Cetatea Brasovului, scoasa la vanzare. Ce obligatii va avea noul proprietar

Cetatea Brasovului, scoasa la vanzare. Ce obligatii va avea noul proprietar

Cetatea Brasovului ar putea fi scoasa la vanzare, fiind unul dintre activele neperformante ale companiei Aro Palace, aflata in portofoliul SIF Transilvania, cea mai profitabila dintre cele cinci SIF-uri in primul semestru al anului si unul dintre cei mai activi investitori din turism.

„Am comandat un studiu pentru a identifica activele neperformante ale societatii Aro Palace pe care vrem sa o scoatem pe bursa. Printre acestea se numara Cetatea Brasovului, dar si restaurantele Casa Padurarului si Panoramic. Nu vreau sa iau din profitul activitatii hoteliere cu restaurante care produc pierderi”, a explicat Mihai Fercala, directorul SIF Transilvania, actionarul majoritar al companiei hoteliere, pentru Buna Ziua Brasov.

Florin Hantila, manager de portofoliu in cadrul Certinvest, un fond inchis de investitii care atrage in mod privat resurse financiare, a declarat pentru Business24, ca este dificil de evaluat valoarea cetatii, „tinand cont ca este o evaluare mai speciala” si ca „nu exista un istoric al tranzactiilor” in aceasta privinta.


Florin Hantila, manager de fond la Certinvest

„Cel mai probabil, va exista un acord intre primarie si SIF Transilvania”, crede Florin Hantila, reprezentantul Certinvest. De altfel, posibilitatea incheierii unei intelegeri cu autoritatile a fost evidentiata si de directorul SIF Transilvania, care spune ca, daca nu va fi gasit un cumparator, atunci cetatea va fi data statului.

Mihai Fercala a mai spus ca deocamdata nu stie la cat ar putea fi evaluata Cetatea, dar ca societatea Aro Palace a angajat un evaluator pentru a fixa preturile corecte ale activelor ce urmeaza sa fie vandute.

Evaluarea cetatii poate dura saptamani

Contactat de Business24 expertul evaluator Simona Bacioiu sustine ca procesul de evaluare ar trebui sa dureze intre trei saptamani si o luna si ca va costa cel mult 2.000 de euro. „In evaluare se va tine cont de faptul ca vorbim de un obiectiv turistic si de un monument istoric. De asemenea, fiecare activ va fi evaluat in parte, in functie de suprafata, de imbunatatiri. In procesul de evaluare se vor face comparatii cu alte cetati din Romania, cum ar fi Cetatea din Sighisoara”.


Simona Bacioiu, expert evaluator

Intrebata care ar putea fi valoarea Cetatii Brasovului, avand in vedere ca SIF Transilvania a propus Primariei Brasov cedarea Cetatii orasului in schimbul unor terenuri si imobile in valoare de circa 5 milioane de euro, expertul evaluator Simona Bacioiu apreciaza ca valoarea cetatii ar fi mult mai mare, tinand cont de dotarile si de starea in care se afla obiectivul turistic.

Oferta facuta de SIF Transilvania primariei din Brasov

SIF Transilvania a facut o oferta primariei din Brasov, dar primarul George Scripcaru nu a fost foarte incantat.

„Am primit o adresa de la SIF prin care suntem anuntati ca ei sunt dispusi sa cedeze cetatuia in schimbul unor terenuri si imobile in valoare de 4,9 – 5,2 milioane de euro. Oferta lor mi se pare prea ridicata, insa ne dorim sa rezolvam cumva aceasta situatie si sa preluam cetatea”, a spus Scripcaru.

Primarul Brasovului a precizat ca oferta societatii SIF Transilvania i se pare cam ridicata si ca va solicita o reevaluare a monumentului in speranta ca pretul propus de SIF Transilvania ar putea scadea. Primaria Brasov poarta negocieri pentru preluarea Cetatii orasului inca de anul trecut. Resturarea cetatii ar putea ajunge la 3,5 milioane de euro, conform unei evaluari facute in urma cu cativa ani.

Din 1981, cand s-a finalizat un prim proces de restaurare, Cetatea din Brasov a devenit restaurant cu specific medieval. Dupa aceasta data, nu s-au mai facut lucrari de intretinere decat limitat, motiv pentru care zona exterioara a zidurilor este astazi degradata.

Cetate de vanzare. Rog seriozitate

Cetatea ar putea fi scoasa din circuitul turistic, daca potentialul cumparator va decide acest lucru, mai spune evaluatorul, dar turistii nu vor fi afectati, pentru ca legea il obliga pe investitor sa pastreze „continuitatea si aspectul de patrimoniu al cetatii”, explica Simona Bacioiu. Altfel spus, turistii se vor putea bucura in continuare de cetate si ar putea beneficia si de eventualele imbunatatiri pe care investitorul le-ar aduce, daca si cand va prelua cetatea.

„Un manager privat ar fi de preferat pentru Cetatea din Brasov, cel putin teoretic, pentru ca ar putea investi in reamanajarea si in promovarea acestei atractii importante pentru Romania”, spune, pentru Business24 consultantul in turism Traian Badulescu. El a explicat ca exista cazuri de obiective turistice preluate in mediul privat dar care nu au avut, cel putin pana acum, o soarta prea buna, fiind abandonate si pierdute pentru circuitul turistic.


Consultantul in turism Traian Badulescu

„Hotelul Lido este un caz nefericit, la polul opus aflandu-se Castelul Bran sau Cetatea Rasnov, ultima fiind reamenajata cu fonduri europene”, exemplifica specialistul in turism.

Cetatea Brasovului, un magnet pentru turistii straini

Cetatile din Romania si in special cea din Brasov sunt o sursa inepuizabila pentru atragerea turistilor straini, in special din SUA, Japonia sau China, curiosi sa admire vestigii vechi de sute de ani, remarca specialistul in turism Traian Badulescu.

Intersul acestora poate fi usor monetizat, mai ales ca in orasul de la poalele Tampei, in primele patru luni ale anului s-a inregistrat o crestere cu 30% a numarului de turisti straini fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit INS. Cei mai multi provin din Germania, Moldova, Israel si Italia.


Detaliu din Cetatea Brasovului. Sursa foto: Plaiuri romanesti

Ansamblul Cetatea Brasovului, obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice la edificii de importanta nationala, este alcatuit din trei elemente – Cetatuia (realizata intre secolele XVI-XVIII), incinta bastionara (secolele XVIII) si sediul de garnizoana (secolele XVI-XVIII), arata Buna Ziua Brasov.


Detaliu din Cetatea Brasovului. Sursa foto: Plaiuri romanesti

Initial, pe dealul Schlossberg, cel pe care azi se afla constructia, s-a ridicat, in anul 1524, un turn de veghe, din piatra si caramida, in forma de potcoava.


Detaliu din Cetatea Brasovului. Sursa foto: Plaiuri romanesti

Dupa extinderea influentei regelui Ungariei, Ferdinand I, in Transilvania turnul central a fost fortificat cu trei turnuri de artilerie mici, iar din 1611 a aparut un sant cu apa si un val de pamant.


Detaliu din Cetatea Brasovului. Sursa foto: Plaiuri romanesti

In 1618, un incendiu a distrus unul dintre turnuri. Apoi nucleul fortificat a fost extins printr-o incinta exterioara, aparata de cate un bastion pe fiecare dintre colturi.

SIF Transilvania, printre cei mai activi investitori din turism

SIF Transilvania este unul dintre cei mai importanti investitori autohtoni in turism, aproximativ 20% din portofoliul sau fiind reprezentat de participatii la 55 de societati din turism, printre cele mai cunoscute fiind Eforie, Saturn, Continental, Turism Felix sau Aro Palace.

Locurile de cazare existente in unitatile hoteliere din portofoliul de turism al SIF Transilvania sunt administrate de Transilvania Travel, care ofera si servicii turistice pentru destinatiile externe.

Totodata, SIF Transilvania ocupa prima pozitie in clasamentul celor mai profitabile dintre cele cinci SIF-uri, cu un castig semestrial de 140 de milioane de lei (31,6 milioane de euro), cu aproape 10% mai mult fata de profitul obtinut in perioada similara de anul trecut, cand societatea a vandut actiunile BCR catre grupul austriac Erste Bank.

 

 

 

 

Share

 

 

 

 

 

Sursa: business24.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *