Ce am învăţat din criză? Ne îndatorăm în euro ca în “vremurile bune”
Posted by FASTimo on mai 27, 2012 in Uncategorized | 0 comments
Deprecierea monedei naţionale prinde firmele din România în plin avânt în ceea ce priveşte creditele în valută străină. La finele lunii aprilie 2012, soldul împrumuturilor în valută acordate persoanelor juridice era mai mare cu 16% faţă de de aprilie 2011
Soldul creditului neguvernamental era la 30 aprilie 2012 cu 9,8% mai mare faţă de aceeaşi dată din 2011, arată cifrele BNR. Faţă de martie 2012, creşterea a fost de doar 0,1%.
Vestea bună este că băncile par să fi ieşit, pentru moment, din amorţeală însă vestea proastă este că majoritatea covârşitoarea a creditelor au fost acordate în valută străină ceea ce expune clienţii la un risc substanţial, materializat în ultime săptămâni în care leul a pierdut procente serioase în raport cu moneda europeană.
Firmele au fost cele care au tras în sus creditarea. Soldul împrumuturilor în lei acordate populaţie a scăzut cu 2,3% în timp ce pe valută a crescut cu 11,4%. Surpriza vine însă din zona creditelor în valută pentru companii acolo unde vedem o creştere de 16% faţă de aprilie 2011, evoluţie comparabilă cu cele din perioada de boom.
Cursul rămâne însă, în continuare, în apropierea valorilor maxime istorice. Pe fondul discuţiilor tot mai canalizate pe găsirea unei soluţii pentru Grecia, euro recupera 0,4% în faţa dolarului american, până la 1,259.
Calmul temporar instalat în pieţe s-a transmis şi pe activele mai riscante cum sunt monedele emergente din Europa de Centrală şi de Est. Astfel, zlotul polonez creştea cu 0,5%, până la 4,343/euro, iar forintul maghiar avansa cu 0,12%, până la 299,93/euro.
Sursa: capital.ro