Creditele în lei, mai ieftine faţă de cele în valută

Creditele în lei, mai ieftine faţă de cele în valută

Costurile creditelor în lei sunt mai mici sau cel puţin egale cu cele în valută, pe termen lung, potrivit calculelor Băncii Naţionale a României. Anunțul a fost făcut de Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, la postul public de radio.

 

Vasilescu a explicat că acesta este doar unul dintre motivele pentru care banca centrală apreciază pozitiv trecerea programului „Prima casă” exclusiv pe lei.

Un alt aspect este riscul valutar, care, pe o perioadă mare de timp, poate rezerva surprize neplăcute beneficiarilor, aceştia ajungând să nu-şi mai poată plăti ratele.

CAPITAL a informat despre această situație de la sfârșitul lunii iulie, atunci când, conform calculelor noastre, am informat cititorii că până în 2014, costurile creditelor pe termen lung în cele două monede se pot egaliza. CAPITAL a fost prima publicație de business care a dezvăluit acest lucru.

Reluăm articolul publicat la data de 30 iulie pe capital.ro
După principiul vaselor comunicante, dobânda la creditul în lei scade, iar cea în euro crește. Până în 2014, costurile creditelor pe termen lung în cele două monede se pot egaliza

De  peste zece ani, cea mai bună monedă în care se contractă un credit pentru locuință este o valută străină: dolarul inițial, apoi euro. De exemplu, în 2008, pentru un credit ipotecar de 98.000 de euro, se plătea o dobândă de 7,25%, iar rata lunară era de 704 euro (echivalentul a 2.590 lei, la cursul de atunci).
Același credit de 360.640 lei (echivalentul a 98.000 de euro) avea în 2008 o dobândă de 15,22% și o rată lunară de 4.560 de lei, adică dublul ratei în euro.  Astăzi, cursul euro a ajuns la 4,45 lei, iar pentru un credit ipotecar de 98.000 de euro, dobânda este de 7% și rata lunară de 575 de euro (adică echivalentul a 2.562 lei). Dacă luăm însă același credit în lei la valorile de azi, cei 98.000 de euro ajung să fie 436.688 lei, cu o dobândă de 8% și o rată de 2.660,9 lei, destul de apropiată de cea în euro și fără risc valutar.

Dobânda în euro va crește cu aproape 1%

Iar apropierea costurilor creditului în lei de cele ale creditului în euro nu se opresc aici. Din contră, viitorul ar putea să ne rezerve surprize: creditul în lei să devină mai ieftin decât cel în euro.

Explicația este dată de analiștii financiari bancari și de evoluția piețelor. La ora actuală, majoritatea creditelor ipotecare acordate în ultimii ani au dobânda legată de evoluția unor indici de referință (Euribor la 3, 6 sau 12 luni pentru creditul în euro și Robor la 3, 6 sau 12 luni pentru creditul în lei) la care se adaugă marja băncii, care este fixă. În ciuda deprecierii leului, persoanele cu credite în valută au fost protejate de scăderea Euriborului, de la peste 3% la 0,54% în ultimii doi ani. Roborul, în schimb, a scăzut mai încet și de la un nivel mult mai înalt, de la peste 7% la 5%, păstrând, în continuare, mai scump creditul în lei față de cel în euro.

Scăderea Euriborului însă a cam ajuns la fundul sacului, iar după decizia Rezervei Federale SUA (FED) de a strânge supapa cu bani ieftini, este foarte probabil ca în a doua jumătate a anului viitor și Banca Central Europeană (BCE) să ia aceeași decizie. După cum precizează economistul șef al BCR, Eugen Sinca, măsura va antrena  și creșterea dobânzii-cheie și implicit majorarea Euriborului, de care sunt legate la ora actuală cele mai multe credite ipotecare din România.
Economistul-șef al Garanti Bank, Rozalia Pal, precizează: „prin scăderea masei monetare vom vedea probabil o creștere treptată a dobânzilor pe piața monetară începând deja de anul acesta. La sfârșitul lui 2014, ne așteptăm ca Euribor la 1-3 luni să fie de 0,8% , iar cel pe 6-12 luni să atingă o valoare de 1%-1,3%“. La sfârșitul anului viitor, vom avea practic un Euribor mai scump cu aproape 1%.

Din 2015, leul bate euro

În schimb, BNR a pornit politica de relaxare monetară printr-o primă tăiere a dobânzii de bază operată mai devreme decât era așteptată, fapt care a condus deja la o ușoară diminuare a Roborului. Analiștii financiari sunt de părere că sub o formă sau alta, dobânda cheie a BNR va scădea cu circa  1% până la începutul anului viitor, fapt care va antrena o scădere a Roborului cu circa 1%-1,5%, aducând nivelul acestui indicator în jurul valorii de 4% sau chiar sub acest nivel, potrivit unor opinii din piață.

Practic, spreed-ul (diferența procentuală) dintre Euribor și Robor va ajunge în 2013 la 2,5%-3%. „Până în 2014, estimăm că diferența de dobândă dintre cele două produse să fie chiar sub două puncte procentuale, valoare nesemnificativă, dacă luăm în considerare riscul valutar“, spune Rozalia Pal.
Eugen Sinca, la rândul său, crede că un diferențial de 1%-1,5% între dobânzi, egalează costurile celor două tipuri de credite; continuarea tendințelor semnalate ar putea conduce la un credit ipotecar în lei mai avantajos decât cel în euro la nivelul anilor 2015-2016. În cuvinte mai simple, același credit de 98.000 de euro, va ajunge anul viitor să aibă aceeași rată lunară și în lei și în euro, iar din 2015 – 2016 am putea plăti 800 de euro la valută și 2.000 de lei la cel în monedă națională.

<2% diferența dintre dobânzile la creditele ipotecare (lei și euro) de la care costurile celor două credite sunt egale

Față de nivelul actual, până la sfârșitul anului 2014 se așteaptă o creștere de 0,8 puncte procentuale a dobânzilor la creditele pe termen mai lung.
Rozalia Pal, economist-șef Garanti Bank

 

 

 

 

 

 

 


Share
 

 

 

 

 

Sursa: capital.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *