Povara fiscala: Romania are nevoie de reforma sistemului de taxe!
Posted by FASTimo on mai 22, 2012 in Uncategorized | 0 comments
Romania are una dintre cele mai reduse poveri fiscale din UE, potrivit Eurostat, dar este prost repartizata, spune analistul Mircea Cosea, care a declarat pentru Business24 ca e nevoie de reforma sistemului de impozite si taxe.
Lituania si Romania aveau, in 2010, cea mai redusa povara fiscala din Uniunea Europeana (UE), ponderea taxelor in Produsul Intern Brut fiind de 27,1% in cazul Lituaniei si de 27,2% in cazul Romaniei.
„In Romania exista un numar foarte mare de impozite si taxe. Ele nu sunt concentrate in cateva capitole. Problema Romaniei este rearanjrea sistemului fiscal in asa fel incat sa putem sa acoperim crearea de locuri de munca, afirma Mircea Cosea.
„La persoanele juridice se impoziteaza foarte mult facilitatea crearii de locuri de munca, adica angajatorul plateste foarte mult. La persoanele fizice este un impozit mare pe consumul curent, plus un mix nu foarte bine gandit intre impozitele si taxele locale si cele pentru bugetul national”.
Analistul spune ca in Romania impozitele sunt mari in conditiile in care de multe ori serviciile pentru care se platesc nu exista.
„Ma gandesc la proprietatea pe case, la proprietatea pe terenuri, la tot ceea ce inseamna cheltuielile pentru asigurarile sociale si taxele si impozitele locale care cateodata sunt pur si simplu la buna vointa a factorului local, care nu are o viziune generala asupra economiei”, spune analistul.
Mircea Cosea spune ca sistemul de impozite si taxe din Romania trebuie regandit in asa fel incat sa devina, in primul rand, nu un instrument de alimentare a bugetului, ci un instrument de politica economica, prin acoperirea unor obiective strategice. Iar cel mai strategic dintre obiective este crearea de locuri de munca, dar si incurajarea agriculturii si a industriilor conexe agriculturii.
„Daca exista conceptul, intr-un an de zile ar putea sa fie facut, adica o schimbare a codului fiscal, printr-o rearanjare a impozitelor si taxelor, pe obiective strategice, nu pe aritmetica bugetara”, a declarat analistul.
Noul cod fiscal ar putea intra in functiune, crede analistul, la mijlocul anului 2013.
UE trebuie sa acorde un ragaz Romaniei
„Va trebui sa tinem seama de tendinta Uniunii Europene de a introduce niste impozite si taxe europene, dar asta-i un lucru care ar trebui sa fie negociat, pentru ca Romania are un mare decalaj fata de media Uniunii Europene si ar trebui sa fie ajutata si printr-un fel de amanare a introducerii unor masuri restrictive si aici ma gandesc chiar la o renegociere a tratatului de guvernanta fiscala, pentru a ne permite un termen mai lung de monitorizare a deficitului structural, care din punctul de vedere al unei tari cum e Romania va duce la blocarea dezvoltarii”.
In conditiile ideale, in care noul cod fiscal ar fi refacut, iar Romania va avea un alt sistem de taxe si impozite, sumele pe care atat companiile, cat si persoanele fizice vor trebui sa la plateasca vor creste, este de parere Cosea.
„Schimbarea impozitelor, in majoritate pe munca, cere o anumita perioada de timp pentru introducerea in buget a unor venituri corespunzatoare, pentru ca bugetul sa nu aiba pierderi. Atunci probabil ca ar trebui sa fie marite inca de la inceput cu un procent pe ceea ce se poate lua imediat, adica pe proprietate, pe avere, lucruri care sunt usor de sesizat prin statistici”, spune analistul.
Noul sistem ar putea sa duca la o crestere a poverii fiscale, insa creaza posibilitatea unei mariri a masei de impozitare, care dupa o perioada relativ scurta, doi sau trei ani, ar putea sa duca la o relaxare a impozitarii la nivelul persoanelor fizice.
Romania are nevoie de o noua conceptie bugetara, prin care bugetul sa nu mai fie un fel de pusculita a guvernului, ci sa fie un instrument de politica economica, a mai spus analistul.
Sursa: business24.ro
Share