Consumul de produse ecologice certificate, doar 2% din totalul alimentelor consumate
Posted by FASTimo on mai 27, 2012 in Uncategorized | 0 comments
Consumul intern de produse ecologice certificate reprezinta doar 2% din totalul alimentelor consumate, desi aproape 70% din produsele provenite din mediul rural romanesc pot fi clasificate ca fiind naturale si ecologice, apreciaza presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica ‘Bio Romania’ , Marian Cioceanu.
‘Consumul intern de produse ecologice certificate reprezinta doar 2% din volumul total al alimentelor consumate. Cu toate acestea, 70% dintre produsele provenite din zonele de deal si de munte din Romania pot fi considerate ecologice, chiar daca ele nu sunt certificate de un organism abilitat, deoarece taranii nu utilizeaza substante chimice pentru produsele obtinute in gospodarie pentru consumul familial’, a declarat Marian Cioceanu.
In acest sens, Bio Romania pregateste lansarea unui site unde vor putea fi regasiti toti fermierii care produc in sistem ecologic, atat cei certificati cat si cei care produc natural, cat mai aproape de acest standard si respecta cateva principii recomande de Bio Romania.
‘Vom lansa in luna iunie un standard privat adresat fermierilor pentru produsele recomandate de Asociatie, acesta fiind realizat in colaborare cu TUV Austria, un organism de certificare cu o reputatie foarte buna. Impreuna vom audita producatorii si vom face analize pe produsele recomandate de Bio Romania astfel incat romanii sa aiba incredere in produsele pe care le cumpara’, a precizat Marian Cioceanu.
In opinia acestuia, fermierii romani au de regula doua sectoare de productie, respectiv unul care produce pentru piata, unde foloseste substante chimice daunatoare, depasind de multe ori dozele maxim admise, dar si un sector dedicat consumului familial, unde utilizeaza un sistem de productie foarte apropiat de cel ecologic.
Piata romaneasca de produse ecologice totalizeaza in prezent circa 80 de milioane de euro, jumatate din acesta valoare provenind din produsele romanesti, respectiv din miere, vin si panificatie, iar cealalta jumatate din importuri realizate in special de marii retaileri.
Pe de alta parte, valoarea exporturilor romanesti de produse ecologice se ridica la 200 de milioane de euro, cele mai exportate fiind cerealele, mierea, fructele de padure si foarte putin produsele procesate, precum branzeturi, vinuri sau produsele de panificatie. Þarile europene sunt principalele piete de export ale Romaniei pentru produsele ecologice, Germania, Austria sau Belgia fiind printre tarile care importa masiv materie prima obtinuta in sistemul ecologic autohton, dar si principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piata romaneasca.
Reprezentantul Bio Romania a anuntat ca in aceasta toamna fermierii romani vor incepe exporturile de cereale bio (soia, grau si porumb) in SUA si Canada, pe baza parteneriatului incheiat intre Uniunea Europeana si Statele Unite in domeniul comertului cu produse ecologice, iar compania Dobrogea este in proces de certificare Kosher pentru exportul produselor sale catre SUA si alte tari consumatoare de astfel de produse.
In opinia presedintelui Bio Romania, soia ecologica este un produs cu un mare potential pentru fermierii romani, deoarece are un pret atractiv, aproape dublu fata de cel al soiei obtinute in agricultura conventionala.
‘Daca soia conventionala se vinde cu 400-450 de euro pe tona, cea ecologica ajunge la 850 de euro/tona in acest an, iar pentru 2013 estimarile arata preturi de cel putin o mie de euro pe tona’, a mai spus Marian Cioceanu.
Sursa: business24.ro
Share