Care sunt ţările preferate de români pentru călătorii

Care sunt ţările preferate de români pentru călătorii

Destinaţiile care au atras cei mai mulţi români anul trecut au fost Bulgaria, Ungaria, Italia, Turcia, Austria, Marea Britanie, Grecia, Germania şi Franţa, iar circulaţia către cele mai multe dintre acestea a crescut faţă de 2010, potrivit statisticilor oficiale ale ţărilor respective.

 

Anul trecut, românii au făcut aproape 4,5 milioane de călătorii în primele zece ţări aflate în topul preferinţelor, respectiv Bulgaria, Ungaria, Italia, Turcia, Austria, Marea Britanie, Grecia, Germania, Franţa şi Croaţia.

Statisticile nu arată clar distribuţia călătoriilor, pentru nu toţi au plecat pentru turism, ci şi pentru afaceri, vizite la prieteni sau rude, cumpărături sau chiar pentru consultaţii medicale.

Bulgaria a devenit în ultimii ani destinaţia preferată de călătorii a turiştilor români, atraşi în special de litoralul Mării Negre. Mai nou, şi preţurile accesibile din staţiunile montane bulgăreşti, dar şi calitatea serviciilor încep să atragă români.

Deşi au mers anul trecut în ţara vecină 1,49 milioane de români, doar 336.000 au stat două sau mai multe nopţi, restul petrecând o singură noapte. Aceştia din urmă sunt, în majoritatea cazurilor, fie ajunşi cu mici afaceri în Bulgaria, fie în tranzit spre Grecia sau altă destinaţie.

Pe locul doi ca număr de turişti este un alt vecin al Bulgariei, Grecia, cu 1,1 milioane de persoane. Bulgaria a mai fost vizitată anul trecut şi de aproape 860.000 de turci, 837.000 de germani, 470.000 de ruşi, 307.000 de englezi, 290.000 de polonezi şi 182.000 de francezi. În 2010 au fost în Bulgaria 1,44 milioane de români, iar pe locul doi s-a situat tot Grecia, cu un milion de turişti.

În total, Bulgaria a primit anul trecut 8,7 milioane de turişti străini, faţă de 8,37 milioane în 2010.

„Bulgaria este atractivă pentru români datorită accesului facil, se ajunge repede cu maşina, iar preţurile sunt mult mai accesibile decât pe litoralul românesc. Hotelurile pregătesc oferte speciale mai ales pentru sejururi mai mari de patru nopţi. Week-end-urile în staţiunile bulgăreşti sunt la preţuri avantajoase şi nu se vând la tarife de recepţie, pentru a se stimula sejururile de lunga durată. Cu cât stai mai mult, cu atât se îmbunătăţeşte oferta”, spune Ana Goicea, consultant în turism la agenţia Cocktail Holidays, specializată în outgoing.

Faptul că românilor le place să-şi facă vacanţele aproape de casă o demonstrează şi statisticile ungare, care arată că această ţară a găzduit peste 1,1 milioane de turişti români anul trecut, dintre care 174.000 au stat mai mult de patru nopţi, iar ceilalţi au ales sejururi mai scurte, de 1-3 nopţi.

În total, Ungaria a fost vizitată în 2011 de 10,2 milioane de turişti străini, dintre care cei mai mulţi au fost germani (aproape 2,3 milioane de persoane). Locul doi este ocupat de români, mai mulţi decât austriecii (965.000) sau slovacii (600.000). În 2010, Ungaria a primit 9,5 milioane de turişti străini, prima poziţie fiind ocupată tot de germani (2,2 milioane), urmaţi de austrieci (935.000) şi români (912.000).

În 2009, Ungaria a fost vizitată de nouă milioane de persoane, dintre care 2,1 milioane de germani, 922.000 de austrieci, 720.000 de români şi 610.000 de polonezi.

Românii merg, printre altele, în Ungaria pentru shopping, pentru că este, încă, mai ieftin decât în România, dar şi pentru wellness. Este vorba în mod deosebit de cei de pe frontiera de vest.

Mulţi dintre românii care merg la schi sau shopping la Parndorf, în Austria, preferă să înnopteze în Ungaria, pentru că este mai ieftin. Budapesta atrage şi ea români pentru programe scurte de 1-2 nopţi. Nu trebuie ignorat faptul că mulţi români pleacă în vacanţe în străinătate zburând de pe aeroportul din Budapesta, iar dacă unii dintre aceştia stau chiar şi o singură noapte în Ungaria, în statistici apar ca turişti. Acestora li se adaugă cetăţenii români de etnie maghiară care merg în concediu în Ungaria împreună cu rudele sau prietenii de acolo.

Potrivit statisticilor italiene, în această ţară au mers în 2010 peste 435.000 de turişti români, care au stat 1,8 milioane de nopţi, adică o medie de patru nopţi de persoană. Cifrele au crescut faţă de anul precedent cu 12%.

Statisticile italiene, care nu prezintă cifre pentru anul 2011, sunt contestate de unii turoperatori români, care consideră rezultatele exagerate şi cred că în realitate numărul turiştilor este ceva mai mic. Explicaţia ar fi că dacă unii dintre românii care şi-au vizitat rudele sau au căutat de muncă au dormit cel puţin o noapte într-un hotel din Italia au fost înregistraţi în statistici ca fiind turişti.

Italia atrage însă destul de mulţi români atât iarna, în staţiunile renumite de schi Cortina D´Ampezzo şi altele din Tirolul de Sud, dar mai ales vara, în staţiunile de pe litoral, începând cu Caorle, Bibione, Lido di Jesolo sau Rimini.

Trebuie reţinut ca factor de atractivitate pentru sejururile în Italia numărul mare de conexiuni de zbor low-cost care leagă această ţară de multe oraşe româneşti.

Chiar dacă avem litoralul nostru, românilor le place din ce în ce mai mult la mare dacă au şi servicii all inclusive. Din acest motiv, anul trecut au plecat în Turcia 390.000 de români, cu 10% mai mulţi decât cei 355.000 ajunşi în 2010. În 2009 au mers 367.000 de români, cu 3% mai puţin faţă de 2010. Tot în Turcia şi-au petrecut vacanţele anul trecut 4,8 milioane de turişti germani, în creştere cu 10%, şi 3,5 milioane de ruşi, cu 12% mai mult decât în 2010.

Chiar şi numărul celor din Republica Moldova ajunşi în staţiunile din această ţară a depăşit 100.000, în creştere cu 5%, iar bulgarii s-au dus în număr de aproape 1,5 milioane, mai mult cu 4% faţă de anul precedent.

În total, turcii au avut în 2011 aproape 31,5 milioane de turişti, cu 10% mai mult decât în anul precedent.

„Turcia este îndrăgită de români pentru calitatea şi complexitatea serviciilor pentru all inclusive. Raportul este foarte bun între serviciile oferite şi preţ. Se pretează foarte bine pentru vacanţele comode, de odihnă şi refacere. Grupul ţintă este reprezentat de familiile cu copii, grupuri de prieteni şi tineri în luna de miere. În 2012 am facut o suplimentare de locuri pentru această destinaţie. Constatăm creşterea atât a numărului de turişti, cât şi a preţului mediu pe pachet cumpărat”, a afirmat Ana Goicea.

Ea a spus că în acest an capacitatea contractată de agenţiea pe care o reprezintă a crescut cu 37%, iar gradul de ocupare până la sfârşitul lunii mai este de 60%. „Cu alte cuvinte, la ora actuală am vândut aproape toată capacitatea de anul trecut”, a spus reprezentantul agenţiei de turism.

Austria este, alături de Ungaria, una dintre puţinele ţări din zonă care nu au mare, dar intră în preferinţele românilor. Austria a avut anul trecut 23 de milioane de turişti străini, în creştere cu 4,6%. Din România au venit aproape 276.000 de turişti, cu 5,5% mai mulţi decât în anul precedent.

Germania ocupă primul loc în topul statelor furnizoare de turişti, cu aproape 11 milioane, în creştere cu 2%. Peste 1,6 milioane de olandezi au vizitat Austria anul trecut, în creştere cu aproape 2%, rată de creştere aproximativ similară cu acea a italienilor, care au ajuns la aproape 1,1 milioane de vizitatori.

„Numărul turiştilor români care se duc în Austria este în creştere, având în vedere că această ţară alocă sume importante pentru promovarea în România. Practic fură majoritatea românilor cu bani care ar putea merge la schi în România”, spune Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45.

Românii merg în Austria atât iarna la schi, în aproape toate regiunile, cât şi vara, pentru lacuri, wellness şi city-break. Nu trebuie omis turismul de week-end al românilor cu bani care se duc la shopping în Viena. Zonele cele mai vizitate sunt, alături de Viena, Tirolul, Kärnten şi Salzburg.

Un numar relativ important de români vin ca pacienţi sau însoţitori care stau în hoteluri pe durata unor controale sau tratamente medicale, care nu exclud, chiar în caz de internare, şi cazarea la hotel pentru pre sau postcontrol.

Aproape 260.000 de români au mers anul trecut în Marea Britanie, faţă de 223.000 în 2010 şi de 193.000 în 2009. Marea Britanie a primit în total, anul trecut, aproape 30,7 milioane de turişti străini, în creştere faţă de cei 29,8 milioane înregistraţi în anul precedent.

Cei mai mulţi turişti străini în Marea Britanie anul trecut au venit din Franţa (3,6 milioane), Germania (2,9 milioane) şi Statele Unite (2,8 milioane).

Circulaţia românilor în regat a crescut uşor în trimestrul al treilea al anului trecut, ceea ce indică existenţa unui segment sigur de persoane care vin în perioada de vară pentru turism.

În preferinţele românilor domină detaşat Londra, atat ca destinaţie turistică, cât şi de shopping. În rest se constată o distribuţie aproape liniară a circulaţiei şi chiar cifre identice pentru trimestrul al doilea al anilor 2010 şi 2011, ceea ce conduce la concluzia unui trafic constant, care de regulă este generat de călătorii având ca scop business-ul sau interesul de serviciu.

Mai sunt românii care merg în vizite la rude sau prieteni, sau îşi vizitează copiii aflaţi la studii. Există un interes turistic special cu ocazia sărbătorilor de iarnă, şi aici Londra domină din nou. Exceptând Anglia, românii mai călătoresc în scop strict turistic în Irlanda şi, mai puţin, în Scoţia.

O altă ţară preferată pentru litoralul său este Grecia, unde au ajuns anul trecut aproape 224.000 de turişti români, în scădere cu 13% faţă de 2010, când au călătorit aproximativ 258.000 de persoane.

Per total, însă, numărul turiştilor străini în Grecia a crescut anul trecut cu 9,5%, până la 16,4 milioane de persoane. Cel mai mare furnizor de turişti pentru Grecia este Germania, cu 2,2 milioane de persoane, urmată de Marea Britanie, cu 1,7 milioane de turişti. Din Rusia au ajuns anul trecut în staţiunile greceşti 738.000 de persoane, în creştere cu 63%, iar din Italia au venit 938.000 de vizitatori, cu 11% mai mult decât în anul precedent.

Chiar dacă anul trecut a scăzut fluxul de turişti români spre Grecia, din cauza imaginii degradate a acestei destinaţii, în acest an au apărut pe piaţă multe pachete la preturi mici şi o serie de oferte speciale. Din acest motiv, turoperatorii specializaţi pe această destinaţie anunţă creşteri pentru prima parte a acestui an.

Germania a primit anul trecut peste 170.000 de turişti români, în creştere cu 15% comparativ cu 2010. La un număr de 465.400 de înnoptări, rezultă că şederea medie a unui turist român în Germania a fost de 2,7 zile.

Germania este preferată de românii care au interese economice şi de business, cei în tranzit spre alte destinaţii de vacanţă şi/sau spre ţări de domiciliu temporar, cum ar fi ţările nordice sau Marea Britanie. Există şi un turism al participanţilor la diverse congrese, seminarii etc.

Germania atrage însă şi turişti propriu-zişi în marile oraşe precum Berlin, München (pentru festivalul Oktoberfest), Nürnberg, Stuttgart şi Frankfurt. Germania are multe expoziţii, parcuri tematice şi tehnice cu care atrage, de asemenea, un anumit număr de români. Accesul este facilitat de existenţa unor conexiuni de zbor bune.

Franţa a înregistrat în 2010 aproape 105,5 milioane de turişti, dintre care 29,5 milioane au fost străini. Peste 103.000 de români au ajuns în vacanţe în Franţa în 2010 (în creştere cu 17%), iar media înnoptărilor a fost de 2,5.

Franţa a fost vizitată de aproape 3 milioane de germani, 2,7 milioane de belgieni şi un număr similar de italieni, dar şi de aproape 2,2 milioane de spanioli. Recordul, însă, îl deţin turiştii din Marea Britanie, al căror număr s-a apropiat de 5,3 milioane. Cei mai mulţi dintre turştii români (36%) s-au cazat la hoteluri de două stele, 26% au stat la trei stele şi 23% s-au cazat la o stea. Doar 15% şi-au permis hoteluri de patru sau cinci stele.

În 2009, Franţa a fost vizitată de 103,7 milioane de turişti, dintre care 28,7 milioane de străini. Dintre aceştia, români au fost doar 89.000.

Turiştii români preferă city break-urile la Paris, Disneyland-ul, circuitele care includ Paris şi Valea Loarei, dar şi Coasta de Azur. Pe perioada verii se menţine cererea pentru sejururile pe riviera franceză datorită zborurilor directe operate de compania Tarom pe ruta Bucureşti-Nisa.

În Croaţia au fost 9,9 milioane de turişti străini în 2011, cu 9% mai mulţi comparativ cu anul precedent. Potrivit ultimelor date disponibile ale autorităţii statistice din această ţară, anul trecut au venit aproximativ 63.000 de turişti români, în creştere cu 10% faţă de 2010. Majoritatea românilor au ales staţiunile de la Marea Adriatică.

Dintre cei care au vizitat această ţară în 2011, cei mai mulţi au fost germani (peste 1,6 milioane), urmaţi de italieni şi sloveni, fiecare cu peste un milion de persoane. Croaţia a mai fost vizitată şi de aproape 900.000 de austrieci şi mai mult de 600.000 de cehi.

Cehia a avut în 2010, potrivit ultimelor statistici oficiale, 12,2 milioane de turişti, dintre care 6,3 milioane străini. Numărul românilor a depăşit 50.700, faţă de 48.300 cu un an în urmă. În 2009 şi numărul turiştilor, în total, a fost mai mic – sub 12 milioane, iar străinii au depăşit cu puţin 6 milioane.

În 2010, cei mai mulţi turişti care au vizitat Cehia au provenit din Germania (1,4 milioane), pe locurile următoare situându-se britanicii (370.000), italienii (aproape 360.000), polonezii (340.000) şi ruşii (330.000).

Cehia este pentru mulţi români o ţară de tranzit. Există însă şi turism în interes de serviciu şi business. Strict turistic, românii sunt interesaţi de Praga, dar şi de Karlovy Vary.

Printre destinaţiile aflate în top se numără şi Spania, însă statisticile spaniole nu conţin informaţii despre turiştii români.

„În anul 2012, până în aprilie, Bulgaria creşte cu 53% la număr de turişti, Turcia cu 15% (aici creşterea e mai mică şi din cauza creşterii preţurilor), iar Grecia creşte cu 24%, cel puţin deocamdată, pentru că o serie de turişti care preferau această destinaţie se reorientează pe Grecia din acelaşi motiv al creşterii de preţuri pe Turcia. Numărul turiştilor în Italia creşte cu circa 12%, iar cererea pentru Spania stagnează, pentru că nu se mai cer aşa de mult programele de seniori, care au adus creşteri mari anul trecut”, a spus Lucia Morariu, proprietarul agenţiei de turism Eximtur.

Ea a adăugat că în acest an tendinţele şi locurile fruntaşe „se cam păstrează”, cu posibile efecte negative viitoare privind Grecia, dar acest lucru se va înâmpla doar dacă va fi afectat turismul, atât ca preţ, cât şi din punct de vedere al calităţii serviciilor.

„Este de aşteptat ca, dacă se stabilizează situaţia din punct de vedere politic, Egiptul şi Tunisia să revină printre destinaţiile externe de top pentru români”, a afirmat Morariu.

Statistica românească arată că anul trecut România a avut 7 milioane de turişti (sosiri în hoteluri), din care 78,4% (aproape 5,5 milioane) români, şi 21,6% (1,5 milioane) turişti străini, ponderi apropiate de cele din anul 2010. Chiar dacă ambele categorii au înregistrat creşteri anul trecut, nivelul este atât de scăzut încât cifrele nu le provoacă bucurii decât celor care vor să le exploateze politic.

Pe de altă parte, o creştere a numărului de români care călătoresc în străinătate nu înseamnă neapărat ridicarea nivelului de trai. Poate fi şi un răspuns la preţurile mari şi serviciile proaste practicate în staţiunile autohtone.

Top 10 destinaţii pentru turiştii români:

1. Bulgaria – 1.490.000 de turişti (2011)

2. Ungaria – 1.100.000 de turişti (2011)

3. Italia – 435.00 de turişti (2010)

4. Turcia – 390.000 de turişti (2011)

5. Austria – 276.000 de turişti (2011)

6. Marea Britanie – 257.000 de turişti (2011)

7. Grecia – 224.000 de turişti (2011)

8. Germania – 170.000 de turişti (2011)

9. Franţa – 103.000 de turişti (2010)

10. Croaţia – 63.000 de turişti (2011)

 

Sursa: mediafax.ro

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *