Concluziile summitului UE: Grecia sa ramana, dar ne pregatim pentru ce e mai rau

Concluziile summitului UE: Grecia sa ramana, dar ne pregatim pentru ce e mai rau

Liderii europeni au incheiat cel de-al 18-lea summit informal de la Bruxelles cu o dorinta colectiva ca tara sa ramana in cadrul zonei euro, fara a ajunge insa la un consens in privinta solutiilor pentru cresterea economica si pentru crearea de noi locuri de munca.

Desi presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a oferit o adevarata demonstratie de sprijin pentru Grecia, membrii uniunii monetare au convenit sa pregateasca totusi planuri de urgenta in cazul in care Atena decide sa renunte la moneda unica, scrie Euronews.

„Zona euro si-a demonstrat solidaritatea, alaturi de FMI, platind suma 150 miliarde de euro pentru sustinerea Greciei, incepand cu 2010. Continuarea reformelor cruciale pentru a reveni la o datorie sustenabila, incurajarea investitiilor private si consolidarea institutiilor (Greciei) sunt cele mai bune garantii pentru un viitor mai bun in cadrul zonei euro” si „speram ca dupa alegeri, noul Guvern grec va face aceasta alegere”, a declarat Van Rompuy.

„Toti sefii de stat sau de guvern si-au manifestat solidaritatea cu Grecia. Nimeni nu vrea Grecia in afara zonei euro sau in afara UE, nu numai din motive de riscuri, dar si din motive de solidaritate”, a precizat si presedintele Traian Basescu.

Cu toate acestea, seful statului roman a subliniat faptul ca in cel mai pesimist scenariu, Romania este pregatita, inslusiv legislativ, sa limiteze daunele provocate de iesirea Greciei din uniunea monetara.

Hollande si Merkel nu mai fac echipa buna

Summitul UE a marcat si o atitudine diferita a Frantei fata de Germania, noul presedinte, Francois Hollande, luand pozitie in fata politicii germane de reducere a deficitului, care nu a dat rezultatele scontate. Francois Hollande a adus in discutie controversata tema a eurobondurilor comune, pe care cancelarul german le refuza in continuare.

„Eu respect punctul de vedere al doamnei Merkel, atunci cand spune ca eurobondurile nu sunt un instrument de crestere. Cu toate acestea, ele reprezinta un instrument care ar putea permite cresterea in anumite conditii, astfel ca dezbaterea va continua”, a declarat presedintele Hollande.

Cu toate acestea, consultantul financiar, Ionel Blanculescu, considera ca ideea emiterii unor bonduri comune nu este realizabila.

„Emiterea unor bonduri comune nu se va realiza deoarece nu putem sa amestecam state foarte performante precum Germania, Franta, cu state mult mai putin performante precum Romania, Bulgaria. Un bond comun ar insemna ca s-ar lua neperformanta noastra, s-ar amesteca cu performanta lor si ar iesi un produs undeva pe la jumatate”.

Aceasta schimbare de directie a Frantei a starnit ingrijorarea pietelor financiare, care se tem ca o eventuala tensiune intre cei doi piloni ai zonei euro ar intarzia gasirea unor solutii. Astfel, moneda unica s-a depreciat miercuri in fata dolarului pana la minumul atins in luna iulie 2010, si anume de 1,2545 dolari/ euro, potrivit Bloomberg.

Spania se lupta pentru banci, dar refuza ajutor extern

Prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, se lupta cu amenintarea unei noi recesiuni, in conditiile in care deficitul a depasit cu mult tinta stabilita, iar sistemul bancar este tras in jos de cele 184 miliarde de euro, activele „problematice”, dupa cum le numeste Banca Centrala, care au cazut o data cu explozia bulei imobiliare.

Guvernul spaniol, care a facut patru incercari de consolidare a sistemului financiar in ultimii trei ani, refuza deocamdata sa acceseze fonduri de salvare, pentru a nu intra in grupul tarilor care au solicitat ajutor in mod formal: Grecia, Irlanda si Portugalia.

Rajoy a pledat in fata Bancii Centrale Europene pentru reinceperea unui program de cumparare de obligatiuni, amanat din cauza opozitiei Germaniei. Pana acum, BCE a depozitat obligatiuni guvernamentale in valoare de 212 miliarde de euro, pentru a limita dobanzile tarilor grav afectate.

Un pas catre „aprofundarea uniunii monetare”

In urma reuniunii, s-a decis ca presedintele Uniunii Europene sa prezinte la urmatoarea intalnire, din luna iunie, un raport asupra principalelor etape necesare pentru „aprofundarea uniunii monetare”.

„Trebuie sa trecem la o noua etapa a uniunii economice si monetare, sporind consensul pentru ca UE sa fie mai aliniata cu uniunea monetara”, a declarat Herman Van Rompuy.

Dupa prezentarea acestui raport, adica dupa luna iunie „vom incepe munca” a mai explicat el. Documentul va fi realizat in cooperare cu presedintele Comisiei Europene, cu cel al Eurogrup cu ce presedintele Bancii Centrale Europene.

 

 

 

Sursa: business24.ro
Share

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *