Bacterii care aduc obezitatea

Bacterii care aduc obezitatea

Cercetătorii americani susţin că flora intestinală contribuie la depunerea grăsimilor

                                                                                                                               Foto: Thinkstock

Prea multe calorii ingerate şi prea puţină energie consumată. Aceştia sunt factorii cei mai frecvent invocaţi pentru a explica apariţia obezităţii. Dar potrivit ultimelor studii, acest tablou nu este complet deoarece ar mai trebui adăugat încă un element considerat responsabil pentru depăşirea periculoasă a greutăţii normale: flora intestinală. Formată dintr-un număr imens de bacterii, virusuri şi alte microorganisme, flora intestinală contribuie, în mare măsură, la acumularea de kilograme. Flora intestinală participă la procesul de digestie a alimentelor, la procesarea fibrelor vegetale, fără de care ar fi indigeste.

De asemenea, modifică absorbţia caloriilor şi este capabilă să le extragă din unii nutrienţi din care, în mod obişnuit, nu pot fi folosite. Şi dacă mai adăugăm faptul că influenţează consumul energetic este clar că  flora intestinală  are un rol major în depozitarea kilogramelor.

În premieră, Jeffrey Gordon şi echipa lui de la Universitatea Washington au evidenţiat influenţa florei intestinale în apariţia obezităţii. După ce au creat genetic rozătoare fără floră intestinală, cercetătorii americani au constatat la aceştia un strat de ţesut adipos mai subţire comparativ cu cel al rozătoarelor normale, care absorbeau în plus o treime de calorii. Jeffrey Gordon a ajuns la concluzia că bacteriile intestinale au impact asupra reglării stocului de grăsimi în ţesutul adipos.

Analiza materiilor fecale ale rozătoarelor, inclusiv a unor persoane incluse în această cercetare, a relevat că flora intestinală a obezilor este diferită de cea a persoanelor normoponderale. Se ştie că bacteriile intestinale formează două mari grupe: firmicute şi bacteroide. La persoanele suferinde de exces ponderal, s-a observat o diminuare a bacteriilor firmicute şi o creştere a bacteroidelor.

Alimentaţie personalizată
Potrivit nutriţioniştilor, aceste informaţii confirmă întrutotul beneficiile regimului mediteranean, bogat în fibre vegetale şi echilibrat din punct de vedere nutritiv. De asemenea, studiul cercetătorilor de la Universitatea Washington conduce la ideea unei alimentaţii personalizate. Fiecare persoană, în funcţie de datele proprii, de structura florei intestinale, va fi dirijată spre un regim alimentar adecvat, personalizat cu scopul de a se menţine la o greutatea normală şi, evident, într-o stare bună de sănătate. De asemenea, informaţiile furnizate de această cercetare ar putea avea implicaţii asupra modului de a contracara obezitatea. Astfel, ar putea fi posibilă modificarea florei intestinale a pacientului prin introducerea în alimentaţie a probioticelor – bacterii existente în compoziţia unor iaurturi, benefice pentru flora intestinală. În final, această cercetare aduce noi dovezi potrivit că nu toate dietele sunt eficiente pentru toate persoanele care le aplică.

 

 

Sursa: jurnalul.ro

 

Share

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *