Companiile au, din nou, liber la fonduri europene
Posted by Fastimo on oct. 8, 2013 in Uncategorized | 0 comments
Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, l-a anuntat pe premierul roman Victor Ponta ca s-a luat decizia deblocarii platilor pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), a declarat marti, la Bruxelles, purtatoarea de cuvant a inaltului oficial european, Shirin Wheeler.
CE a anuntat la sfarsitul lunii iunie ca a inceput pregatirile pentru o decizie de suspendare a POS CCE, intrucat autoritatile romane nu luasera masurile solicitate si nu efectuasera actiunile de corectie solicitate de serviciile sale.
Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, a afirmat insa la mijlocul lunii trecute ca autoritatile romane au facut „eforturi considerabile” pentru a corecta deficientele semnalate de CE si pentru a asigura un sistem de management mai eficient. Intre timp, o echipa de audit a CE s-a deplasat in Romania, iar Autoritatea romana de audit si-a trimis la Bruxelles raportul privind masurile luate de autoritati pentru functionarea POS CCE.
POS CCE s-a aflat printre cele trei programe operationale suspendate in intregime sau partial in octombrie 2012. Intre timp, Programul Operational Regional si Programul Operational Sectorial Transporturi au fost deblocate.
Uniunea Europeana nu a mai platit „niciun euro” pentru POS CCE din 2010, acesta fiind si programul cu cea mai scazuta rata de aborbtie.
POS CCE este singurul program operational orientat in mod direct catre mediul privat. Practic, pentru celelalte programe precum POSDRU sau POS Transporturi banii pot fi accesati de autoritati si apoi ajung la companii.
Totusi, desi companiile nu au avut la dispozitie foarte multe linii de finantare europeana, daca ar fi sa analizam rata de absorbtie putem spune ca oamenii de afaceri nu s-au inghesuit sa acceseze banii europeni.
Obiectivele si axele POS CCE
Obiectivul general al POS-Cresterea Competitivitatii Economice il constituie cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul Uniunii.
Programul are o alocare bugetara pentru exercitiul financiar 2007-2013 de 2,5 miliarde de euro si are a autoritatea de management Ministerul pentru IMM-uri si mediu Privat condus de Maria Grapini.
1 – Un sistem inovativ si eco-eficient de productie
2 – Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate
3 – Tehnologia informatiei si comunicatiilor pentru sectoarele privat si public
4 – Cresterea eficientei energetice si a sigurantei in aprovizionare, in contextul combaterii schimbarilor climatice
5 – Asistenta Tehnica
La 14 iunie 2013, un numar de 15.364 companii au depus proiecte pentru a accesa fondurile de 2,5 milioane de euro de la Comisia Europeana pentru acest program. Practic, finantarea necesara pentru a acoperi proiectele depuse este de 7 ori mai mare decat suma alocata de CE.
– Numar proiecte depuse – Au fost depuse 15.364 de proiecte dintre care – 6.192 – respinse; 3.980 – in curs de evaluare, 3.980 – aprobate;
– Finantarea de la UE – Valoarea totala a finantarii de la UE – 2,5 milioane de euro. Valoarea totala necesara pentru finantarea proiectelor aprobare – 2,3 milioane de euro;
– Rata de absorbtie la 14 iunie – 6,77%;
– Suma contractata prin POS CCE pentru 2012-2013 este de 1,37 miliarde de euro.
Sursa: business24.ro