Băncile, obligate să îşi reconstruiască produsele

Băncile, obligate să îşi reconstruiască produsele

Vrând-nevrând, majoritatea băncilor va trebui să îşi majoreze capitalul social, forţate de noile reguli Basel III. În plus, îşi vor schimba radical modelul de business, reorientându-se mai mult spre clienţii de retail, în timp ce pentru finanţarea IMM-urilor vor întâmpina dificultăţi.

Greu de crezut până nu de mult, marile corporaţii, clienţii favoriţi ai sistemului bancar, vor trece în planul secund al strategiei de business. Cerinţele noului acord Basel III vor determina băncile comerciale nu doar să îşi mărească acel capital social provenit din fonduri de bază, ci şi să acorde credite şi facilităţi în cu totul alte condiţii decât în prezent. „Structurarea produselor bancare va avea, cel mai probabil, de suferit şi va depinde foarte mult de evoluţia pieţei“, spune Ada Vâlcea, director control risc Raiffeisen Bank.  Ea precizează că finanţarea va avea un cost din ce în ce mai ridicat, fapt care va determina regândirea produselor bancare. Este foarte probabil ca retailul să joace un rol din ce în ce mai mare, pentru că vor creşte obligatoriu cerinţele de depozite impuse de Basel III. „Probabil, vom asista la mişcări în evoluţia dobânzilor pasive şi, mai ales, a duratei depozitelor persoanelor fizice“, spune Vâlcea.

Cu ochii mai mult la bursă

O influenţă va avea şi faptul că sistemul corporatist ar putea deveni brusc mai dinamic şi mai deschis la nou. „Piaţa de capital se va dovedi, în curând, un finanţator mult mai ieftin decât băncile“, precizează Ada Vâlcea.

De fapt, principalele modificări pe care le implică trecerea la Basel III vizează monitorizarea riscului de lichiditate. Acesta implică două tipuri de subindicatori: activele lichide pe termen scurt (cash şi titluri de stat) şi activele lichide pe termen mediu. În esenţă, acordul obligă băncile să deţină mai mult cash sau o cantitate mai mare de active lichide pe termen scurt (de maximum 30 de zile), lucru folositor în perioade de criză.

În ceea ce priveşte capitalul, noile reglementări au un impact cantitativ (cresc cerinţele minime de capital reglementat), dar şi unul calitativ (revizuirea structurii capitalurilor/fondurilor proprii de nivel 1 şi introducerea unor criterii mai stricte de eligibilitate privind instrumentele luate în calcul la determinarea fondurilor proprii). „Caracterul mult mai restrictiv al noilor reglementări, din punctul de vedere al riscurilor asumate de bancă, precum şi cerinţele de capital suplimentare prevăzute pentru acoperirea acestor riscuri, pot conduce la o scădere a apetitului băncilor pentru creditarea IMM-urilor“, spune Radu Graţian Gheţea, preşedinte CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor. Conform BNR, implementarea cerinţelor de capital Basel III nu va afecta sistemul bancar din România, întrucât fondurile proprii ale instituţiilor de credit sunt compuse, în principal, din fonduri proprii de nivel 1, iar efectul de pârghie prezintă o valoare confortabilă.

Caracterul mult mai restrictiv al noilor reglementări poate conduce la o scădere a apetitului băncilor pentru creditarea IMM-urilor.
Radu Graţian Gheţea, preşedinte, Asociaţia Română a Băncilor

 

 


Share
 

 

 

 

 

 

 

Sursa: capital.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *