Blocuri din containere, noua gaselnita a edililor pentru a oferi locuinte sociale

Blocuri din containere, noua gaselnita a edililor pentru a oferi locuinte sociale

Extravagantul primar al Constantei, Radu Mazare, lanseaza o noua „moda” in randul edililor: locuintele sociale din containere. Dupa ce a construit in timp record 2000 de astfel de apartamente, primarul i-a inspirat si pe edilii din Brasov si Timisoara sa renunte la visurile legate de ANL si sa lanseze proiecte asemanatoare, pentru a rezolva problema oamenilor fara adapost.

Cartierul social „Henri Coanda” va adaposti circa 3500 de persoane, in urma unei investitii de 10 milioane de euro, costul unei singure locuinte fiind estimat la doar 1700 de euro. Containerele sunt fabricate de o firma din Baia Mare.

„Se lucreaza la cartierul de containere pentru nevoiasi, a inceput demolarea, nivelarea terenului. Prima etapa va fi gata cam in luna mai, spre sfarsitul lunii mai, coincidenta, inainte de alegeri, si vor intra cam 1.500 de oameni. Urmatoarea etapa va fi gata in octombrie-noiembrie cu inca 1.500-2.000 de oameni, dupa care, daca este nevoie, continuam si anul urmator in acelasi ritm. Investitia este in jur de zece milioane de euro pentru 3.500 de oameni, asta inseamna cam pana in 3.000 de euro de om bagat in casa cu caldura, bucatarie etc”, a afirmat Radu Mazare.

Pana in prezent, primaria din Constanta a primit 2.600 de dosare, iar o comisie va analiza aceste cazuri si va decide ordinea in care solicitantii se vor muta in cartier.

Cantina sociala si dispensar

Fiecare apartament va fi dotat cu un grup sanitar, o bucatarie si intre unu si trei dormitoare. Grupul sanitar va fi dotat cu un lavoar, un corp de iluminat, un vas WC, o oglinda de perete, o baterie de dus, un boiler electric pentru preparare apa calda, o aeroterma (electrica) pentru incalzire. Bucataria va fi formata dintr-un blat, un spalator cu preparator instant pentru apa calda, o plita electrica cu doua ochiuri, un corp de iluminat, un frigider, iar dormitorul va fi dotat cu paturi, o aeroterma pentru incalzire si un corp de iluminat. De asemenea, in zona unde vor fi amplasate aceste locuinte Primaria va realiza si o cantina sociala, un dispensar, o zona de gratare pentru picnic, doua terenuri de sport, locuri de joaca, precum si drumuri si cai de acces.

Tinerii, pensionarii si vaduvele au prioritate

Printre persoanele care pot beneficia de aceste locuinte sunt tinerii proveniti din institutiile sociale si care au implinit varsta de 18 ani, pensionarii, veteranii si vaduvele de razboi, persoanele cu situatii familiale deosebite, persoane cu invaliditate, persoane cu boli cronice, persoane sau familii evacuate din casele nationalizate care au fost retrocedate fostilor proprietari, ce locuiesc in spatii care nu prezinta siguranta in exploatare, care si-au pierdut fara voia lor locuintele proprietate personala.

Pentru a putea locui aici, beneficiarii trebuie sa nu detina imobil, teren intravilan agricol si nici autoturism proprietate personala. Campusul Social „Henri Coanda” va fi amplasat pe o suprafata de teren de aproximativ sase hectare situat in cartierul Tomis Nord.

Brasovul renunta la visul costisitoarelor locuinte ANL pentru blocurile de metal

Si autoritatile locale din Brasov ar vrea sa rezolve problema oamenilor nevoiasi printr-un model asemanator celui implementat de Radu Mazare la Constanta.

„Cu 1,5 milioane de euro o sa reusim sa ridicam aceste blocuri, fara sa luam in calcul partea de infrastructura si de utilitati”, a spus viceprimarul Razvan Popa.

Edilul a mai spus ca proiectul ar putea fi demarat in 2014, iar finantarea ar putea fi asigurata de un credit bancar sau o rectificare a bugetului local. Cele 200 de locuinte care vor fi construite la Brasov ar urma sa fie inchiriate, in aceleasi conditii ca si restul locuintelor administrate de RIAL.

La Braosv, proiectele Agentiei Nationale de Locuinte (ANL) au fost abandonate in mae parte, iar in sertarele municipalitatii si ale RIAL sunt peste 2.000 de cereri care asteapta rezolvarea.

Autoritatile din Timisoara se tem de formarea unui ghetou

Primaria din Timisoara saluta, de asemenea, ideea primarului din Constanta, insa a renuntat la ideea construirii unui cartier de locuinte din containere pe un teren de 17.000 de mp, de frica formarii unui ghetou in zona.

Totusi, cu 6000 de solicitari active, autoritatile timisorene nu renunta definitiv la proiect, ci va construi blocurile in mai multe zone din oras, astfel incat sa nu se formeze „gasti de cartier”.

 

 

Share

 

 

Sursa: business24.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *