Investitiile in cladiri comerciale au crescut cu 70% in Europa Centrala in trimestrul trei. Romania da semne de revenire
Posted by Fastimo on oct. 7, 2013 in Uncategorized | 0 comments
Investitiile in cladiri pentru afaceri realizate in al treilea trimestru al anului in Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania au atins 1,5 miliarde de euro, de peste doua ori mai mari decat in intervalul anterior, cand acestea s-au cifrat la 630 milioane de euro.
In primele noua luni ale acestui an, investitiile din regiune in acest segment au atins 3,25 miliarde de euro, comparativ cu 1,91 miliarde de euro, in aceeasi perioada din 2012.
„Volumul investitiilor depaseste media ultimilor cinci ani, evidentiind situatia pozitiva din regiune, in special din Polonia, si, recent, din Cehia. Slovacia si Romania au aratat primele semne de revenire. Totusi, Polonia cu performantele si amploarea recentelor investitii, ramane principala destinatie a investitiilor din Europa”, a spus James Chapman de la Cushman & Wakefield , intr-un raport al companiei.
Numarul tranzactiilor finalizate a crescut cu 50%
In regiune au fost finalizate au fost finalizate 78 de tranzactii in perioada mentionata, fata de numai 49 de tranzactii realizate in aceeasi perioada a anului trecut.
Investitiile din Polonia au atins 943 milioane de euro in trimestrul al treilea al anului, de peste doua ori mai mare decat volumul inregistrat in trimestrul anterior, respectiv 454 milioane euro.
Piata ceha si-a revenit, sustinuta, in cea mai mare parte, de preluarea de catre Starwood a „The Park”, ceea ce a majorat volumul investitiilor din perioada iulie-septembrie la 344 milioane de euro, de la 80 milioane de euro, in trimestrul al doilea al anului.
Spre deosebire de trimestrele anterioare, sectorul retail a avut o pondere de 52% din volumul investitiilor din regiune, fiind urmat, cu 38%, de sectorul birorilor, si de sectorul logistica, cu 8%.
Pana la sfarsitul anului, prognozele privind investitiile din regiune sunt optimiste, se arata in in raportul Cushman & Wakefield.
„Ne asteptam la o activitate incurajatoare in urmatoarele luni, mai ales ca preturile din regiune, mai ales din Varsovia fiind atragatoare, ca si in alte piete din Europa Centrala”, a mai spus Chapman.
Cererea de birouri a crescut cu 14% in primele noua luni
In primele noua luni din 2013, ESOP Consulting a inregistrat un volum de aproape 425.000 metri patrati de cereri de birouri venite din partea IMM-urilor, cu 14% mai mult decat in primele trei trimestre din 2012.
Si in ceea ce priveste tranzactiile la nivelul companiei ESOP Consulting s-a obtinut o majorare a numarului lor cu 20% in primele noua luni din 2013, fata de aceeasi perioada din 2012.
„Anul 2013 se remarca printr-o intensificare a intentiilor de relocare. Cu toate ca probabil unele dintre acestea se vor concretiza in tranzactii in prima parte a lui 2014, este de remarcat gradul mai ridicat de incredere al managerilor in persectivele propriilor companii si reluarea in cazul multora a planurilor de crestere a business-ului. Spre deosebire de anul precedent, motivele relocarii sunt tot mai adesea nevoia de extindere a suprafetei sediului si cresterea confortului angajatilor”, a declarat Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting – CORFAC International.
Structura si evolutia cererii din primele noua luni pe bugete
Pe toate segmentele de bugete au avut loc cresteri ca volum total de spatii cerute, in primele noua luni ale acestui an, confirmand astfel premisa unui an mai bun decat cel anterior pe piata spatiilor de birouri.
In continuare cei mai multi clienti si-au aratat interesul pentru spatiile de birouri cu tarife de sub 11 euro/mp/luna, mai exact 54% din volumul total al solicitarilor inregistrate in aceasta perioada, a fost pe segmentul de buget de pana in 11 euro/mp/luna.
In primele noua luni, ESOP a avut cu 20% mai multe tranzactii decat in 2012, in aceeasi perioada ajungand la un numar de 81 de tranzactii in 2013 fata de 67 in 2012.
„Anul 2013 este un an mai dinamic, se simte un tonus pozitiv in randul factorilor de decizie din companiile medii. Decalajul mare dintre cerere si oferta va fi greu de echilibrat pe termen mediu, de aceea recomandam proprietarilor de spatii de birouri sa fie in continuare deschisi, flexibili si sa caute solutii constructive”, a mai spus Petrescu.
Europa Centrala si de Est, tinta investitiilor straine in 2012
La nivelul anului 2012, din punct de vedere al locurilor de munca create de investitiile straine, Romania a ocupat a zecea pozitie la nivelul Europei si a patra pozitie, la nivelul Europei Centrale si de Est. Astfel, au aparut 7.114 noi locuri de munca, in crestere cu aproape 19% fara de 2011.
Europa Centrala si de Est si-a recastigat rolul de tinta a investitiilor straine in 2012, dupa doi ani „dezamagitori”, conform Ernst&Young, care au generat 26,1% din noile locuri de munca, depasind Europa de Vest. Companiile din Europa si din restul lumii si-au extins capacitatile de productie din Europa Centrala si de Est. De exemplu, Renault produce doar un sfert din automobile in Franta, restul fiind produse in Romania, Maroc, Slovenia si Turcia.
Conform Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica, salariile anale din Europa Centrala si de Est a ramas la jumatatea celor din Germania, Franta sau Marea Britanie.
Sursa: business24.ro