A început lupta pentru banii europeni

A început lupta pentru banii europeni

Cererile de finanțare depuse în prima săptămână au însumat întregul buget alocat prin primul program, respectiv 150 milioane de euro, spun consultanții pe fonduri europene.

Atât fermierii, cât și persoanele fizice interesate să dezvolte o afacere agricolă au intrat în competiția pentru primele 150 de milioane de euro ce vor fi acordate agriculturii în prima sesiune de finanțare. Dana Ghineț, Manager Partener al firmei de consultanță Acces Project Investments, spune că „există mulți doritori, așteptarea a fost lungă, iar fiecare fermier vrea să ia cât mai mult“ și că există toate premisele ca  „absorbția acestor bani să fie destul de rapidă și ca banii să nu ajungă pentru toți ce interesați“.

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 poate fi privit ca o adevărată oportunitate pentru atenuarea punctelor slabe și încurajarea punctelor tari ale domeniului agricol, progresul realizat prin PNDR 2007-2013 fiind considerat un adevărat avantaj nu numai de către fermieri. Astfel, potrivit consultanților de specialitate, deși în noua sesiune de programare, PNDR conține numai 13 măsuri față de 24 din perioada 2007-2013, aria de cuprindere a acestora răspunde nevoilor actuale ale sectorului, motiv pentru care de la lansarea apelului pe Măsura 121- Modernizarea exploatațiilor agricole și Ferma de familie și până la momentul actual, cererile de finanțare depuse însumează întregul buget alocat prin program, respectiv 150 milioane de euro.

Achizițiile de teren și de animale, primele pe lista investițiilor

„Am primit multe solicitări din partea micilor fermieri sau din partea persoanelor fizice care au în intenție crearea și dotarea unei ferme. Acest fapt este previzibil, având în vedere că numărul fermelor mari este cu mult mai mic față de tipurile de solicitanți menționați anterior. Cu privire la sectorul vegetal sau animal, nu am sesizat o diferență evidentă, existând în rândul fermierilor interes pentru ambele. Un aspect pe care l-am observat cu privire la cele mai așteptate finanțări a fost acela că multe dintre persoanele cu care am discutat își doreau să achiziționeze animale sau teren. Din păcate, prin intermediul Măsurii 121 (prima și singura deschisă din noul PNDR, n.r.), aceste cheltuieli nu sunt eligibile, și acest lucru i-a descurajat pe foarte mulți potențiali solicitanți“, a declarat pentru Agrointeligența reprezentanta firmei de consultanță din Iași, companie care, în ultimii zece ani, a acumulat un portofoliu cu peste 200 de proiecte câștigătoare, care au atras 100 de milioane de euro din fonduri europene. 

Potrivit informațiilor din piață, așteptările sunt destul de mari de la noul PNDR , însă majoritatea fermierilor care își doresc să acceseze fonduri nerambursabile nu știu foarte bine ce presupune acest lucru și, în momentul în care află mai multe despre condițiile de accesare a banilor europeni, preferă să se retragă.

„Am avut și solicitanți care își doreau foarte mult să depună un proiect pe Măsura 121, însă nu s-au încadrat în condițiile impuse. Este foarte important ca aceia care se implică într-un astfel de program să nu o facă doar pentru a primi niște bani, ci să aibă în vedere existența ulterioară a unui progres. Banii trebuie gestionați foarte atent și introduși în proiecte concrete, în activități care să aducă valoare, pentru că altfel riscăm să îi pierdem, folosindu-i fără să ajungem la rezultatele așteptate“, a mai subliniat Dana Ghineț pentru Agrointeligența.

 Varianta finală a Ghidului solicitantului pentru Măsura 121- Modernizarea exploatațiilor agricole nu prezintă, spre exemplu, diferențe majore în ceea ce privește condițiile de eligibilitate impuse din anii precedenți. „Un aspect ce trebuie menționat și care reprezintă un avantaj pentru solicitanți este faptul că proiectele nu vor mai fi depuse în format fizic, ci doar online, pe platforma informatică dedicată programului. Însă, având în vedere că fiecare proiect are specificul lui, iar cerințele privind avizele și celelalte documente necesare diferă de la beneficiar la beneficiar, această etapă rămâne la fel de laborioasă ca și în vechea sesiune de programare“, se mai arată în analiza echipei de la Acces Project Investments.

În continuare, fermele mari sunt cele mai receptive și apelează încă din prima fază la consultanți pentru a beneficia de expertiza acestora. Legat de micii fermieri, și în cazul lor, deschiderea este relativ mare. „Pentru a face o alegere corectă cu privire la firma de consultanță cu care se va  lucra, noi recomandăm tuturor celor interesați să solicite portofoliul de proiecte și să contacteze clienții menţionați pentru a se asigura de calitatea serviciilor oferite, înainte de a semna un acord ferm. De asemenea, să se țină cont de faptul că în această relație de colaborare  – ce va fi una pe termen lung, două aspecte sunt esențiale: responsabilitatea și seriozitatea“, a mai subliniat Dana Ghineț de la Acces Project Investments.

 

Radu Limpede, EU Advisory: „Finanțările europene se pot constitui fie într-un catalizator al arderii unor etape, fie într-un măr otrăvit”

Managing partener la o firmă de consultanţă EU Advisory, Radu Limpede atrage atenția  că în spatele oricărui demers pentru accesarea fondurilor europene se ascund costuri suplimentare ce trebuie bugetate din buzunarul fermierului. Acestea sunt, spre exemplu, onorariul consultantului, TVA-ul pentru achiziţiile făcute (valoarea acestuia nu este eligibilă) sau costuri de întocmire şi multiplicare a documentelor. „Efortul depus pentru a obține finanțarea și a implementa proiectul trebuie să fie coerent cu planurile de dezvoltare a afacerii. Banii europeni sau guvernamentali sunt mijloace excelente de dezvoltare a afacerii, însă finanțările pot fi un catalizator al arderii unor etape, dar și un măr otrăvit“, a declarat Radu Limpede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: capital.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *