Oficial FMI: Europa va inregistra o relansare economica modesta in anul 2014

Oficial FMI: Europa va inregistra o relansare economica modesta in anul 2014

 

Europa Centrala, de Est si de Sud-Est va inregistra in acest an doar o relansare „modesta”, chiar daca principalii parteneri comerciali occidentali isi vor reveni, a declarat luni un inalt oficial de la Fondul Monetar International.

Aasim Husain, director adjunct al departamentului european al FMI, a apreciat ca tarile cu deficite de cont curent si dezechilibre fiscale mari risca sa fie penalizate de piete in conditiile in care bancile centrale din economiile avansate incep sa retraga masurile de stimulare. De asemenea, Aasim Husain este ingrijorat ca cresterea creditelor bancare neperformante afecteaza potentialul de crestere in regiune, desi a estimat ca este posibil ca creditele neperformante sa atinga nivelul maxim in acest an daca cresterea economica va continua sa prinda viteza.”Ma astept ca cresterea economica din 2014 sa fie una de ordinul a 2,5%, comparativ cu o estimare de aproximativ 1,75% pentru 2013″, a declarat Aasim Husain. Un astfel de nivel este mult sub cresterea de peste 5% inregistrata de fostele tari comuniste in anii de boom. De asemenea, este vorba de un ritm de crestere net inferior avansului de 4-5% inregistrat de alte economii emergente.

Aasim Husain a subliniat ca regiunea Europei emergente este in continuare departe de o crestere robusta in conditiile in care fluxurile de capital sunt sub nivelul de dinaintea crizei, bancile straine domina in continuare regiunea iar investitiile sunt la un nivel scazut.

Confruntate cu cerinte de capital mai mari acasa, bancile straine au inceput sa-si reduca finantare catre diviziile din regiunea Europei emergente. „Cred ca fenomenul de deleveraging si prin aceasta inteleg reducerea finantarii externe catre bancile din regiune va continua”, a spus Aasim Husain, adaugand ca in aceste conditii golul va trebui sa fi acoperit de finantarea interna.

Mai multe state europene se confrunta in continuare cu riscuri

In plus, desi pana acum intentia Rezervei Federale americane de a incepe sa-si reduca masurile de stimulare nu a provocat pana acum valuri, Aasim Husain avertizeaza ca unele state din Europa emergenta se confrunta in continuare cu riscuri. „Cred ca ingrijorarile initiale au fost putin exagerate, dar nu cred ca am iesit inca din zona de pericol”, a spus Husain, citand cazul tarilor cu deficite de cont curent sau deficite bugetare mari.

„Statele cu vulnerabilitati externe, cele care au si avut cele mai mari raspunsuri la mijlocul lui 2013, Turcia, Ucraina si Serbia, ma astept sa fie si in viitor cele mai vulnerabile. Insa alaturi de acestea, tarile cu nevoi mari de finantare externa, ma gandesc la Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina, aceste economii au o vulnerabilitate mai mare si risca sa se confrunte cu turbulente mai mari daca pietele vor reactiona similar la viitoarele decizii de reducere a masurilor de stimulare”, a mai spus Husain.

La inceputul acestei luni, directorul general al FMI, Christine Lagarde a declarat ca Fondul Monetar International (FMI) intentioneaza ca sa-si revizuiasca, in sus, estimarile privind cresterea economiei mondiale. In mod normal, FMI publica in luna ianuarie noile sale estimari privind evolutia economiei mondiale.


Share

Sursa: business24.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *