Creste cererea pe piata imobiliara
Posted by Fastimo on sept. 7, 2014 in Uncategorized | 0 comments
Conform agentiilor imobiliare, cererea pentru locuinte vechi si noi este in crestere aceasta toamna in ciuda faptului ca bancile sunt inca reticente in acordarea de credite in conditii mai avantajoase.
Vestea buna pentru potentialii cumparatori dar si mai putin buna pentru proprietari este faptul ca preturile stagneaza, analistii estimand ca vor exista fluctuatii de maxim 5% in a doua jumatate a lui 2014, fluctuatii ce vor consta cel mai probabil in scaderi de preturi, dar care sunt considerate normale pe o piata sanatoasa.
Toamna incepe cu o stabilizare a preturilor
Odata cu inceputul lunii septembrie se poate face bilantul primei parti a anului ajungandu-se la concluzia ca per total trendul a fost acela de stabilizare, preturile apartamentelor suferind fluctuatii usoare de doar cateva procente pe parcursul primelor 8 luni ale anului.
Toamna este anotimpul tranzactiilor, astfel ca agentii imobiliari sunt pregatiti pentru un nou val de cereri si nu vor fi dezamagiti pentru ca, dupa previziunile specialistilor cererea este in crestere pe segmentul de locuinte in marile orase.
Tot analistii sfatuiesc acei proprietari care asteapta o noua crestere spectaculoasa a preturilor sa scoata proprietatile la vanzare pentru ca aceasta nu se va intampla.
Singurele cresteri la care se pot astepta proprietarii in aceasta perioada sunt cele organice, care se intampla de la sine, in cativa ani, in urma modernizarii infrastructurii. Zonele in care locuintele mai pot ajunge la cresteri de 10-15% in urmatorii ani sunt in principal zonele marginase ale Bucurestiului unde se lucreaza puternic la modernizare si se dezvolta in permanenta noi proiecte rezidentiale.
Cererea in crestere, oferte exista din abundenta
Incepand cu 2006 s-au construit peste 27,300 de apartamente noi in 115 cartiere rezidentiale doar in Bucuresti si judetul Ilfov. In continuare se afla in constructie peste 4000 de apartamente in 31 de proiecte imobiliare demarate in 2013 si care se asteapta sa fie finalizate pana in 2015.
Investitorii au inceput din nou sa isi arate interesul in piata imobiliara din Capitala in conditiile in care cererea este in crestere iar preturile par sa fi atins un minim si sa se fi stabilizat.
Companii precum Adama care au deja peste 210 de apartamente in Bucuresti si construiesc inca 50 ce vor fi finalizate toamna aceasta spun ca bilantul pe anul 2013 a fost unul incurajator, reusind sa realizeze constant intre 12 si 15 vanzari pe luna, o cifra impresionanta in conditiile actuale de piata.
Influenta proiectului Prima Casa
Dupa ce fondurile obtinute prin Prima Casa au trecut de la euro la imprumuturi exclusiv in lei, iar cei care acceseaza aceasta solutie pentru finantare nu mai trebuie sa isi faca griji in legatura cu rata decurs valutar BNR lunara, cererea a inceput in mod paradoxal sa scada.
Desi Prima Casa continua sa fie motorul care tine piata imobiliara in miscare, in ultima perioada s-au inregistrat tot mai putine cereri. Proiectul se afla pe ultima 100 de metri, iar aceasta nesiguranta a inceput sa afecteze preturile apartamentelor. Se inregistreaza ieftiniri neasteptate din partea vanzatorilor panicati de sfarsitul programului si prospectul ca nu vor mai gasi cumparatori odata ce acesta s-a incheiat. In primul semestru al anului s-au inregistrat doar 11.000 de cereri fata de 13.000 in aceeasi perioada a anului.
Incepand cu anul 2009 si pana in luna Iulie a acestui an s-au inregistrat peste 119,200 de cereri dintre care jumatate doar in Capitala.
Analistii desfiinteaza temerile ridicate de unii proprietari asigurand ca in urmatoarele 12 luni nu vor exista fluctuatii mai mari de 5% chiar si dupa incheierea proiectului Prima Casa.
Astfel de fluctuatii sunt normale pe o piata stabila, iar in momentul actual piata imobiliara din Romania este in dezghetare si se indreapta cu pasi repezi catre aceasta definitie.
Sursa: business24.ro