Cultura indiana reprezinta un rezervor aproape infinit de idei si de stiluri in ceea ce priveste arhitectura si arta. O tara vasta, in care se vorbesc peste o suta de dialecte si in care se intalnesc intr-un buchet inedit cultura chineza, islamica, budismul si decor indian – casa influentele portugheze si engleze.
Daca vrei sa iti decorezi casa in stil indian, ar trebui sa incepi prin a adopta cateva reguli de baza. In primul rand, camera trebuie sa fie luminata si curata. Mobila in stil indian se caracterizeaza prin culori inchise, lemnul ideal fiind abanosul, incrustrat cu modele din imitatie de fildes, aur sau sidef, lucrate manual. Suprafata e intotdeauna lustruita sau lacuita.
O atmosfera indiana autentica nu poate lua nastere fara o podea acoperita de covoare groase si moi, care sa dea un aer de confort si de liniste camerei. Poti incerca si variante mai simple, cum ar fi rogojina, la care se asorteaza excelent scaunele din rachita impletita si husele de mobila din bumbac. Exista, desigur, si varianta unei podele acoperite de gresie cu aspect nefinisat, de granit, daca nu iti doresti sa incarci prea mult incaperea si vrei sa dai o impresie de spatiu si prospetime.
Culorile intalnite cel mai des in decoratiunile indiene sunt portocaliu, maro, violet si galben, dar nu trebuie sa te temi nici de putin verde sau rosu. Adauga multe flori decor indian delicate, specifice zonelor tropicale si sub-tropicale, pentru ca incaperea sa primeasca un plus de culoare si sa pulseze de viata.
In continuare, indreapta-ti atentia catre micile detalii. In casele indiene, gasesti in mod obisnuit o multime de cutiute, fiecare cu rolul sau, decorate cu miniaturi in culori vesele. De altfel, miniaturile si atentia la detalii sunt un lucru omniprezent in decoratiunile indiene. Specifice picturilor decorative de pe vesela sau de pe mobila sunt motivele florale sau geometrice complexe. Statuetele cu diferite zeitati, micile oglinzi cu rame pictate sau tablourile cu scene din mitologia indiana pot intregi tabloul camerei tale. In general, statuetele sunt facute din lemn, piatra sau lut. Evita cu orice pret decoratiunile ieftine si de prost gust, din plastic.
Pentru iluminatul nocturn, alege ori cateva lampi discrete, plasate in cateva parti ale camerei, astfel incat sa puna in valoare obiectele din camera, ori lumanari plutitoare, in boluri din sticla transparenta. Betisoarele parfumate, folosite cu moderatie, vor completa atmosfera si se vor dovedi niste odorizante de camera mult mai eficiente si elegante decat clasicele parfumuri din supermarket.
Sursa: www.misiuneacasa.ro
Share