Niciun spatiu exterior destinat locuirii nu este complet daca nu este integrat in mediul inconjurator. Asa cum exista principii pentru ambientarea spatiului interior, si pentru amenajarea spatiulului exterior exista, de asemenea, anumite linii directoare. Daca, de exemplu, alegeti o suprafata pe care decideti sa amplasati un foisor sau sa realizati o curte interioara, aceasta reprezinta una dintre cele mai importante decizii pe care le puteti lua in legatura cu peisajul exterior. Daca structura exista deja, puteti imbunatati aspectul spatiului existent printr-o evaluare a acestuia, urmata de realizarea unui plan de schimbare. De exemplu, in jurul foisorului puteti proiecta o gradina si puteti planta flori si arbusti pentru a evidentia valoarea estetica a acestuia. Sau poate ca doriti ca foisorul dvs sa reprezinte un loc ferit de privirile vizitatorilor, un refugiu intim. Realizarea oricaruia dintre aceste obiective necesita, insa, o planificare atenta a spatiului exterior si a peisajului inconjurator.
Evaluati peisajul
Peisagistica ar trebui sa ofere un cadru, cel putin la nivel teroretic, pentru amenajarea spatiului de locuit aflat in aer liber. Opiniile, liniile directoare, alegerea configuratiei si a modelele de compozitie ar trebui sa se armonizeze si sa conduca la realizarea unei ambiante pozitive in cadrul mediului inconjurator. Pentru a putea aplica in mod eficient pricipiile acestei discipline, petreceti un timp in scopul familiarizarii cu peisajul si notati caracteristicile acestuia: care ii sunt calitatile; care sunt cele mai frumoase cadre/vederi; daca exista elemente naturale, precum: copaci sau ape curgatoare (rau, parau) etc. Luati in considerare dimensiunea si forma spatiului exterior existent, stilul arhitectural al casei in sine, dar si nevoile specifice stilului dvs de viata si preferintele personale.
Echilibrati elementele
Acest principiu se refera la aranjarea diferitelor elemente ale spatiului exterior astfel incat ele sa fie stabile si echilibrate din punct de vedere vizual. Un obiect de dimensiuni mari sau greu poate fi echilibrat vizual de unul mai mic si mai usor, in cazul in care acesta din urma este mai inchis la culoare, are o forma neobisnuita sau neregulata, are o textura contrastanta sau prezinta detalii elaborate. Toate aceste amanunte vor ajuta la atragerea atentiei asupra obiectului mai mic si, in consecinta, la crearea echilibrului vizual cu obiectul mare. Sa presupunem, de exemplu, ca aveti un palc de pini de o parte a gradinii. Pentru a echilibra vizual peisajul este nevoie sa plantati, pe celalalta parte, arbori ornamentali mici si colorati sau sa construiti aici un foisor.
Creati un design unitar
Armonia poate fi realizata prin selectarea si utilizarea acelor elemente care au caracteristici comune. Folosind elemente similare ca dimensiune, forma, culoare, material, textura sau detalii puteti crea sentimentul de coeziune si de relatie intre diferitele elemente ale peisajului. Patratul poate fi un exemplu de folosire a formei ca element unificator. Imaginati-va ca aveti o curte interioara de forma patrata, iar in cadrul acesteia se afla o masa patrata, acoperita cu o fata de masa in carouri. Rezultatul acestei combinatii va fi o imagine extrem de placuta si armonioasa.
Adaugati interes
Desi principiile echilibrului si cel al armoniei sunt folosite in scopul de a realiza unitatea peisajului, prea multa unitate poate deveni plictisitoare. Aici trebuie sa intervina alte doua principii folositoare in ambientarea spatiului, si anume: varietatea si contrastul. Diversificand marimea, forma, culoarea, materialul, textura si detaliul, puteti introduce o nota interesanta sau puteti crea un punct focal in compozitie, luata in intregul ei. De exemplu, plasand un ghiveci cu flori rotund, din lemn intr-o curte interioara de forma patrata, veti realiza un contrast atat din punct de vedere al formei cat si al materialului. Obiectul care realizeaza constrastul (in cazul nostru ghiveciul) va atrage atentia si va conferi interes si „culoare” intregului aranjament.
Stabiliti un ritm vizual
In limbajul specific designului, ritmul este definit ca fiind ordonarea si reglarea succesiunii de evenimente, bazate pe un sistem de intervale de timp, care sugereaza miscarea sau dinamismul lor. Altfel spus, ritmul reprezinta felul in care sunt spatiate anumite elemente in raport cu alte elemente similare. Ritmul ajuta la stabilirea unei progresii sau a unei secvente vizual satisfacatoare. De exemplu, puteti crea un ritm pe o alee daca montati un sir de caramizi decorative, iar intervalul dintre bucatile de caramida sa fie de 1.20 m. Totusi, asa cum spuneam si mai devreme, daca folositi aceeasi secventa, imaginea poate deveni plictisitoare. Astfel ca este recomandat sa variati culoarea, forma, marimea, forma, textura sau materialul elementelor utilizate.
Accentuati un element
Acest „principiu” presupune ca, in cadrul peisajului, unele dintre elemente au o semnificatie mai mare decat celelalte, iar aceste elemente trebuie sa fie evidentiate. Particularitatea unui element poate fi creata prin: marirea lui, schimbarea formei, utilizarea unei anumite culori, schimbarea pozitiei, centrarea in cadrul unei compozitii peisajistice sau amplasarea lui la capatul unei alei, iluminarea lui pe timpul noptii etc. Cu toate acestea, tineti minte ca in cazul in care un element este exagerat evidentiat, el conduce la crearea unui ansamblu confuz.
Lasati-va ghidati de simplitate
Simplitatea este unul dintre lucrurile cel mai greu de realizat in design, deoarece exista tendinta de a utiliza toate elementele si instrumentele disponibile. Cele mai elegante peisaje sunt cele al caror design incepe si se sfarseste avand ca principiu calauzitor simplitatea. Rafinatele gradini japoneze Zen reprezinta cel mai bun exemplu de simplitate .
Sursa: incasa.ro
Share