Am numit-o asa fiindca e cazul sa o pregatim pentru placerile anotimpului cald. Iar daca locuim la bloc, balconul sau terasa pot fi amenjate dupa aceleasi idei.
Daca gradina este a ta, ai in primul rand responsabilitatea dar mai ales libertatea de a o aranja. Iar ideile sunt nenumarate. Luna martie este un moment perfect pentru a o amenaja in asa fel incat sa te bucuri de ea pana toamna tarziu, pana cand nu se mai poate sta afara. Ar fi pacat sa subestimam efectul extraordinar pe care o ora de relaxare seara sau ceaiul de dimineata baut in gradina le pot avea asupra moralului nostru.
Sa spunem ca ai o curte betonata, cum se intampla adeseori, sau pavata cu dale, si simti ca ar fi o intreprindere prea importanta sa spargi betonul sau sa inlaturi dalele, sa aduci pamant de flori si sa incepi sa te interesezi de bulbi. Poti insa sa amenajezi o gradina din ghivece si mobilier.
In primul rand, ideal ar fi sa delimitezi coltul gradinii incepand cu gardul. Cateva rogojini impletite, intinse pe acesta, ii vor da un aspect rustic. Sunt usor de intretinut si de manevrat, si se gasesc la oricare dintre iesirile din Bucuresti, in depozite sau la particulari care le au expuse in fata casei. Pe stalpii gardului pot fi montate suporturi pentru ghiveci. Mare atentie ca acestea sa aiba o inclinatie buna si un vas suficient de larg dedesubt, pentru a absorbi toata apa. Asta ca sa nu patam gardul. Se potrivesc in aceste ghivece foarte bine florile usor atarnatoare sau cele cu frunzis bogat si culori tari, cum sunt muscatele.
Pe toata lungimea rogojinilor, instalati jardiniere. Cele din plastic maro sunt foarte practice, insa gasiti jardinire ceramice sau chiar din piatra, la Ikea, Bricostore sau la aceleasi iesiri din Bucuresti. In functie de stilul casei sau de stilul in care doriti sa amenajati acest colt, ele pot fi decorate, sau le puteti picta chiar voi. In aceste jardiniere puteti planta braduti pitici, sau plante care cresc sub forma de boschet, si care vor necesita tundere. Aceste doua artificii au creat deja ambianta de gradina
Exista un tip de mocheta din plastic care imita iarba, si care este folosit ca gazon artificial pentru fotbal. Se gaseste in toate marile hipermarketuri dedicate amenajarilor, si poate fi folosit daca vreti ca in acest colt desemnat sa se calce pe verde. Exista si varianta gradinii japoneze, pe care insa trebuie sa o delimitati cu scandurele. Creati cateva alei marginite de scandurele, iar intre acestea turnati nisip. Pe acesta, asezati pietre mari de culoare inchisa. Nu uitati sa lasati liber un loc mai larg unde veti instala mobilierul
Avem deci varianta clasica si cea japoneza. Acum trebuie sa alegem cateva ghivece mari, de preferinta trei mai inalte, care sa suporte tufe de trandafiri, trandafiri japonezi, sua orice tip de mic arbust care va place. Lamaii , potocalii si smochinii sunt si ei foarte decorativi, dar nu va asteptati sa dea si fructe daca nu sunt altoiti. Alte patru ghivece joase vor fi dedicate florilor, cum ar fi hortensiile (cred cu tarie ca ar trebui sa revitalizam cultura hortensiilor care faceau gradinile noastre atat de frumoase), lalele, crizanteme si dalii. Daliile cresc inalte si au un colorit splendid. Sunt zeci de flori care s-ar potrivi, din pacate nu sunt experta in asa ceva si voi scrie un articol separat, intr-o ilustra colaborare).
Sincera sa fiu, in ghivecele mele creste busuioc, menta , ceapa verde, maghiran si marar, dar nu o luati ca pe o recomandare. Sunt totusi si acestea surprinzator de frumoase, desi doar busuiocul si menta fac floricele.
Ghivecele acestea, grupate in jurul unei mese cu doua banchete, creeaza o gradina excelenta. Recomand sincer alegerea unui mobilier din lemn, vopsit natur sau lacuit, si nu a unuia din plastic care ar accentua artificialul ansamblului. Nu alegeti insa nici buturugi sau lemn negeluit pentru ca ar arata ridicol prin comparatie. Nu va lasati atrasa nici de tentatia de a atarna alt fel de decoratiuni in gradina imporvizata sau de a o umple cu pitici. Se urmareste un aspect cat mai natural si mai relaxant, care este oricum contrabalansat de prezenta ghivecelor.
Aceleasi sfaturi, la scara mult mai mica desigur si lasand la o parte gradina japoneza, sunt valabile si pentru transformarea balconului in gradina. Sper sa aveti o primavara calduroasa si o vara placuta, in racoarea micii gradini.
Sursa: hotcity.ro