Astăzi vom afla ce taxe și impozite pregătește Guvernul cu girul FMI

Astăzi vom afla ce taxe și impozite pregătește Guvernul cu girul FMI

Premierul Victor Ponta va prezenta astăzi Camerelor reunite ale Parlamentului principalele elemente ale noului acord cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

 

Potrivit primului-ministru, proiectul final de scrisoare de intenţie a fost trimis la Fondul Monetar Internaţional pe 12 septembrie, informează Agerpres.
‘Am făcut cerere să prezentăm în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, să vorbim despre principalele elemente care ţin de acordul nou cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Să prezentăm toate datele: avantaje, dezavantaje, lucruri importante. Ştiu că, cel puţin la fonduri europene, în special la Transporturi, dar şi la toate celelalte, din momentul în care avem acordul cu Comisia Europeană şi cu FMI, din nou, vom primi ‘top-up’-ul acela de 10%, care înseamnă sute de milioane de euro”, preciza Ponta săptămâna trecută.
Şeful Executivului nu a dat mai multe detalii despre prevederile noului acord, confidenţial până la momentul întrunirii board-ului FMI, dar a dat asigurări că parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intenţie.

El a subliniat ieri, la postul B1 TV, că nu există nicio obligaţie din partea Guvernului României de a supraimpozita sau de mări impozitele persoanelor fizice autorizate şi pe drepturile de autor.

‘În compensaţie cu scăderea TVA la pâine avem accizele la bunuri de lux, yachturi şi aşa mai departe, şi de la 1 ianuarie 2014, în compensaţie cu banii pe care i-am dat înapoi la pensionari pentru cote de asigurări de sănătate, cei care au venituri din chirii plătesc 5%, dar în limita a cinci salarii medii pe economie. Nu există nicio obligaţie din partea Guvernului României de a supraimpozita sau de mări impozitele persoanelor fizice autorizate şi drepturile de autor, pentru că a existat această poveste şi vreau să o aflaţi de la mine. Solicitarea din partea celor de la FMI şi de la Comisia Europeană legat de acest lucru există. De altfel, domnul Ialomiţianu, fostul ministru PDL, ne-a confirmat. Şi în 2010 au cerut acelaşi lucru şi în 2013. (…) Nu avem nicio obligaţie şi nu avem prevăzut aşa ceva. Avem prevăzute cele două lucruri pe care nu voi obosi să le spun şi pe care eu le consider corecte: se măresc accizele la bunuri de lux pentru TVA la pâine şi mă bucur de acest lucru şi să mărim cotele de asigurări de sănătate la cei cu venituri din chirii, ca să nu mai iau de la cei cu pensii sub 740’, a spus primul ministru, luni seara, la postul B1 TV.

Prin scrisoarea de intenție transmisă Fondul Monetar Internaţional (FMI), Guvernul se anagajează să privatizeze toate companiile care au mai rămas în subordinea Ministerului Economiei. Pe lângă privatizări se pregătesc și listări de pachete minoritare de acțiuni.

Autorităţile române şi reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene au ajuns la un acord la nivel tehnic în privinţa noului program de tip preventiv, care va fi pe o perioadă de 24 luni, a anunţat, recent, şeful misiunii FMI, Andrea Schaechter.
Asistenţa financiară va fi de patru miliarde euro, acordată în mod egal de FMI şi Comisia Europeană. Noul acord stand-by de tip preventiv trebuie aprobat de board-ul FMI în luna septembrie.

 

 

 

 

 


Share
 

 

 

 

 

 

 

Sursa: capital.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *