România a intrat în anul Soarelui

România a intrat în anul Soarelui

Din octombrie anul trecut Soarele României a devenit foarte tentant pentru investitori. Bonusurile pentru producătorii de energie fotovoltaică au crescut de șase ori și în fiecare lună se pune în funcțiune cel puțin o fermă nouă. Expansiunea este inevitabilă, dar ceva îi neliniștește pe dezvoltatori: de la 1 ianuarie 2013 bonusurile s-ar putea înjumătăți pentru noii veniți. Vor fi feriți de o astfel de măsură doar investitorii care vor reuși să intre în piață până la finele acestui an.

Potențialul solar al Româ­niei este cu mult peste cel al Austriei sau Germaniei, însă diferența între investițiile realizate în aceste state și cele de la noi în sectorul de producere de energie neconvențională este enormă. De vină pentru întârziere a fost legislația incompletă care, deși prevedea încă din 2008 creșterea bonusu­rilor prin acordarea de certificate verzi tuturor celor care produceau și introduceau un MWh so­lar în sistemul energetic național, nu a avut norme de aplicare până anul trecut.

Comisia Europeană și-a dat acceptul pentru creșterea de la 1 la 6 certificate verzi acordate pentru fiecare MWh produs, astfel încât știrile care anunțau proiecte noi în domeniu au apărut ca ciupercile după ploaie. În acest moment sunt instalați aproape 4 MW în centrale fotovoltaice și există proiecte pentru 200 de MW, susține Robert Cruceru, director executiv al Asociației Româ­ne a Industriei Fotovoltaice. Investiția medie pentru un MW instalat în fer­ma solară a coborât în ultimii ani de la 3 milioane de euro până spre 2,2 milioane de euro, astfel încât România se poate aștepta la o infuzie de 450 de milioane de euro pentru captarea ener­giei Soarelui. „Sunt proiecte care pleacă de la 1 MW și ajung până la 50 de MW instalați. O mare problemă o reprezintă utilizarea suprafețelor de teren, întrucât pentru 1 MW este nevoie de 2 hectare de teren.

Trebuie văzut dacă respecti­vul teren poate fi utilizat sau nu în scop agricol”, spune Cruceru. În afară de investiția inițială, o fermă solară presupune cos­turi cu mentenanța, deloc mici. „Trebuie tras un gard dublu, unul fiind cu curent, apoi trebuie întreținut și securizat. Asta presu­pune cheltuieli”, adaugă reprezentantul asociației. Cu toate astea, concluzia lui e una singură: „cu actualul ni­vel al bonusurilor și cu actualele prețuri ale curentului, o fermă so­lară este rentabilă, iar amortizarea investiției se face în cinci ani.”

Marea îngrijorare

Nimic nu părea să strice speranțele noilor investitori în solar după ce vara trecută Comi­sia Europeană a aprobat noile ni­veluri ale stimulentelor. Și totuși… În această primăvară, președintele Autorității Naționale de Reglementa­re în domeniul Energiei, Iulius Plaveti, a emis un ordin, 6/2012, prin care se aprobă o metodologie de monitorizare a certificatelor verzi și care creează premisele pentru o regândi­re a bonusurilor după 1 ianuarie 2013. Mai exact, producătorii de energie solară ar putea primi 2 sau 3 astfel de certificate în loc de 6. „Tocmai a înce­put să se miște piața, băncile să acorde finanțare și vine acest ordin care bulversează totul”, spu­ne Cruceru. Din acest motiv, anul 2012 poa­te fi crucial pentru investiții în solar. Cine reușește să pună pe picioare o fermă până la 31 decembrie 2012 are asigurate sigur 6 certificate verzi. După aceea, totul e nesigur…

Investitorii

În primele trei luni ale anului, numă­rul certificatelor verzi acordate producă­torilor de energie solară s-a dublat față de totalul de pe întreg anul 2011, 3.815 comparativ cu 1.815. În primul trimestru, câștigul din bonusuri s-a ridicat la aproa­pe 1 milion de lei, cea mai mare parte a banilor revenind în mod egal companiilor Renovatio Trading și ICE Blink Consul­ting. Cele mai bune locuri pentru plasarea unei ferme solare sunt Dobrogea, Mol­dova, vestul și sudul țării. Din nefericire pentru potențialii investitori, Dobrogea a fost acontată deja de parcurile eoliene, iar racordurile la rețeaua Transelectrica se fac tot mai greu.

Prima fermă eoliană de dimensiuni mai mari a apărut la Singu­reni, în județul Giurgiu, după o investiție de 3 milioane de euro, pentru aproape 1 MW, realizată de Renovatio Trading, fir­mă cu capital cipriot. Se pregătesc să in­tre în piață Black Sea Transport cu ferma Ovidiu Solar Energy de 2,5 MW și AMV Style cu un parc de 3 MW în județul Gorj. Intenții și-au anunțat belgienii de la Elec­trawinds, care vor să facă o fermă de 10 MW la Fierbinți, irlandezii de la Day Li­ght Energy Group cu un parc de 2,2 MW la Lechința, în județul Bistrița-Năsăud, Monsson Alma, companie controlată de cetățeanul suedez de origine română Emanuel Muntmark, cu 1 MW la Găl­biori, județul Constanța, sau soci­etatea de stat Electrica Serv cu 1,4 MW la Tâncăbești. „Avem 1 KW instalat în Constanța și în prezent dezvoltăm un proiect – pilot de 1 MW, tot în Constanța. La ora actuală, nu intenționăm să vindem vreunul dintre aceste proiecte întrucât vor rămâne în portofoliul nostru de producție de ener­gie din surse regenerabile (în care avem acum peste 25 MW instalați în eolian și 1 KW în solar)”, a declarat Andrei Munt­mark, directorul comercial al grupului Monsson, unul dintre pionierii energiei regenerabile din țară.

În următoarele două luni trebuie să ne așteptăm la un val de tranzacții de proiecte gata făcute, potrivit lui Robert Cruceru. Negocierile se poartă undeva între 150 și 250 mii de euro pentru fie­care MW instalat, diferențele fiind date de amplasare, capacitate etc. Un astfel de vânzător este firma Energovoltaic Group. Aceasta vinde acțiuni în cadrul proiectelor sale deja dezvoltate și, de asemenea, vinde pentru potențialii investitori proiecte cu autorizație pentru parcuri fotovoltaice. În acest moment sunt scoase la vânzare cinci proiecte, dar unul dintre ele este de 50 de MW, fiind ampla­sat la Sebiș, j u d e ț u l Arad.

CIFRE

2,2 milioane euro este investiția într-un MW instalat
6 certificate verzi primește un producător de energie solară pentru fiecare MWh introdus în rețeaua energetică națională
900 mii euro au fost bonusurile pentru energia solară produsă în primul trimestru din 2012
450 mil euro suma la care este estimată investiția totală în parcurile solare anunțate de investitori
150-200 mii euro este prețul cu care se tranzacționează 1 MW în proiect

 

 

Sursa: incomemagazine.ro
Share

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *