TOP 10 tradiții ciudate de Paște: femei biciuite și sculpturi în unt
Posted by FASTimo on mai 3, 2013 in Uncategorized | 0 comments
Sărbătoarea Învierii e, dincolo de credință, și prilej de fapt divers pe întreg mapamondul. Marsupiale în loc de iepuraș de Paște, biciuiri în glumă și copii îmbrăcați ca-n filme horror – sunt doar câteva dintre cele mai ciudate tradiții de pe planetă
Creștinismul nu mai are de mult de-a face cu o parte dintre tradițiile care, pe tot mapamondul, au prins rădăcini de Paște. România nu face excepție. Undeva, prin satele din Ilfov, de exemplu, o tradiție spune că e bine să joci barbut în prima zi de Paște.
Occidentalilor le place, în cea mai mare parte, să ascundă ouă pe care copiii trebuie să le găsească. Dar tradițiile se întind pe un teritoriu mult mai straniu și vast. Aceasta e doar lista scurtă a unora dintre cele mai ciudate obiceiuri de Paște din lume.
Bătaie și unt
În Cehia sau Slovacia se lasă cu bătaie. Bătaie cu biciul. Bărbații se îmbracă tradițional de Paște și, înarmați cu niște bice cu funde și flori, au grijă să aplice niște lovituri (ușoare) fetelor/ femeilor care trec pe stradă. E un semn de sănătate și frumusețe, se spune.
În Polonia și Rusia masa de Paște este ornamentată cu sculpturi în formă de miel, făcute nu din vreun material convențional, ci în unt. Opera de artă nu ține mai mult de cîteva ore.
Un altfel de iepuraș
Brazii de Crăciun sunt păstrați, în unele localități din Germania, până la Paște. Ce mai rămâne din ei e adunat într-un frumos foc de tabără. E semn că iarna s-a dus și că vine primăvara.
În Australia, Iepurașul vine în forma unui marsupial cunoscut în zonă cu numele de Bilby. Ca și iepurele mai celebru și acest animal e imortalizat în figurine de ciocolată, cum se cuvine. E o tradiție care ar fi început după ce populația de iepuri aproape a dispărut în zonă.
„Iuda” care arde
În Elveția, oamenii împodobesc de Paște fântânile publice și pun în ele ouă colorate.
În Franța, există ideea că anumite clopote de biserică zboară până la Roma și se întorc ca să bată de Înviere. De asta, unele clopote „tac” de Vinerea Mare. – Arderea unui „Iuda”, o figurină care-l reprezintă pe apostolul care l-a vândut pe Iisus, se practică în țări ca Grecia, Mexic, Portugalia sau Spania.
Ouă rostoglite
În Finlanda, de Paște, copiii sunt lăsați pe străzi, ca de Halloween-ul americanilor. Se deghizează în vrăjitori și cer bomboane pe la case. Are legătură cu ideea că unele vrăjitoare zboară până în Germania, pe mătură, ca să se distreze cu Satan. Se aprind și focuri mari pentru a opri toată „acțiunea”.
Bărbații din Polonia nu se ocupă niciodată cu coacerea pâinii de Paște. Cum, de altfel, nu se ocupă nici bărbații din România de cozonac. Dar în Polonia nu fac asta din cauza unei superstiții: există ideea că mustața bărbaților ar putea să se albească dacă se implică în proces. Chiar dacă mulți poate că nici măcar nu au mustață.
În Anglia oamenii fac concursuri de „rostogolit ouă”. De pe dealuri destul de abrupte, adevărate „curse” cu simbolul Paștelui fac distracția localnicilor. Oul care iese intact din toată tevatura este, evident, ales câștigător.
Sursa: EVZ.ro
Share