Criza muta investitiile catre noi: vor urma cinci ani de infuzii de capital in regiune
Posted by Fastimo on apr. 30, 2015 in Uncategorized | 0 comments
Nivelul investitiilor din sectorul imobiliar din Europa Centrala si de Est este asteptat sa creasca constant in urmatorii cinci ani, prognozeaza analistii.
Un exemplu elocvent il reprezinta Varsovia, un oras care a ocupat anul trecut locul 4 in clasamentul investitiilor imobiliare din segmentul office, dupa Londra, Paris si Moscova.
Piata imobiliara din zona centrala si estica a Europei se confrunta cu o infuzie de capital din Asia, Statele Unite si Europa de Vest, investitorii fiind impinsi catre aceasta zona de efectele programului de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene, goana dupa profit si o schimbare pe scara larga a investitiilor imobiliare realizate de fondurile de pensii la nivel mondial, potrivit Financial Times.
In plus, lupta anticoruptie din Romania, derulata dupa modelul aplicat in urma cu un deceniu in Polonia, si o transparenta in crestere in Bulgaria si Serbia aduc si aceste piete la un standard ridicat pentru investitori.
Investitii in crestere
Un studiu JLL pe investitiile imobiliare in Europa Centrala si de Est arata ca piata a cunoscut o crestere de aproximativ 25% in ultimul an, atingand o valoare de 7,8 miliarde de euro, Varsovia fiind punct focal pentru majoritatea investitorilor.
„Sunt gramezi si gramezi de bani care se indreapta spre aceasta regiune in cautarea celei mai bune oferte”, considera Hadley Dean, partener in cadrul diviziei est-europene a Colliers International.
Modul in care aceasta avalansa de bani va influenta ciclurile de investitii si consum in regiune este surpriza pe care dezvoltatorii, proprietarii de spatii, investitorii si analistii o asteapta cu sufletul la gura.
Partea imbucuratoare este ca nu doar locatiile de top ale regiunii sunt vizate de acest val nemaintalnit de investitii.
Cehia a inregistrat o crestere cu 52% a investitiilor imobiliare din ultimul an, Romania si-a triplat cifra de afaceri in domeniu, iar in Ungaria piata a revenit la nivelul atins in 2007, conform datelor JLL.
Piata febrila
Varsovia deja are cativa ani in care a atras interesul investitorilor locali si straini, iar expertii sustin ca efectul infuziei de capital se va extinde catre alte orase importante din regiune.
Procentul de spatii de birouri disponibile din capitala Polonia a crescut de la 9% la 13,5% in ultimii doi ani, analistii Erste Group Immorent estimand ca, in cursul acestui an, acesta va atinge 17%.
„Se va inregistra o stagnare in dezvoltarea actualelor proiecte imobiliare”, crede Tomasz Trzoslo, director al JLL Polonia.
„Investitorii ar putea sa migreze catre alte zone. Deja observam o diminuare a atractiei lor pentru marile orase din Polonia si un interes crescut pentru capitalele altor tari din regiune”, explica acesta.
Politicile monetare ale bancilor centrale din zona euro, Marea Britanie, Statele Unite si Japonia au redus costurile de finantare, mutand sume imense in bilanturile de investitii ale marilor companii.
Acest lucru a generat un apetit crescut pentru activele netraditionale, precum cele imobiliare din regiunea de est si centrala a Europei, diversificand grupul de cumparatori din zona.
Perspectiva atragatoare
Investitiile din regiune au si alte criterii care stau in spatele infuziei de capital.
Pe masura ce zona euro se confrunta cu amenintarea unei noi recesiuni, tarile din estul si centrul Europei se bucura de o prognoza mult mai buna in privinta cresterii economice.
Pentru urmatorii doi ani, FMI a estimat o crestere economica de 2,5% – 3% pentru fiecare dintre acestea, cu exceptia Ucrainei.
Starwood Capital, Lone Star si Blackstone sunt printre companiile care s-au reorientat catre piata imobiliara din Polonia inca de anul trecut.
Analistii de piata considera ca trendul se va mentine in viitorul apropiat.
Robert Martin, reprezentant al fondului londonez Europa Capital, sustine ca reprezentantii fondurilor de pensii din Asia si Orientul Mijlociu manifesta deja un interes crescut pentru aceasta piata.
„Vor urma trei sau cinci ani de infuzie de capital in aceasta regiune. Sunt mai multi bani in fondurile de investitii, mai ales in cele americane, decat au fost vreodata. Sunt nevoiti sa-i cheltuiasca, ce altceva ar putea sa faca?”, observa Arpad Torok, director al TriGranit Development – Ungaria.
Anti-coruptia ajuta
Pentru multi investitori, Varsovia a reprezentat un capat de pod in extinderea operatiunilor in regiunea de est si sud-est a Europei.
„O parte dintre acestia inca spera la o mentinere a ritmului investitional in urmatorii ani in Polonia, dar cred ca multe investitii se indreapta acum spre alte tari din zona”, afirma Hadley Dean.
Lupta anticoruptie din Romania, derulata dupa modelul aplicat in urma cu un deceniu in Polonia, si o transparenta in crestere in Bulgaria si Serbia aduc aceste piete la un standard apropiat de cele traditionale.
O investitie de 4 miliarde de dolari facuta de o companie din Abu Dhabi in amenajarea cursului raului Sava in Belgrad ridica de asemenea interesul altor investitori pentru capitala Serbiei.
In acelasi timp insa, tensiunile dintre Ucraina si Rusia limiteaza interesul pentru cele doua tari.
„Intrebarea este cat va inainta valul de bani venit de peste ocean la sud de Polonia. Cu siguranta nu se va indrepta catre est”, mai spune Hadley Dean.
Pentru analisti si investitori, 2015 ar putea fi anul in care piata din Romania sa atinga un record in privinta investitiilor imobiliare.
Ca si Polonia, Romania mizeaza pe alte cateva orase in afara de Bucuresti pentru realizarea unor proiecte majore.
In acelasi timp se constata o crestere a externalizarii procesului de afaceri (BPO), solutie care a stat si la baza succesului in piata imobiliara poloneza.
Conform datelor JLL, externalizarea procesului de afaceri din Polonia a facut ca, la sfarsitul anului trecut, Wroclaw si Cracovia sa aiba laolalta o suprafata mai mare de spatii de birouri in constructie decat toata Ungaria.
„Tarile care nu au fost atat de atractive in ultimii ani vor avea de castigat acum, in urma surplusului de capital la nivel global.
Daca este sa analizezi, intre Budapesta si Varsovia nu sunt mai diferente in privinta calitatii activelor. Toate aceste tari vor beneficia ca urmare a randamentului bun dat de investitii”, se arata convins Arpad Torok.