plantelor. Practic, pentru urmatorii 20 de ani, producatorul nu mai de facut decat lucrari de intretinere si eventuale investii in aparatura.
Piata de desfacere – In Romania teren pregatit pentru cultura de hamei exista, si piata de desfacere exista. In prezent, doar cinci agricultori cultiva hamei pe aproximativ 240 de hectare de teren, desi exista 600 de hectare „pregatite” pentru o asemenea cultura.
Randament financiar – Un hectar de teren cultivat cu hamei are un randament de 20 – 25 ori mai mare decat unul cultivat cu cereale.
Business24 prezinta un plan de afacere pentru o cultura de un hectar de hamei.
Investitia initiala: 5.000-6.000 de euro
Cultura de hamei are nevoie de o investitie initiala destul de ridicata, sustin cultivatorii. In plus, productorul va reusi sa isi recupereze investitia abia dupa trei ani, odata ce planta ajunge la maturitate.
In primul an, este nevoie de o investitie initiala de 5.000-6.000 de euro la hectar, in cazul in care fermierul are deja infrastructura si are nevoie doar de „mici ajustari”. Mai exista disponibili pe piata in jur de 350 de hectare de teren agricol pe care exista instalatii, potrivit unui studiu realizat de Asociatia Producatorilor de Hamei.
Este o planta perena, cataratoare ca o liana, cu tulpina groasa, care poate sa ajunga la 3-5 metri. Pentru infiintarea unei noi plantatii cel mai potrivit sezon este toamna, iar primavara producatorul trebuie sa instaleze sistemul de sustinere.
Conuri de hamei
Sfarsitul lunii august si inceputul de septembrie este perioada propice pentru recoltarea hameiului. Culegatoare speciale aduna planta din camp si le transporta in hale special unde, alte masini speciale inlatura gunoiele si alte resturi vegetale de hamei. Urmatoarea etapa este uscarea conurilor si procesul de balotare. Peletii rezultati sunt impachetati in cutii de carton si pastrati in spatii frigorifice pana la momentul livrarii.
Lucrarile anuale de intretinere
Pentru lucrarile anuale de intretinere a culturii, producatorul mai are nevoie de alti 4.000-5.000 de euro.
Pe tot timpul anului trebuie facute tratamente impotriva bolilor si daunatorilor. In functie de soi si de sensibilitatea acestuia, se fac undeva pana la 12 tratamente fitosanitare.
De asemenea, in perioada de vegetatie, se fac lucrari ale solului, combaterea buruienilor, atat mecanic cat si chimic. La acestea se adauga lucrarile de irigatii pentru anii secetosi.
Productie estimata la hectar: 1.500 de kg
Abia dupa al treilea an de la cultivare, producatorul poate sa isi culeaga recolta. In medie, se obtine de pe o cultura de un hectar de teren 1.500 de kg. In conditiile in care kg se vinde, ine medie cu 4 euro, rezulta ca producatorul va obtine dintr-un hectar de hamei un venit de 6.000 de euro.
Sursa: business24.ro